Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!

Да честитим на Русия, че си е купила партии, обяви Петър Москов
20 сеп 2016 15:00,
376
Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!
Снимка: архив Reuters

Скандалната реплика на руския депутат Пьотър Толстой, че Русия ще купи цяла България, бе коментирана на днешното заседание на правителството.

"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът Бойко Борисов.

Темата бе засегната в контекста на решението държавата да покрие задължението на НЕК към  "Атомстройекспорт" за "Белене" в размер на 628, 9 млн. евро.

Както Dnes.bg писа по-рано под формата на държавна помощ 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени от държавния бюджет на руската компания, за да не се трупат лихви и вреди за енергийната система на страната.

По време на обсъждането на транша към Русия се намесва здравният министър Петър Москов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Той уточнява, че сумата, която ще дадем на руската компания се равнява на бюджета на Здравната каса за една година.

Още по темата

"Можем да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза Москов.

Той продължава с връзката между транша към "Атомстройекспорт" и изказването на Толстой.

"Аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно, на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България", настоява още Москов и допълва: "България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии".

Здравният министър настоява за правителствена декларация, че от името на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими.

"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов.

"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", отвръща му Борисов.

В началото на заседанието премиерът, енергийният и финансовият министър обосновават предложението да се вземат пари от бюджета, за да се покрият глобите на НЕК.

Борисов изчислява, че само от началото на годината правителството е събрало 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон – за американските централи.

"Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати", коментира Борисов.

Той уточни, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 250Като си Т.урч.ин си оправи Т.ур.ция, не мисли за България. Айде не се прави на толкова загрижен.
211
4
 
10
 
! Отговори
Ердоган преди 7 години
Бойко, хващай самолета и идвай да вземеш едно съобщение за Меркел, че скайпа ми не работи. Като й го предадеш, мини да ми вземеш два вайсвурста, порция картофки и голяма наливна бира. После си свободен да се прибираш.
210
10
 
8
 
! Отговори
пумак съм преди 7 години
и пумак ще си остана В България трябва да започнат арести на всички русофили, атакисти,тфили и комунисти! Няма място за продажници и предатели! Отговорните за грабежът Белене сядат на трифазен електрически стол два пъти за по сигурно! Време е в България да се въведе ред!
209
3
 
20
 
! Отговори
321 преди 7 години
България не може да се продаде, защото вече е приватизирана от западните хищници, дори си плащаме за "удоволствието"!
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Северна Корея е създала нов междуконтинетален ракетен двигател който ще достигне територията на САЩ
207
3
 
4
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ....другари преди 7 години
НАЛИ ОКО РУСИЯ НИ КУПИ ---ТРЕБВА ДА НИ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ , КЪМ ЗАПАДНИТЕ БАНКИ...??!!!!!АЗ , НЕ ВЕРВАМ РУСНАЦИТЕ ДА СА ТОЛКОВА ИЗКУКУРИГАЛИ ,ВЕЧЕ....ХА,ХА,ХААААААА...А , АКО НАИСТИНА Е ТАКА-----БОКО ДА ТЕГЛИ ОЩЕ ЗАЕМИ, ЩОМ РУСИЯ ЩЕ ПЛАЩА...ХА,ХА,ХААААААААА...АЗ СЪМ "ЗА"...!!!!
206
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затова рептилът окултист сорос има забрана да влиза в Русия
205
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Казал е нещо добро ще ни купят това значи,че няма да има укопация и завземане на територия със сила.Значи ако някой продава плащат парите остават в България данъци те се плащат на българското правителство вкарват се пари в държавата.Който е богат и не иска никой не го задължава да продава.Лошото е когато чужди фирми печелят в България и изнасят парите на вън Аз предпочитам руснак или европеец за съсед а не някой африканец или арабин.
204
18
 
6
 
! Отговори
аз съм турчин преди 7 години
С тази прокажена територия наречена Русия трябва да бъдат скъсани всякакви дипломатически връзки и закрити центрове и посолства! След което незабавно да бъдат изстреляни ядрени ракети за да се гарантира прогресът и развитието на човечеството. Докато това диво племе съществува, светът ще се люшка от криза в криза. Българската Армия трябва да избави светът от лукавото зло сега!
203
2
 
1
 
! Отговори
Ами ДА преди 7 години
Сега обаче на там отива Част от БГ е на американците те Русия разбирай ще я купят от тях и ТОВА ЗАЩО ЗАЩОТО ТОЗИ ЛАКЕЙ СИ Е ЛАКЕЙ
202
1
 
14
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
"Вече никой не казва ще скова ***, а ще реализирам ***."Апропо в България грабежите се наричат "раздържавяване", "приватизация", "диверсификацията". Цитирам :"Със страх наблюдавам тръбите на Южен поток, които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам, заключи още премиерът." Страх, че друг ще обере парсата налЕ?
201
7
 
7
 
! Отговори
КАКВО ТОЧНО ЩЕ КУПИ. преди 7 години
....ТОЯ МОНГОЛСКИ МУЖИК И КРЕПОСТНИК.....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...СЪС 1-РУБЛА ---ЗА 0,33-ст....??!!!!АЙДЕ , СПРЕТЕ МУ ВОДКАТА ОТ НЕФТ!!!!!!!
200
2
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи"-------------------------ББ нещо се удържа, иначе е готов да го купят! :)) пп. щях да напиша, че никога не е късно /да станеш за резил/, но това не важи за ББ и Ко! ппп. единствено световните произведения на изкуството не се продават/купуват и нямат цена, но Боко и Ко не е са от тех! :)) Съжалявам, но цената на ГЕРБ дори на черния пазар е достъпна за всеки! :)
199
0
 
10
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
Нормално е когато в държавата няма опозиция и надзор да се плащат такива баснословни суми, както на САЩ за "Мариците", така и за АЕЦ "Белене" на Русия. Фактите говорят за източване на бюджета и корупция на най-високо ниво. Още повече, че няма нито един обвиняем, нито един разследван или осъден за този пладнешки обир. За КТБ няма да споменавам, Вие си знаете.
198
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО Е ПОД АМЕРИКАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО.
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шантави 25 американско владичество
196
4
 
6
 
! Отговори
шантав преди 7 години
Кви 1300 години???? Колко години си имал държавност за тези 1300 години? 150 Византийско, 500 Османско, 50 години Съветско владичество! За каква традиция за държавност и поведение говорим.
195
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ами България е откупена от Османската империя с кръвта на руските войници ОСВОБОДИТЕЛИ.
194
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЕТЪР МОСКОВ ЖАЛИ ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГО КУПЯТ
193
9
 
5
 
! Отговори
ДА НИ КУПЯТ ,БЕ... преди 7 години
АМА , БОГАТИ АМЕРИКАНЦИ И ЗАПАДНЯЦИ....А ,НЕ ПИЯНИЦИИ ПРОСТАЦИ , КАТО ТОЯ МУЖИК И КРЕПОСТНИК НА ПУТИН!!!