Лукарски с опит за икономически министър, сравни се със Саркози

"Постът е по-скоро координационен и мениджърски, отколкото икономически"
Обновена: 6 ное 2014 11:18 | 6 ное 2014 09:11,
100
Лукарски с опит за икономически министър, сравни се със Саркози
Снимка: архив Булфото

Лидерът на СДС и член на Реформаторския блок Божидар Лукарски има самочувствието, опита и знанията да поеме поста на министър на икономиката. Това става ясно от публикуван от него пост в личния му профил във Facebook.

Още по темата

По думите му постът е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически.

Както Dnes.bg писа, името на Божидар Лукарски е спрягано за поста на бъдещ министър на икономиката. До това се стигна, след като Реформаторският блок и ГЕРБ постигнаха принципно съгласие в понеделник по структурата и състава на бъдещото правителство. По-късно същия ден самият Лукарски заяви лаконично, че би бил министър, без да потвърди или отрече влизането си в изпълнителната власт.

След лансирането на идеята именно лидерът на СДС да вземе поста на икономически министър в публичното пространство се появиха съмнения, граничещи с ирония, за това дали Лукарски притежава нужните качества и компетенции за властта. Именно по този повод идва и коментарът на Лукарски. Ето и пълният му текст:

„Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката, се решава и гласува на друго място. Не тук.

Но във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа:

Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото.

Вярвам, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до ПРИЛАГАНЕТО на правни регулации – назависимо дали става дума за най-ощетените – малките, средни и семейни предприятия, които трябва да получат подкрепа от държавата, защото са гръбнакът на европейската икономика, дали за мултинационалните компании, дали за даването на концесии, дали за режима на конрол върху експорта, дали за който и да е субект и процес в икономиката. Важното е да има гарантирани правила, еднакви и справедливи за всички.

Работил съм в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За тези, които не знаят, агенцията е в ресора на икономическото министерство, както е и Агенцията за обществени поръчки, на която съм външен експерт по Закона за обществените поръчки – сфера на дейност, с която се занимавам като адвокат от 6 години. А като заместник-кмет на район Младост, по същината си петият по големина град в България, отговарях за търговската дейност и общинската собственост, като отговарях за регулацията на малкия и среден бизнес. Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм.

Вярвам, че министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика. Такава, за щастие, вече няма.Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците.

Моето убеждение е, че трябва да се създадат стимули за развитие на малкия, средния и семейния бизнес в страната, така че те наистина да се превърнат в гръбнак на българската икономика. За тези цел те трябва да получат редица преференции – правен въпрос!; облекчен достъп до европейски фондове – правен въпрос!; и гарантиран достъп до реализация на своята продукция на българския пазар и в чужбина – въпрос, който изисква специални правни регулации; както е, между другото, и положението на участие на държавата в търговски дружества – въпрос, изцяло в рамките на търговското право.
А доколкото останалите въпроси...
Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок.

И – да, моята приятелка се казва Ива*.

Нося отговорността си за всичко това!“

* Името на приятелката на Лукарски Ива Йорданова се появи отново с назначението й за зам.-директор на Държавната агенция за българите в чужбина със заповед на служебния премиер Георги Близнашки. Тя обаче подаде оставка само седмица след стъпването си в длъжност заради обществения натиск и писма на българи в чужбина, несъгласни с назначението й.

Името на Ива Йорданова нашумя, след като в интернет се появи клип от нейно участие в риалити формат в „Шоуто на Слави“. Тогава Ива Йорданова представи танц с еротичен привкус. Тя е член на „Движение България на гражданите“, беше кандидат за депутат на евроизборите, а впоследствие стана съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво и е сложно на икономиката? Яки реформи, болезнени за народа и златни за банкерите от цял свят. Вдигаш тока с 50%, продаваш майка си и баща си на великите инквизитори-инвеститори и теглиш заеми, тоест актуализираш бюджета. И т.н., вече четвърт век. Лукарски е бил юрисконсулт в Агенцията за приватизация при Стамболов 2 - *** Костов.
34
0
 
22
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние от централата в Ленгли доста се постарахме за сътворението на това супер демократично правителство. Кажете честно, има ли в него поне ЕДИН дето да разбира от това дето ще го върши, НЯМА и точно в това е смисълът на демокрацията, от къде на къде само знаещи и можещи ще стават министри и ще ни играят контра?агент Сорос
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя тая работа/министерската , де/ само със външен вид не става.......................иска се и акъъъл..... То ако беше толкоз лесно , Лъчо мозъка щяха да го турят министър на здравеопазването.
32
0
 
