Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов

Влезе в Топ 5 на най-дълго управлявалите премиери
27 яну 2017 09:20, Александър Попов
195
Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов
Снимка: Facebook

Бойко Борисов, който днес ще предаде властта на Огнян Герджиков и служебният кабинет, влезе в петицата на най-дълго управлявалите премиери в България от Освобождението насам.

Той се нарежда в класацията след комунистическите лидери Станко Тодоров, Тодор Живков и Антон Югов, както и Стефан Стамболов.

Вторият мандат на Борисов продължи 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г., изчислява "24 часа". Заедно с 1325 дни от първото му управление той събира общо 2137 дни в премиерското кресло.

Няма друг след 1990 г., който да има повече дни начело на изпълнителната власт. Ако се сравнява само с министър-председатели, които са идвали на поста след избори, Борисов е на второ място в класацията, изпреварен само от Стефан Стамболов.

Стамболов има начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Реално Борисов би могъл да го измести, ако изкара още поне година като премиер при евентуално трето свое правителство.

Другите трима министър-председатели в топ 5 по продължителност на управлението са от времето на комунистическия режим в България. Станко Тодоров, който е бил бил премиер в продължение на 10 години, оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков.

Неговият престой начело на правителството е 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. Той също е бил начело две петилетки.

На четвърто място след Стефан Стамболов се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
18
 
! Отговори
Да гласуваме ЗА преди 7 години
Борисов в ЗАТВОРА!!!
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да гласуваме за ББ 116Ей я се връщай в психиатрията от където са те изпуснали!!!И недей да плюеш по най-близкият саратник на Тиквата (Пеевски).
69
16
 
3
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
Другарите от БСП, ДПС и пеевските медии, десебарките/"реформатори" на Прокопиев плюят ли плюят по най-успешния Български политик.. Затова Бойко каза - никакви коалиции с предатели повече! ГЕРБ е най-голямата партия в България с най-добрите кадри и с най-големите професионалисти - факт! Няма друга алтернатива.
68
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо внучката на Живков на съд в Хага заради дядо си после всичко ще се оправи от самосебе си , сега така се прикриват всички Престъпления от Комунистическия Режим
67
1
 
11
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Мисля,че е първи по далавери и заличаване на уликите
66
14
 
7
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
Нека не оставяме комунистите да счупят държавата! ГЕРБ я стабилизира след Орешарски и вие пак ще вземете да направите глупост! Мислите бе хора! България действително е остров на стабилност. Не слушайте какво ви обещава другарката Нинова - на тях им дай да обещават и да лъжат. Ама едно е да говориш, съвсем друго е да го свършиш! ББ 2017
65
1
 
8
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До а/аЕ, що не си изкара мандата? Кой го накара от инат да подава оставка? Поне 20 милиона щяха да се спестят от едни избори...
64
1
 
4
 
! Отговори
До 99 преди 7 години
Да точно затова България ще изчезне заради леберастите егоисти, който са центъра на света и са постигнали всичко сами.............................По големи *** от вас няма .Вие сте родени и директно сте се реализирали от утробата излизайки
63
11
 
2
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
Бойко Борисов е балансиран политик, който нито мрази комунизма, нито харесва баш комунистите! Той казва "нашата пъпна връв откъдето идват парите е Европа, а с Русия - дружба и прагматични отношения". Със САЩ - тоже. Въпреки, че едно дясно и едно червено правителство ни забатачиха с 2.5 милиарда от корупционни сделки за мариците и аец белене, администрацията на Борисов успя да отчете 6 МИЛИАРДА ИЗЛИШЪК и 8 МиЛИОНА ТУРИСТИ. Построи магистрали, пречиствателни станции, градинки и какво ли не!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко масажиста на ушите на Тошко
61
0
 
10
 
! Отговори
Смешки преди 7 години
Не поставяйте тиквеника в едно изречение до Бай Тошо. Тиквата не е достоен дори обувките да лъска на Тодор Живков. Само вижте икономическите параметри на НРБ и Рб в момента. Дори не искам да отварям дискусия за . Образование,Здравеопазване,Култура итн....
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОГЛЕДНЕТЕ ПИКЧЕРСА НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ КОИТО ЩЕ ДАВАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА СЪД В ПОНЕДЕЛНИК ДО ЕДИН СЛУЖИТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ- ЗАТОВА ИЗБЯГАХА КАДЪРНИТЕ И УМНИТЕ- ТУК НЕГРАМОТНИ И МЪРЗЕЛИВИ В ЕВРОПА МОЖЕЩИ И РАБОТЛИВИ- КОЙ ЗАСТРАШАВА ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ КОЙ ДЪРПА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПАЗАРА НА ТРУДА.
59
8
 
