След ада в Брюксел не се поддавайте на страх, зове Калфин

БСП трябва да излезе от черупката, нужни са й партньори!
Обновена: 26 мар 2016 12:41 | 26 мар 2016 11:18, Анисия Иванова
75
След ада в Брюксел не се поддавайте на страх, зове Калфин
Снимка: архив, Булфото

Целта на терористичния акт в Брюксел е да даде знак, че никой не е защитен. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му, терористичният акт в Брюксел е бил знаков.

"Неслучайно това са европейските институции, това е голямото летище на Брюксел. Това има цел. Целта е точно да се даде знак, че никъде в Европа, даже медиите излязоха с "в сърцето на Европа", точно така е там са европейските институции - никой не е защитен. Точно това търсеха терористите. Надали някой би могъл да гледа хладнокръвно", коментира Ивайло Калфин пред bTV.

Според него разделението на обществото на много бедни и много богати е много добра почва за всякакъв вид разделение - етническо, религиозно.

Той смята, че въпросите и отговорите на това, което се случи в Белгия, се крият в неравенствата.

"Социализмът е хубаво нещо, има носталгия по него, има и по-съвременни тенденции. Именно разтварянето на ножицата, увеличаването на социалните неравенства, всъщност ликвидира средната класа. Във всяка една държава, включително модерна развита държава, не остава средна класа, хората отиват в двете крайности, обществото се разделя и това е добра почва за всеки вид разделение. Отговорът е - неравенствата са изключително опасен, взривоопасен елемент на обществото", анализира вицепремиерът.

По думите му Европа и гражданите й не трябва да се поддават на страха, защото това е целта на терористите - да сменим начина на живот, да започнем да се страхуваме от тях.

Калфин коментира и предстоящия конгрес на БСП.

"Очаквам новото ръководство на БСП да излезе от черупката и да види, че ако иска да прави политика и политически успехи, трябва да има партньори", каза той.

Калфин категорично отрече АБВ да има свой кандидат за лидер на БСП. „Въпреки че в АБВ има хора, които са авторитети в БСП, никога не сме си позволявали да се месим”, добави той.

Вицепремиерът разкри, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев не го допуска до колегите социалисти на съветите, които предшестват европейските съвети.

"Преди съветите на всички формати, вкл. министрите на труда, има т.нар „среща на семействата”, в които се координират позиции. Аз не съм на срещите, защото имам възражения от Сергей Станишев да не участвам там, аз съм единственият „безпризорен”, обясни той.

"Изключително глупаво е това. ПЕС покани Ципрас, който е от друго политическо семейство и така трябва. Трябва да се търси повече влияние. Под лидерството на Сергей Станишев ПЕС направи една работна група, която се е притеснила, че левицата се разделя в източна и централна Европа и трябва да се търси обединение. В същото време, когато стане въпрос за България, вместо да дадем пример с това нещо, ние даваме пример как не трябва да се прави", смята той.

Калфин се опитал да изчисти в личен разговор това недоразумение, но Станишев обяснил, че БСП е много чувствителна. "Аз по-скоро в него виждам чувствителността, не в БСП", заключи социалният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много съм загрижен за другаря Станишев, тъкмо се уреди на топло местенце в Брюксел, тъкмо си купи имоти с окрадените от България пари и почнаха да гърмят около него...Да не не вземе да се уплаши и да се върне и пак да почне напъни да ни оправя, че ще я вапцаме
5
2
 
15
 
! Отговори
Честен преди 8 години
Мръсни ***. Дето е казал народа: Вълкът козината си мени но нрава никога. Наиграха се на комунизъм, а сега са демократи. И пак са на власт.Тия трябва да се ......... с оптиката. *** гад.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пише се "поддавам", а не "подавам". "Подавам" е нещо друго.
3
1
 
20
 
! Отговори
ВЧЕРА преди 8 години
Вчера гледах автомобили закупени от Калфин за секретарките му .Е както казват Перничани - Нема такъв Лукс .Дубай брат , Дубай и Шейхове на Петрола .То е плазми , ЛСД , то е Поркане и Ядене на Корем .Най-интересното е че Шофьорите са с Униформи и Фуражки .
2
1
 
33
 
! Отговори
тръъъъъъъъътт преди 8 години
Зарежи тая работа, ами кажи за безсмисленият харч за нови и лъскави лимузини! За какво са ви, да си возите посраните дирници в тях, крадливо, безочливо и нагло племе!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обръщението е към родните депутати.Там са големите страхове,да не стане нещо когато кацат в Брюксел.Кой ще им харчи парите тогава ?!