До 26-и зад Бокова, после ще "преценим" за... ООН-ето

Ако е първа или втора в изслушванията, ще има прием, ако ли не?
Обновена: 13 сеп 2016 15:10 | 13 сеп 2016 13:28, Веселина Йорданова
76
До 26-и зад Бокова, после ще "преценим" за... ООН-ето
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава, поне до 26 септември.

Тогава е последното гласуване преди тези с цветни бюлетини, което пък е знак, че изборите за поста на генерален секретар на организацията са във финалната си фаза.

Премиерът увери, че правителството полага и ще полага големи усилия за избора на Бокова, но на това гласуване тя трябва да бъде първа или втора. Ако това не се случи, думите на Борисов са: "Тогава ще преценим всички заедно какво да правим".

Още по темата

Премиерът коментира пространно темата преди началото на днешното правителствено заседание. Без да спомене нито веднъж името на Кристалина Георгиева, спрягана за поста на мястото на Бокова, той ясно даде да се разбере, че ако Бокова беше кандидатура на ГЕРБ, досега щеше да я е отзовал.

Премиерът коментира, че за съжаление в изслушванията до момента дори Македония и Сърбия са преди нас.

"И някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България", се обърна той към министрите. "Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, наш кандидат, да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре", каза той.

Премиерът обяви, че е поканил Ирина Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му е отказала с мотива, че има по-важна работа. Борисов допълни, че това не му е направило добро впечатление, защото и той имал важни задачи днес и утре.

Той напомни, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни, въпреки че е имало много време.

"Като толерантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той. По думите му до всички крале и президенти, до премиери, външни министри е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Бокова, а близки наши партньори сме помолили да положат максимални усилия в нейна подкрепа.

"Не приемам, че била по-късно издигната, напротив", подчерта Борисов, според когото това е най-рано издигнатият кандидат.

"Защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той и подчерта, че е атакуван, но не влиза в "игри".

Бойко Борисов се пошегува, че е казал, че няма да се кандидатира за президент, но попита защо да не се кандидатира за шеф на ООН по тази логика.

"Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура, не съм и допуснал", подчерта той.

Външният министър Даниел Митов пък коментира, че спекулациите по оста Германия – Русия са тръгнали от медийната среда.

"По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура за смяна, за подкрепа или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решения на трети държави. Благодарим за адекватната реакция на Русия и Германия“, каза Митов, който посочи, че никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат и има още време до избора. Ние, разбира се, в течение на кампанията, ще вземаме своите решения", допълни и дипломат № 1.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че не бива да има спекулации за сметка на България.

"Дори спекулата, че трябва да е жена от Източна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава", коментира и премиерът.

Бойко Борисов пожела успех на Бокова на 26 септември и отново увери, че тя има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, дори ще има "прием в нейна чест".


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
До Ай стига бе,
Тези които имат срам и достойнство се оттеглят.Ама при комунист, за достойнство не
може да се говори.Ако прочетеш по-добре ще видиш кой се е оттеглил
41
0
 
0
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 2 години
До пенсионер, "по-добре да се оттегли самичка"

Пенционеря, колко от тези дето са след пето място се оттеглят бе, разбирач? Май не се замисляш много?
40
0
 
1
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 2 години
и той имал важни задачи днес и утре.

Да бе, да, ще играе мачле!
39
3
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
На 26 е последния шанс на Бокова да се класира в тройката.След това вече ще е много
трудно да пробие.Доколкото знам, наследника трябва да се определи октомври месец. Затова и така се поставят нещата.Ако няма никакво придвижване напред,по-добре да се
оттегли самичка(както направи Венецуела с нейната кандидатка)Ще бъде достойно оттегляне,независимо че на болните мозъци в БСП не им харесва.
38
1
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 2 години
До Бокова-нахална
Ако Бокова е нахална ти си направо ***.
37
2
 