21
 
! Отговори
111 преди 9 години
Всички беди на България са от юристите ! В парламента има прекалена много юристи , затова и законите ни са толкова неработещи - за да имат възможност за още доходи / възражения и т.н. / Всяка жаба тр. да си знае гьола !
31
2
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ей ***, те тука ни паднахте на сгода и ще ви мандръсаме яко, а Сатанишев го изпъдихме ние, а не вие. Трудно беше, защото Сорос го вардеше като майка ясребка, ама му намерихме цаката!
30
2
 
24
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Абе толкова ли няма в тази "държава" икономисти, та слагат юрист? Кунева по би стояла на този пост, тя поне разбира от атомни централи и ще помага на оня пишлигарин- дизайнера от САЩ, пфу!
29
3
 
19
 
! Отговори
Това е преди 9 години
Лукарски:"Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на министър"- самото изявление, че притежава всичките съществителни / а вероятно не вниква изобщо в тяхната семантика/, показва ниска култура, слаба образованост и висок егоцентризъм - достойни качества за политик и министър ! "Аз знам че нищо не знам, но има такива които и това не знаят" това е една от великите фрази на Сократ, доказан мислител и философ. Де го Лукарски, де го Сократ?
28
14
 
7
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 9 години
Само за протокола . Станишев нямаше и един ден трудов стаж , никакво образование , ако не смятаме , че знае как копчетата въздействат на униформата в червената армия . Той може да е Премиер , а друг образован човек в случая Лукарски не може даже и да е министър . Другари , хайде малко да се поспрете , че вашия край в политиката е предизвестен .
27
3
 
11
 
! Отговори
gr преди 9 години
Франция точно поради тези назначения ( на икон. неподготвени юристи) на високи икон. и стопански постове изпадна в пълна икон. криза и проблемите и тепърва престоят.
26
1
 
18
 
! Отговори
читател преди 9 години
Не е за вярване, колко много *** има в тази страна!
25
1
 
17
 
! Отговори
срам преди 9 години
Уважаеми господин Лукарски, като голям адвокат по обществените поръчки и като експерт по приватизацията, може ли да дадете ПОНЕ ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИМЕР за добре извършена приватизация в България. Всички заводи и предприятия бяха разграбени за стотинки и закрити! Бих се срамувал ако съм работил в приватизационното ведомство, там където се раздаваха пари под масата за услуги. А може ли и пример за осъществен следприватизационен контрол? Да споменавам ли Кремиковци, БГА Балкан, Чавдар-Ботевград?
24
1
 
17
 
! Отговори
МВ преди 9 години
Е сега ще станем Франция на Балканите с този "Саркози". Този човечец е по-нахален в изказването си и от Пеевски, когото избраха по подобен начин. Защо толкова скоро се повтаря същата история?
23
1
 
11
 
! Отговори
бойко аут!!! преди 9 години
Те тва е премиер!Дайте му лентички и ноица!
22
3
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Като го гледам това правителство, май е по- добре Таийб да идва, да станеме на кълбета и да се свършва с тая агония, пфу!
21
2
 
14
 
! Отговори
637 преди 9 години
Не се заяждайте с г-н Лукарски. Щом някой /олигарх/ е казал, че трябва да бъде министър на икономиката - ще бъде. Пък той човека виждате чуства се подготвен да оправи икономиката на България, да регулира, да създава нови работни места и т.н. Пък и Саркози бил преди това министър на икономиката. Значи той едва ли не се вижда и като президент. Защо не? Браво Божидаре! Браво Лукарски!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
advokat - ikonomicheski ministar ? Tezi sa pobarkani !!!Ostana cigular da stane ministar na pravosadieto i kuchekchiata Barekov ministar na kulturata i obrazovanieto. Togava vseki obrazovan shte igrae kuchek i shte hvarlia gubek
19
2
 
20
 
! Отговори
цвък преди 9 години
нагло, просто и алчно за власт реформаторче.и колкото по-малко разбират толкова по-нагли стават.
18
0
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Е кво да може, като в икономиката НИЩО НЕ МОЖЕ, ТО ХАБЕР СИ НЯМА И НИКАКВО ПОНЯТИЕ ОТ ИКОНОМИКА, ТРЪГНАЛО МИНИСТЪР ДА СТАВА. Я ДА СЛИЗА ОТ ЧЕРЕШАТА НА ЗЕМЯТА, ПФУ!
17
1
 
15
 
! Отговори
haha преди 9 години
Абе Лукчо, какъв опит имаш ти бе ***. Май ще напуснеш министерството с камъни!
16
3
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
тоя *** ше затрие държавата!----------------Това се опита да направи Борисов с авторитарния си мандат. За щастие се очертава, че този му мандат няма да протече по същия начин, а ще трябва да работи в екип. Когато се работи в екип тежестта на една тиква е олекотена. Тогава все някоя от другите тикви ще се сети, че нещата не се правят както трябва!