3
 
! Отговори
до Извънземен преди 7 години
Е купил съм си жилище и съм извадил 200 000 и повече без да ми е наследство, имам и деца. Нито съм частник, нито съм наследник, нито съм престъпник. Това че ти искаш да ти се даде на готово е друг въпрос. Не е като в комунизма всички да ходят на работа (забележи глагола да 'ходят', не да работят) и да чакат да им се даде. Сега трябва да се работи! На теб може да не ти харесва така, но за съжаление така е навсякъде.
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРЕДНАТА МИ ЗАПЛАТА ЗА 22 РАБОТНИ ДНИ ЯНУАРИ 1997 Г 12,44 ЛВ, СЕГА 1050 ЛВ- СПРАВКА НОИ С ЕГН И ПИК- НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДА КОЙ ДЪРПА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА- ТОГАВА МИ ЗАМИНАХА ВСИЧКИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ ВЪВ ФАЛИРАЛИТЕ БАНКИ И ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, ТОГАВА ШЕПА ВЕРНИ СИНОВЕ НА ПАРТИЯТА МАЙКА СТАНАХА МИЛИОНЕРИ С ЛЕГЕНДИ, КОИТО СЕГА СА ПЪРВИ КАПИТАЛИСТИ И СА В НАСТЪПЛЕНИЕ УЖ ДА ИЗРАВНЯВАТ СОЦИАЛНИТЕ БЛАГА А СЕ ОКАЗВА ЧЕ СА ПЪРВИ РОБОВЛАДЕЛЦИ, КАКВО ОЩЕ НИ ЧАКА.......
57
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Народе, това са тримата ни най-големи държавници, направили най-много за България! Да живее България! Вечна слава на онези, които дадоха и посветиха живота си на България и на българщината!
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИзвънземенДа бе, направо отиваш, вадиш парите и си купуваш заветната панелка. С десетилетия се чакаше, лихвоточки се събираха. А за жителството забрави ли? Не можеше някой от Пловдив, Варна или Долно Нанагорнище изобщо да живее в София без жителство, камо ли жилище да си купи!
55
1
 
17
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До Само ГЕРБМай забравяш че точно през комунизма и управлението на Живков, хората си купуваха жилища. Ти сега живееш в жилище, което ти е наследство, баба ти го е купила и сега е останало на теб. Що сега не си купиш жилище, ами живееш в това което баба ти е закупила по времето на комунизма? Щото не можеш нали? От де ще изкараш 200 000 за да си го купиш? А баба ти си купи за 10 000. Баба ти е отгледала 3-4 деца а ти сега и едно не можеш. Кога ли е било по добре,м? Преди или сега????
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При комунизма нямаше тоалетна хартия и банани и хората караха грозни руски коли а днес при капитализма навсякъде има тоалетна хартия и банани и по празниците хората се меткат на западните си коли и пътуват в чужбина по магистралите.
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА СРАВНЕНИЕ- ПРИ ТАТО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- 1983 Г 100 ЛВ, ТАКСА ДЕТСКА ГРАДИНА 36 ЛВ, СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА 1997 Г ЯНУАРИ- 12,44ЛВ, МИНИМАЛНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА 2017 Г 460 ЛВ- КАМАРАТА НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ Я ДАВАТ НА СЪД В ПОНЕДЕЛНИК 30 ЯНУАРИ ТАКСА ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА 48 ЛЕВА- КОЙ ДЪРПА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА, КОЙ ФАЛИРА ЦЕЛИ ПРОИЗВОДСТВА, ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ, ФАЛИРА БАНКИ И КРАДЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД- ТОВА ЛИ Е СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА ЧЕРВЕНИТЕ............
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Киро кофражистаДа ама тва дето построи баце издържа няколко дена след рязане на лентичката.