Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието

Посещението на Кери е знак, че сме близо до окото на бурята, смята той
Обновена: 16 яну 2015 21:58 | 16 яну 2015 21:55,
304
Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Трудно е да се каже дали проектът "Южен поток“ е отплувал в небетието, обяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.  Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията, макар че не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво.

"Южен поток” не е българо-руски проекта, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС", припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток” и след като стане ясно какво се случва с проекта, имаме алтернативи.

Дончев припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – "Турски поток".

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той повтори още, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

"Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, "не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С такива политици нямаме алтернатива освен да сме до "окото на урагана".
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уф, добре че синовете ми са немци. Няма връщане:-((((
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е нашият интерес?Където има повече възможности за купуване, за да не зависим само от един доставчик.Така като гледам - от север американци, от юг - пак.Просто ще заменят руснаците.АндърТстенДт?ПонимаЙш?
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е трудно да се каже - Южен поток не е в интерес на американците, понеже ще е конкурент на тръбата пред Украйна, коята американците купиха миналата година.Същото е и с Турски поток.Тръба до Турция може и да има, но тя няй-много да стигне до гръцката граница.Иначе ще конкурира както доставките през американската тръба в Украйна, така и продажбите на американски втечнен газ от терминала в Гърция.Ай да вий честито!
171
9
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
От руснаци и турци ми дойде до гуша!Едните правят *** дето нашите търговци ги пробутват,а другите идват да се напият за 2 седмици и да повръщат повече отколкото са изпили.Няма ли някакви по нормални хора покрай нас?Блазе им на швейцарците и австрийците!
170
3
 
5
 
! Отговори
LAST OTTOMAN^S преди 9 години
balkanski siyuz e izhodakoyto go razbira golamata riba vinagi yade malkataBALKAN united oleeeee
169
3
 
5
 
! Отговори
LAST OTTOMAN^S преди 9 години
da jivee Tursko-Ruskata drujbahopaaaaa ha nazdravebedni bulgari
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я Русский Гърция ако излезе от Евросъюза ще фалира на втория ден и ще трябва да се превърнат в ратаи на руснаците. Само че тогава тировете им ще минават през нас, Румъния и Украйна - познай дали няма да ги скъсаме от пътни такси. Освен това Гърция ни дължи икономически излаз на Александруполис.
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тая кратуна-такъв коментар!
166
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посещението на Кери е знак, че русия ни готвеше кървава вакханалия. Ушанките бяха предупредени да се откажат от замисъла си защото ще се задейства член 5 от североатлантическия пакт.
165
1
 
1
 
! Отговори
Константин Погонат преди 9 години
До чудото на века(228)То това би било направо възстановяване на Византия -гениално наистина.
164
1
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 9 години
До компромисАко трябва да бъдем точни Хюрен е родена в полския град Рохатин/днешна Украйна/ и истинското и име е Алексанра Лисовска,така,че проше пане
163
1
 
6
 
! Отговори
Третокласник от СОУ преди 9 години
Трудно е да се каже дали може да се каже че ние нещо можем да кажем -ваопште за нещо си!
162
2
 
6
 
! Отговори
конспирация преди 9 години
До компромисТо и Екатерина Велика не е чистокръвна рускиня,а Фердинат Сакскобурготски да не е българин?Джон Кери е чистокръвен австрийски авреин,ако ви трябва пресен пример.А Обонго?
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ни събере Русия заедно с Турция на да не стане като в Добруджа.Тогава и Вазов писа и ние знаем че казаците в помощ на румънците ги ....утепахме!Даже има сега и паметник там на нашите войници и генералите които са ги водили.
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 218Като имаме предвид че американските Марици продават най-скъпия ток,може да допуснем колко ще струва 1 американски блок от аеца- колкото цялото Белене.Минимум.А ядрените отпадъци щи ги копаме в Банкя.
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато аз копувах долари за касетофон от корекома долара го продаваха на черно за 3,3,5 лв.Справка-96,97,98 после стана анархия тотална.
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 217А на лева пишеше,че е обезпечен със злато и всички активи на банката.Сега бнб е музей,а Искров-послушен екскурзовод.
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно,трябваше да изградим Бургас -Александрополис нищо че харода гласува на референдум против.Трябваше да построим Белене,нищо че ще струва над 15 милиарда с всичко за нея.Трябваше да направим и потока ,нищо че ще кярат само фирмите на някои а не народа.Тогава щяхте да видите какво е зависимост та свят да ви се завие.Тогава ако пръдне Москва тук щяхме не да се насираме щото сега го правим ми не знам си какво.Затова тези които се правят на умни и казват че обичат да изнасят в Русия!
156
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доларът никога не е бил 10 лв,а твърдо 2 лв.Като дете поня,че си купувах шоколадови яйца от Кореком преди 1989г.