Президентството не е партийна централа, скочи Попова

"Не може да казва кога правителството да подава оставка"
Обновена: 15 май 2014 10:12 | 15 май 2014 10:12, Камелия Цветанова
147
Президентството не е партийна централа, скочи Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
14 май 2014 13:49
162
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
Р И К И преди 10 години
МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ Една от основните причини България да изпадне в робство, е нейното тотално разиденение.Сега сме отново в робство, по същите причини." Помалко държава" води до повече робство." По-малко държава" е най-модерното оръжие в ръцете на новите господари,"радетели" за демокрация по тяхен модел. Народе, събуди се!
137
0
 
9
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Така е в случая Маргото е права. Не може Президента в ролята на държавен глава и обеднител на ЕДНА нация да намеква за някакво разцпеление и саботажи от тази трибуна. Да си подаде оставката и тогава да го прави. Иначе е ясно, защо го прави - и той има интерес от всичко това.
136
0
 
10
 
! Отговори
Gardeva преди 10 години
Общо взето на Плевнелиев му го сипват от всички страни. Наистина няма респект към този човек и всеки си позволява да говори срещу него и да го критикува. Това не може да бъде държавен глава, който да се държи адекватно с народа си, след като е критикуван непрекъснато.
135
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Щом и Попова скочи на президента,значи смятайте що за човек е Роско.За никакав *** не става. На моменти Попова изглежда повече мъж отколкото Роско...
134
8
 
2
 
! Отговори
КРУМ преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА НАРЕДИ НА ОХРАНАТА ДА НЕ И ОСИГУРЯВАТ КОЛИ ЗА ПЪТУВАНЕ ИЗ СТРАНАТАГ-Н ПРЕЗИДЕНТ СТЕГНИ СЕ И СМАЧКАЙ ТАЗИ БСП ГНИДА--НЕКА Я ЗАЩИТЯТ ***
133
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Edva li shte ima sledvasht mandat za tazi dvoyka.Ne znam za zhenata,no Plevneliev edva li shte bude izbran otnovo.
132
6
 
2
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До адгхХа ха, ти нормален ли си? Каква кръгова отбрана като журналистите но можаха да вземат думата от това плямпало? Цолова 2 мин се опитваше да зададе въпрос но не успя да вмъкне 2 думи в пороя на кречеталото. Поне да каза нещо смислено Попова ама не. Личи си от километри че си представя, че е президент и страда от амнезия кой я вкара в президенството. Следващия мандат на Плевнелиев определено ще е без това вице.
131
3
 
8
 
! Отговори
Тя преди 10 години
Аз,както и цялото българско общество НЕ харесваме Плевнелиев и не го намираме за достоен за поста,който заема. Какво достойнство има да стои още,щом собственият му народ не го желае.
130
2
 
11
 
! Отговори
Дая преди 10 години
Маргарита Попова понякога доказва,че е повече мъж от това *** наричащо се президент!
129
1
 
8
 
! Отговори
Ниа преди 10 години
Мисля,че това е доста ясно изказване,което потвърждава тезата,че ние нямаме президент на България,имаме президент на ГЕРБ!
128
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личи си че и тази годзила се е продала на руско-турската коалиция. Като не ти харесва - махай се и без това си безполезна и излишна.
127
1
 
1
 
! Отговори
адгх преди 10 години
Беше под кръгова отбрана от журналистите,почти като на другарски съд.Без написани предварителните въпросите и отговори,непринудена и естествена.*** Николаев извика "група бизнесмени",като се усети и почна да срича в "обяснителен режим" касаещ независимоста на медията-Нова Тв.Достойна и българска позиция на крехка жена,дето беше по-ниска от тревата.Сега мъжкара в президенството,не е самия президент.
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави впечаатление яко активиране на червено-*** *** по форумите. Техния вожд ясно заяви - земята ще преровя но този път ще спечеля изборите. ЧЕРВЕНИ *** - ВЪРВЕТЕ СИ В СССР И В СЕВЕРНА КОРЕЯ.
125
0
 
1
 
! Отговори
дедо преди 10 години
ДО 125 Ще си позволя да добавя към вашите думи и още нещо.Това не съм го измислил аз:" Че пчелата от меда никога не бяга" А тука казвате че 2 пчели са избягали.Наистина вече това е много!?
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попова е новото лице на лоялността - това което се намира една педя под гърба ви.
123
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради кой е във фалит енергетиката бе.. Преди ГЕРБ колко ток плащаше помниш ли ? 50 лв.. а 2012 каква сметка ти дойде 150 ? Станишев е виновен.. кой направи 2 Мега ВАта мощности от зелена енергия ? Цветелина дето притежа половината от тая зелена енергия на Станишев ли е приятелка? Ами Прокопиев от кръга Станишев ли е ?
122
7
 
9
 
! Отговори
Димитър Верхов преди 10 години
Попова има право да говори така,защото е доказала че не е партийно или олигархично зависима,какъвто е този *** Плевнелиев.Само тя направи гримаса на несъгласие и погнуса,когато Бойко Борисов обяви в изборната нощ,че и магаре да беше издигнал и то щеше да спечели.Всички други на трубината се подхилкваха като ***.Плевнелиев не може да си оправи жените-и двете му съпруги го напуснаха,пък камо ли да оправи държавата ни!Той е част от плана на Прокопиев за дестабилизиране на държавата ни
121
8
 
10
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Факт! Плевнелиев само на думи остана надпартиен президент, а в действителност продължава да обслужва интересите на ГЕРБ, дори пред чужди медии заяви, че е от ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България, както услужливо припомни. Не че с действията си показва нещо друго.
120
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вицепрезидентът Попова, въпреки че е от ГЕРБ, мога да кажа само едно голямо БРАВО! Това е истински президент!
119
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевналиев не е моя президент, той е слига на антинационални интереси.