Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя на снимката не беше ли от герб, същите дето с бсп и атака искат да върнат комунизма, и да затрият държавата
3
14
 
4
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
По този въпрос се съгласявам с вас.
2
11
 
31
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Сакън да не отблъснем чуждите инвеститори дето дават по 500 лв. заплата.А иначе ако те се махнат и дойде българин дето да дава повече ще е зле?И каква е ползата на държавата от тези "инвеститори"?Какво са инвестирали? Пари ли? Обикновено оидват за да цоцат от държавата и от хората. Нищо не дават, само вземат. Печелят като луди и лъжат, че е криза. А в същото време на банкети се хвалят, че правят рекордни печалби. Чакай ти чужденец да мисли за теб.
1
8
 
34
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Te пък инвеститорите като се засилиха да инвестират...... Тук е клоака за западни и руски колонизатори, големите вериги прибират печалбите и кинтите не остават да се въртят в БГ икономиката. Файда от ЕС нямаме никаква.