Новият кабинет: Максимум власт за ГЕРБ с минимум отговорности!

Много вероятно е догодина да има избори 2 в 1, прогнозира експерт
13 окт 2014 13:06, Анисия Иванова
16
Новият кабинет: Максимум власт за ГЕРБ с минимум отговорности!
Живко Георгиев. Снимка: Bulgaria On Air

ГЕРБ ще състави кабинет, като най-вероятно ще бъде правителство на малцинството. Това каза пред телевизия  Bulgaria On Air социологът Живко Георгиев по повод преговорите, които ГЕРБ започва от тази седмица с всички политически сили за съставянето на кабинет.

Той е убеден, че дори то да е коалиционно, в крайна сметка ще бъде на ГЕРБ, а коалиционният му характер ще е прекалено „лек“. След изборите стана ясно, че три политически формации няма да участват в управленска формула – двете леви формации БСП и АБВ, и „Атака“, допълни Георгиев.

Според него за бъдещия кабинет може да се използва формулировката  – „максимум власт за ГЕРБ с минимум отговорности“.

„ГЕРБ няма интерес да демонстрира голям ентусиазъм около перспективата да са ядро на следващия кабинет. Безспорно програма максимум е да се осигури отговорна подкрепа и от други партиии и коалиции, с които да сподели отговорност. Но засега не се очертават много лесни подобни възможности", смята Георгиев.

Относно позицията на ДПС той смята, че движението негласно ще подкрепи управлението без много шум около евентуално споразумение и "до време“. Според него такава подкрепа може да се осигури до местните избори догодина, „като много вероятно тогава да има избори две в едно“. Това ще е при условие, че не успее да се създаде истинско коалиционно правителство, застрахова се Георгиев.

За БСП единственото животоспасяващо в момента е дясно управление, а тя да е лява опозиция. Само такова управление може да създаде лява вълна в страната и по-добра позиция за левите идеи, смята Георгиев.

Той коментира и евентуалната коалиция ГЕРБ – РБ.

Още по темата
"Няма значение ГЕРБ и РБ какво ще решат, те си остават конкуренти в дясното политическо пространство и политически опоненти", анализира той и допълни, че с част от РБ може да се управлява сравнително лесно, а друга част по-скоро ще остане вътрешна опозиция.

"Много е вероятно да има разцепление в РБ и това ще стане ясно в близката седмица-две", смята Георгиев.
Според него може да се намери консенсус, непълен, по належащите проблеми пред страната – решаване на проблема с КТБ, бюджета за следващата година, евентуална актуализация на тазгодишния бюджет. "Но дяволът е в датейлите, оттам нататък ще е трудно", допълни той.

И въпреки всичко налице са предпоставки да има силен парламент – в който ще има силна опозиция и силен блок, който да противостои, предположи анализаторът. Защото голяма част от новите политически партии имат интерес тази трибуна да съществува, за да развият своята политическа идентичност.

Той смята, че до началото на ноември ще станат ясни контурите на новото правителство.

Цялото интервю може да чуете в сайта на Bulgaria On Air.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименISKAME KOALICIA GERB+DPC
14
2
 
2
 
! Отговори
НЕМА ПРОБЛЕМИ преди 9 години
ВСЯКАО СТЪПКА НА СЛ.ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ ГЛАСУВА В НС!!!КЪВ Е ПРОБЛЕМА ??!!!ТЪКМО НЕМА ДА ИМА ТАЙНИ ДАЛАВЕРИ!!!
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има правителство. При нови избори, някои дребосъци рискуват да не влезнат повече в НС. Ще си останат само с помирисването му. А има и много силен катализатор - европейски пари, нов държавен дълг, всичко за харчене около 25 милиарда. Кой партиен *** изпуска такава "***"? Докато не паднат глави на партийни мафиоти, от всички цветове, в страната ще продължава мутренската епоха.
12
2
 
17
 
! Отговори
Има нещо сбъркано преди 9 години
нито герб е дясна нито бсп лява партия. Докато властите в България не станат наистина независими. В България ще има партия на крадците и партия на доснониците.
11
7
 
19
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Боко е абсолютно безотговорен пакостник.Бази боже държавата от такива !
10
2
 
16
 
! Отговори
ЗА 7... преди 9 години
ПФ/вмро/---са абсолютни *** , и имат регионални коалиции с ДПС , на общинско ниво в Пиринско и Родопите!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ:ГЕРБ ЩЕ ОТКАЖЕ ДА СЪСТАВИ КОАЛИЦИЯ !ПРЕДСТОЯТ НОВИ ИЗБОРИ!!!ДО ТОГАВА ЩЕ ИМА САМО СЛ.ПРАВИТЕЛСТВО!!
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще се разпаднат на ДПС-2 и СДС-2.
8
3
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Тролетариатът дреме... чака прилежно резултата от надлъгването ГЕРБ-БСП. Жалка история...
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПФ подкрепят комунистите и няма да влязат в предателска протурска коалиция на ГЕРБ и турските седесари. ГЕРБ и РБ нямат достатъчно гласове за самостоятелен кабинет без ДПС.
6
4
 
12
 
! Отговори
националист преди 9 години
В заглавието на материала е концентрирана цялата политическа философия на Борисов.А тази философия може да намери практическо приложение само при правителство на малцинството на ГЕРБ. НЕ СЛУЧАЙНО ТОВА БЕ ПЪРВИЯТ АНОНС НА БОКО ПРЕД ОБЩЕСТВОТО. И зад този анонс ясно прозира вече ДОГОВОРЕНАТА КОМБИНА МЕЖДУ НЕГО И ДОГАН И ПЕЕВСКИ!Ти си управлявай,но без да пипаш нашите хора във властта и без да пипаш нашите икономически кръгове и вече раздадени порции!С други думи,отдавна са го хванали Боко за шията
5
2
 
16
 
! Отговори
НЕМА ПРОБЛЕМИ... преди 9 години
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ---МОЖЕ ДА КАРА И ДО ПРОЛЕТТА СЛЕД , КАТО ИМА НС...!/..ВСЯКО РЕШЕНИЕ НА СЛ.ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ ГЛАСУВА В НС!/В БЪЛГАРИЯ --ВСИЧКО Е ВРЕМЕННО !!!САМО ДАЛАВЕРАТА И АЙДУЦИТЕ СА .....ПОСТОЯННИ И НЕСМЕНЯЕМИ..!!!!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Тиквата е хитър ама тоя път ще му яде главата
3
5
 
14
 
! Отговори
Себайтин Ебатин преди 9 години
Всеки месец да има избори! КОЙ може да ме убеди, че служебните правителства са по-зле от шайката на Олигарски?? Училището, в което гласувам, ми е на 100 метра, мога всяка седмица да гласувам. Пък да направят изборите платени, по 50 лева, да видите какви зашеметяващи резултати ще излязат тогава!КОЙ го е страх от избори, а? КОЙ, КОЙ, КОЙ?
2
4
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
ще възстановят кадрите си на държавна служба през тази година, ДПС ще си запазят техните и с подходящия натиск догодина ще оставят само още една партийка, мижава опозиция, за пред Европа и гледай дране! Турчин и мутра в симбиоза, без никакви писмени договорки ще проведат необходимото прочистване на населението, оставяйки само послушното и деградиралото.
1
9
 
10
 
! Отговори
Новите Опорни точки преди 9 години
Експертите на хранилка в БСП ПРОГНОЗИРАТ.