7
 
! Отговори
Затворко преди 2 години
А защо работите срещу нея, г-н пожарникар? Вие не гледате за България, а затова някой да Ви потупа по гърба, гледай все пак да не е Ердоган, че може да стане фал.
36
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Боко и Бокова са от едно тесто умесени, от червеното престъпно тесто!
35
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Глезах телевизиите,слушах приказките и знаете ли имам усещането,че се разиграва *** и долна интрига.Незнам,но си мисля,че има нещо гнило,нещо нечитаво в цялата работа.Първо някакви вестници вдигат шум,после се намесват Русия и Германия и за капак наставническия тон на Борисов-вижте ме кой съм аз.И видите ли Бокова е виновна и ако не била 1 или2 щял да я смени -унизително,долно и подло.Дали е предизборна кампания,дали е някаква договорка за смяна на Бокова но цялата работа намирисва.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура, не съм и допуснал", подчерта той.
---
Е, де! Е, де! Посмали малко!
Всички знаем какво можеш да допуснеш и какво не можеш!
33
0
 
21
 
! Отговори
Костов преди 2 години
Б.ОКО, ИЗОБЩО ИДВА ЛИ ТИ НА Т.ЪПИЯ АКЪЛ, ЧЕ НЕЗАВИСИМО НА КОЕ МЯСТО Е БОКОВА И С КОГО ИСКАШ ДА Я СМЕНИШ СЛЕД 26-ТИ, НИКОЙ, ПОВТАРЯМ НИКОЙ няма да позволи две българки да бъдат по едно и също време на постовете на ЮНЕСКО и ООН. Ако си забравил, при неуспех на Бокова, тя не отива в миманса, а продължава да ръководи втората по значение международна организация и има още 11 месеца. Недостойно е даже да се водят тези ТЪПИ и АНТИБЪЛГАРСКИ коментари и фелдфебелствоване към Бокова. Ама като си си такъв!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наш Бойко е *** и това е. ООН-то ,ДДС-то;мерси боку;метро като слънце ни е направил,магистрали ни е направил. е - хе - е е Ама защо да се сърдим - ни си го избрахме и като гледам пак посочен от Бойко президент ще си изберем и като го плесне по челото и му заръча да го слуша та цели четири години пак срам, пак глупости и скандали.Така, че мислете като отидете до тъмната стая на избори.....................
31
1
 
7
 
! Отговори
Баба Гицка преди 2 години
Ах как са се гушнали - направо се просълзих! Так держать тов. ББ!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този си мисли, че може да държи такъв тон, все едно, че Бокова е дете в 5 клас, което няма да получи шоколад, ако до 26 септември не донесе петица или шестица. Освен това показва грубо неподчинение като не му се явила на мига. Така, Али баба и четирийсетте разбойника показаха на Бокова какви са правилата в пещерата. Уви, който се родил да пълзи не може да лети! А ако му е къс врата - не може да види летящите...
29
2
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
Так надо! Молодец таваришч Барисав! Вот ето називается независим президент.
28
15
 
6
 
! Отговори
вън шумкари преди 2 години
Нашия Премиер трябваше да си отегли подкрепата от Бокова защото тя не е български гражданин , а советска така ..........(цензурирано)
27
12
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 2 години
Дали още има слепци, които не виждат, че Бoко е яркочервена марионетка на Москва?! Как въобще ви хрумна, че щофьорът на бай Тошо е независим от Кремъл?!
26
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бокова е купила два апартамента в чужбина. Един в Париж и един в Ню Йорк на обща стойност 5 милиона долара. Явно ги е събрала от заплата. Защитавайте я глупци!
25
5
 
23
 
! Отговори
Чао преди 2 години
Няма друга държава която сама да си провали кандидата,само ни я го можем,но ще го върнем на ГЕРБ идват избори и тези предатели ще си платят.
24
3
 
7
 
! Отговори
До Бляд преди 2 години
Тоя народ си заслужава съдбата. Просто е много глупав! Няма значение колко минуса ще получа. Живота на *** няма да се промени
23
17
 
7
 
! Отговори
Бляд преди 2 години
Какво сте заподскачали в защита ма долната комунистка Ирина Бокова? Същата накупила апартемнити в центровете на Париж, Ню Йорк. Крадливата и фамилия е ясна за всички! Другата комунистка Кристалина не е по различна. Лев не даде за наводненията в България, когато беше еврокомисар по бедствия и аварии. И двете не стават за нищо!