Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно РУСИЯ ще наложи вето на американската гражданка-Георгиева.
256
6
 
0
 
! Отговори
джихадист преди 7 години
До АнонименБраво, аркадаш. Да се приложи на Боковитеа шериатското право-под нож до девето коляно!
255
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ръкомахане е специфично за преподаватели в глухонямо учебно заведение....За друго нищо не става....
254
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо си мислите, че Б.Б е издигнал кандидатурата на Бокова? Беше тройната коалиция!
253
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова, в нито един момент нямаше реален шанс да спечели. Георгиева, ако беше номинирана в началото, щеше да има някакъв минимален шанс, но в момента няма никакъв шанс. Сега просто си гърмим патроните, вместо да приемем загубата, която вече се случи.
252
1
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Жалка работа
251
8
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Това е голям срам за България! Пред света трябва да покажем че можем да признаем поражение и да вземем поуки от него. Или беше трудно да се предвиди че дъщерята на комунист убиец има шансове да стане генерален секретар на ООН? Редно е Бойко да излезе пред народа и да признае че е допуснал голяма грешка. Няма такова нещо като вечен лидер. И на него ще му дойде края скоро ако продължава така. И това го казвам без политически пристрастия. Да съм на мястото на Георгиева сам ще откажа номинацията.
250
4
 
30
 
! Отговори
Не на Георгиева преди 7 години
Плюете Бокова (вярно може и да не е стока),ама ми кажете защо издигаме жена която НЕ живее в България от дълги години а в САЩ, жена която лети до Брюксел и после обратно в САЩ, жена чиито деца не говоря БЪЛГАРСКИ. Какво БЪЛГАРСКО е останало в нея и чии интереси ще защитава на САЩ където живее или на България за която не ни знае проблемите.
249
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви ми сте баламурници, кво ви брига дали ще е кристалина , ком-иконата бокова или йоко оно! МЕНЕ ЛИЧНО нищо, ако беше джон ленън или джимарата хендрикс, разбирам, ама тия марионетки кво ви притесняват, - пошло, много гнило!
248
11
 
3
 
! Отговори
jdТ преди 7 години
Тя Кристалина ни стана нещо като резерва, ако основният " играч" не става - вадим Кристалина.
247
1
 
25
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Една българка прецака друга - эа сеир на цялото човечество:-)))!!! В крайна сметка след много ЭОР, интригантката Кристалина, успя да се домогнe до въэжеланата поэиция:-)))!!! Бокова няма да се откаже - и от инат, и эащото е очевидно, че Путин стои эад нея !!!
246
1
 
20
 
! Отговори
То6 преди 7 години
Все си мислех, че сме някаква държава,а то ***........ Жал ми е за народа, но щом си е сложил тези да си ги търпи. Такива управници няма никъде. Помияяяяяяя
245
0
 
0
 
! Отговори
турко преди 7 години
Абе, вие много *** работа направихте. Само да сте ние казали на нас после ***..хахах.
244
1
 
25
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Абе,не разбрахте ли,че американците искат техен човек,който да ги слушка!Те решават!Всичко друго е ала-Обала!Те командват света сега и става,каквото кажат те!Бокова,не се коси!Ти направи много-повече не ти позволиха!Поздравления на тази дребна на ръст българка,но с устойчива психика на баба Илийца!Браво!Аз се гордея с теб!Да се срамуват твоите длъжници-подмазвачи!
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за напън такъв от негласни уговорки пък изпратени жени на кастинг по договорки като кандидатки до последно стъпало и последен шанс да стъпят на подиума на избраниците с короната на генерал секретар,ще да е за демографската криза на планетата и някои обявени за изчезващи като по червената книга,а ако е измама на сбъркани вълни и зад вълните не по двойки полове се чифтостват за питомство,а от прелюбодеяния се множат по полигамия,щом им свършили разнообразията и си спасят разнообразията на вида.
242
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е предателство спрямо България, и намеса във вътршните работи на Русия:)
241
1
 
17
 
! Отговори
54678 преди 7 години
"Вицепрезидент е на Световната банка"-------------------------------това ясно показва , чии интереси защитва
240
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично за това правителство - всеки ден с различно мнение, едно от друго по-потресаващи!
239
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталин - шеф на ООН! Браво!
238
3
 
26
 
! Отговори
kiko преди 7 години
Ако Кръстанка има по-лоши резултати. Ко праим тогаз.