Американската FATCA мина през парламента ни

Родни банкови данни потичат към данъчните в САЩ
Обновена: 11 юни 2015 14:02 | 11 юни 2015 13:20, Камелия Цветанова
31
Американската FATCA мина през парламента ни

Депутатите пуснаха окончателно Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобрено спазване на данъчното законодателство и въвеждането в действие на FATCA.

Със споразумението България и САЩ се договарят за задължения за събиране и обмен на информация по отношение на американски сметки, за които се предоставя информация, приложение на FATCA към българските финансови институции, сътрудничество при спазване на законодателството и принудителното изпълнение, взаимен ангажимент за продължаване на действията за насърчаване на ефективния обмен на информация и прозрачността и др.

Според управляващите положителен ефект от споразумението ще е подобряване на състоянието на българските финансови институции, тъй като те няма да плащат 30% данък за доходи и плащания с източник САЩ, няма да влизат в преки преговори с американските данъчни власти, еднакво ще бъдат третирани по отношение на разкриване на банкова тайна и лични данни, ще имат определени предимства.

Този нов за държавата ни тип на автоматичен обмен на финансова информация вече е наложен като световен стандарт сред страните членки на ЕС, пише още в доклада.

От БСП обаче се обявиха категорично против споразумението и настояха парламентът да него ратифицира.

Румен Гечев беше категоричен, че документът е едностранен, защото САЩ ще имат достъп до българските данни, но нашите власти няма да имат реципрочния достъп до американските данни за банкови сметки на българи, които са придобили пари от престъпна дейност.

"Ще станем съучастници на всички онези, които си крият парите в САЩ. Американската страна няма да има ангажимента да ни уведоми кои и колко са хората, които са си скрили парите там", настоя социалистът Таско Ерменков.

Според съпартиецът му Георги Търновалийски САЩ ще спечели 800 милиона долара допълнително от това споразумение, а за нас ефектът ще е отрицателен и ще има допълнителни разходи за администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
25 години се говори как щели сме да станем република към сссрсега защо не чувам такъв вой от реаниматорския фонд много българи има в сащсъс изнесени пари от българия след 89 година за тях няма ли да научим никогаив миронов от балканбанк и костадин ботев директор на авиокомпания балкан
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В чии интерес е САЩ да не дава данни за банковите сметки на българи ?То й САЩ имат интерес , крадени пари да постъпват при тях !Браво на ГЕРБ , на къде водят България ?
18
0
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
До IND..a ima li reciprocno predavane na bankovi danni za nasi grazdani i tehite avoari...Kato primer davam ofshorkite na prezidentkata OFFshorliev...??
17
0
 
13
 
! Отговори
boc преди 8 години
Без да съм специалист в областта, мога да кажа, че щом това споразумение се предлага от гербаджиите, значи е вредно за България и е поредния ход на продажника Цар Бойко в услуга на неговите покровители.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от тия дето са го подписали не ме е срам щото не са българиама от овцете дето ги избраха и ги траят ми се повдигаи ме е сраме съм българин- то и магистралните *** имат повече достойнствоот нашите управляващи
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мечтайте сивие не сте и никога няма да станете американски щат даже и резерватще си останете територия подопечна на сащ дето се има за държавауправлявана от продажни и алчни мекерета - ирландси пастиркиили банкянски тикви и ще им се радвате и вие и децанта ви защото толкова ви е акъла
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато в НС битуват изключително *** и прости хора, които са нагъзени по правило - няма как да защитават интереса на държавата (доколкото има такава). Всички тия 240 не могат работа за 5ст да свършат!
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То да бяхме щат пак добре, щяхме да имаме някакви права.. ама ние сме си една колония без глас.
12
4
 
19
 
! Отговори
$22 преди 8 години
НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО Е КОЙ ГЛАСУВА ЗА РАТИФИКАЦИЯТА И ОТТАМ ДА СИ НАПРАВИМ ИЗВОДИТЕ-КОИ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ДА НЯМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИ В САЩ! "ЗА" ГЛАСУВАХА ГЕРБ,РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК,ДПС, ДБЦ И О ИЗНЕНАДА ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ! ДОРИ Е ВЪЗМОЖНО НАШИТЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ХОРА ДА СА ПОИСКАЛИ ДОГОВОРЪТ ДА Е ЕДНОСТРАНЕН, ЗА ДА НЕ ИМ ЛЪДНАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ!!!
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СТАНАХМЕ 16 РЕПУБЛИКА НА СССР НО СЪС СИГУРНОСТ СТАНАХМЕ 51 ви ЩАТ НА КРАВАРИТЕ.честито другари!!!!
10
5
 
22
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Империята отвръща на удара. Започват да забраняват и използването на кеш постепенно. Накрая ще имаме по една сметка и ще ни я спират. И това не са конспирации, това става реално. В САЩ съм от 2004-а и не мога да я позная. И най-лошото е, че се надхпваме доброволно.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са демократите да ни обяснят колко ще ни бъде хубаво с Факта, че ще ние на тях - автоматично, а те - без ангажименти. Нали са добрите . А ако бяхме при злото джудже? А?Одисей, ,ставай !
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Още една крачка към преминаването ни като 51-ви американски щат!Щатите си уважават щатите , това е поредната крачка към колонизацията на територията България /по Волен/ ...
7
2
 
31
 
! Отговори
Атанасов преди 8 години
В СССР не успяхме да станем 16-та република, но виж щат май ще успеем:)Такива дупедавци като нас няма!!!
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами договорете реципрочност, дупедавци? Какви ви е работата в парламента? Рушвети и крадене ли само? За 5ст работа не вършите, а сте вси милионери и милиардери някои... Вие сте СРАМ за човечеството, не само за България! Мижитурки на конци и лапачи на държавна хранилка
5
6
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Да, с тези елементарни, остаряли и напълно догматични изрази се пълнят само празни глави като твоята. Може някои да живеят в 20 век, ама ти си май още в 19-ти. Комунисти.....хихихихи, ти още малко ще се сетиш за Карл Маркс и "призрака, който броди по еуропката"...!? Абе, я да те питам, ти случайно не знаеш ли от каква националност са първите комунисти и откъде идва тази зараза? Пак от там бе, кретенчо, от еуропката, от там идват ВСИЧКИ зарази! А сега и триполовите и финансивите разбойници....
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вие какво очаквате!?????? Боже, наивници! Че ние отдавна сми си 51 щат и по-скоро краварията ще се разтури, отколкото на нашите де им уврат кратуните! Абе какво искате от андрешковците, те три пъти си предават освободителите, че сега една фатка ли? Пълни ***! Странно, какво трябва да стане, че да изтрезнеем? Но май няма надежда! Всичките ни царе вече са се обърнали в гробовете си.
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога да се хвана на бас, че България няма да има никакъв достъп до данните в САЩ, а само САЩ ще имат автоматичен достъп до данните в България.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
честито
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
FATCA...не ми звучи добре нещо...