Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става въпрос каква е Бокова, какъв е Буко, каква е Кресталина! Става въпрос, че постъпваме много низко. Честта отстъпва пред задкулисие и договорки.
216
5
 
19
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Поредния гербераски цирк...
215
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следвайки убийствената логика на вожда-слънце трябва сега да подкрепят фандъка, румяна желева, павлова, бъчвата и още 50-тина моми племето гроп за да имаме най-много шансове за успех.
214
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както и да го погледнеш - достойна постъпка. Честна и достойна позиция, показваща, че българското правителство е последователно, принципно и коректно в действията си. Няма днес едно - утре друго.Така се прави!
213
6
 
5
 
! Отговори
? преди 7 години
До АЗЕ тя никоя друга държава няма да опита да направи комунистически кадър с 50% от екипа му бивши ДС шеф на ООН и да си мисли, че ще мине. То Бокова е Faux Pas.
212
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киряк Стефчофците като Евгени Михайлов с компроматчетата сега вия от кеф ...но да ги видя като Кристалина и в шестицата няма да се класира ....абе типично българска черта -да си подливат вода ,да се очернят пред света ,да се делят на сини и червени ,на леви и десни ..?!?!? Циркаджииииииии -не шеф на ООН -ами чистачка в ООН е прекалено висок пост за българин -никой не обича завистливи хора които плюят на националния си интерес за сметка на партийния и личния!!!!!!!!!!!!!
211
3
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Идиотщина , ***, това никоя друга държава няма да направи
210
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и Кристалина я включват, когато идват същинските гласувания. Нищо против, само да не приличаше в муцуната на кокоша трътка /гъсз/ и да ни се подиграва как щели бежанцит да ни облагородят. Типично за някой, отишъл от село в града да се държи на голямо спрямо овцете останали в селото и.
209
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тези които ходят по избори да мислят 100 пьти преди да гласуват а не да пишатпростотии по форумите моята родина е превьрната в клозет от управляващитетакьв резил в 21 век не се е случвал затова пияницата от македония вдигна чу'касрещу паметника защото насила ни правят ***
208
14
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Митов се очертава като един от най-големите дипломати и политици на нашето съвремие... - от НАТО вече са му хвърлили око за отговорен пост...
207
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Не човек, а джилязу... - просъска агента фашист- тихо мрътвият каза: "Не ***"... - *** оставка не дава... - по твърд е и от стоманата...
206
22
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 7 години
Така е при демокрацията. Българският народ мрази Русия и времената на мизерия и глад преди 89та година по времето на комунизма. Сега България е член на НАТО и ЕС и ние българите не искаме една комунистка която се подкрепя от Русия да предствлява България. А демократично избраното правителство на господин Борисов просто изпълни волята на народа. Това е демокрацията - най-великото постижение на човечеството и най-висшата ценност за нас българските евроатлантици.
205
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте, този манталитет не е от вчера и днес. Има една партида, обслужващи повече свой и чужд интерес, отколкото български. Присламчва се към властта в най удобния момент и се обръща на колкото трябва градуса, ако трябва с винт и двоен аксел. Така Киряците Стефчовци след Освобождението заемат постове, така на 9 септември изпълзяха много партизани, така от 25 000 комунисти до 9 септември, след 6 месеца са 250 000, след 10 ноември демократи, а когато се зададоха европарите - Герб. Сл...
204
1
 
21
 
! Отговори
до 228 преди 7 години
Не, управляват ни прислужниците на ФАЩ. А Сталина е тяхна креатура.
203
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко много любов от българския народ, към една жена наричаща себе си българка!Каква висока оценка към работата й в ЕК! Цели 230 коментара и близо 30 изтрити. Обидно е да бъде наричана български кандидат за поста. Майтапа настрана, обаче пак Русия трябва да ни спасява от спасителката на бежанци.
202
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАЙ... Бойко беше дотука, заминава си !!! Тиквата този път прекали международно. Дори и българите да му простят по навик или чрез измама, то нито Европа, нито Русия, нито Щатите ще го броят за жив оттука нататък !!!
201
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема такава държава!Нема държава!Нема!!Те тва е.
200
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо България няма Нобелов лауреат? Защото, когато сме имали най-големи шансове - Пенчо Славейков 1912 поддръжници на Иван Вазов са го клепали и самият Иван Вазов други доброжелатели са го клепали. Историята се повтаря само,че героите и мястото са различни!
199
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният пирует на Бойко. Хем ще угоди на преикия си началник Иван Кръстев хем Бокова остава, освен ако сама не се оттегли. Но ако преди Бокова имаше макар и минимален шанс, при всички случаи сега нито Бокова, нито Георгиева имат някакъв шанс да бъдат избрани. Целта на началниците на Иван Кръстев беше да отстранят Бококова, а не са се избере Кристалина Георгиева, а неговият подчиенен Борисов сега се опитва да угоди на всички.
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш е задължително българка да стане ООН! Има кандидатура, лоша - добра, каквото - това. Досега като бяха еврокомисари и ЮНЕСКО, та голем праз за българена. Ето, 85 годишен бивш строител и то изкусен и работяга с 200 лева пенсия, идва тук някъф *** ще му връчат карта да си тегли от банкомата 3 пъти повече на месец. В Турция вече им връчиха.