Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море

Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"
15 юни 2016 17:22,
371
Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй, но за да е всичко по правилата първо да подсигурим лодки за извозването на братушките от Крим,ннека дръпнем едно заемче още от около 20 млрд предполагаме ще стигнат.
144
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същия тоя, дето говори, че Косово е независима държава, защото имали право на самоопределие, живеещите там. Ми и в Крим имат такова очевидно. Щом си казал "А", ще трябва да кажеш и "Б". Прекрояването насилствено на граници в Европа след Студената война започна още от 1990 и още не е свършило. Полша примерно има всички исторически, етнически и национални мотиви да иска половин Беларус и Западна Украйна, които векове наред са били в границите на Полското кралство. Унгария има малцинства също
143
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Е защо Крим да не е част от РФ? Мисля че суверена вече реши това на избори. На камъните не пиле руски ли са или украински. Хората са важни. След време и кърджалийско може да иска да се присъедини към турция ако продължи демографската тенденция там. И ще са си прави хората
142
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си пленя някоя рускиня може и 2 нима ще ми се нарушат правата да си направя харем.
141
2
 
20
 
! Отговори
цезар преди 7 години
Този така наречения президент не знае ли че и преди Крим да се присъедини към Русия там имаше руски военни бази по договор с Украйна. Русия си плащаше и освен това Украйна получаваше газ на символична цена. И не знаели че кораби които не са от черноморския регион могат да пребивават в Черно море само 21 дни.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм навит за война срещу Русия стига този дребния от снимката се бие рамо до рамо с нас!
139
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ще ви видим догодинаА Южна Осетия питала ли е Китай дали да се присъединява към ***?
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме заповеди Eл - презеденте срещу кой ще се бием, може ли първо да пленим руските туристи и да ги вържем със свински опашки ?
137
18
 
4
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Хахаха...! Президента ги човърка яко. Браво. Ръшъвите разбират само от кик по мордата! А мутрорусофилките са най-простичките от бг народеца. Не им обръщайте внимание. Ще ги видите как ще скимтят догодина. Защото Сирия ке падне, ИДИЛките ще са по дупките, Донецк ще виси на врата на мужиците, а Путин ще виси пред вратата на чичо Доналд...
136
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вън България от ЕС и НАТО. Пардон, извинявам се, ЕС вече се разпадна, исках да кажа вън от НАТО.
135
2
 
1
 
! Отговори
новини преди 7 години
срещу морето пък тъпанджии както никога преди будят всички в района за някакъв празник цял месец. Я го направете това в Брюксел да ви видим
134
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това природно недоразумение, няма ли да спре да плещи глупости поне в края на мандата си. Бати не си вижда рейтинга 5 години е на нулата и не си дава сметка, че народа едва изтрайва менталните му проблеми
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо незаконно не виждам, нека пък ние си анексиаме Русия сега и веднага свиквайте войските г-н президент.
132
2
 
8
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 7 години
Днес изтече още една Новина .Борисов каза че не иска Война .Въпроса беше към Премиера , провокиран от Журналисти .*Какво мислите за совалките на Плевнелиев в Турция , Румъния , Украйна и България за създаване на Обща Армия за Нападение на Русия .ТОЧКА
131
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полурусначета, националния интерес на България по никакъв начин не съвпада с имоерските интереси на путинова Русия. И Плевнелиев като президент на България защитава българските интереси. Ако на вас това не ви харесва може да си стегнете чемаданите и да вървите при Путин.
130
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз роската не го броя за президент. Моят президент се казва Владимир Путин!
129
2
 
14
 
! Отговори
ще ви видим догодина преди 7 години
Южна Осетия ще организира догодина референдум за присъединяване към Русия; САЩ се обявиха против допитването. "Съединените щати са категорично против организирането на такъв референдум", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър. Смешници, кой ли ги пита.
128
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"Господин Плевнелиев, като президент на България, макар и най-некадърният и най-жалкият досега, би трябвало да имате съветници и специалисти които да ви информират, че Крим не е окупиран, ами Крим се присъедини към Русия по-всички правила и норми на международното право.
127
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски. Въпросът е затворен. Пуделите на Вашингтон могат да се дерат колкото си искат, на никой не му пука.
126
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само много думи и нищо повече! Какво конкретно НАТО може да направи срещу Русия в Черно море или в какъв то и да е регион? И не забравяйте - провокирана мечка не знае никакви компромиси и преговори.