Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Аби вие тези дето сте в чужбина - Няма ли да спрете да демагогствате?Най големия инвеститор не е нито емигрантското лоби, нито ЕС, нито САЩ или пък Русия, Китай или Турция!!!Най-големият инвеститор е българският данъкоплатец, измъчен и обезверен, но живеещ и борещ се с това, което го заобикаля!!!А вие искате да си припишете правото да му определяте как да живее, без да сте си дошли "до в къщи"?!?Наглост!!!
59
0
 
2
 
! Отговори
до55 преди 7 години
В Българският език съществува буквата "Ъ" български гражданино!
58
0
 
19
 
! Отговори
Българин в България преди 7 години
Щом не живеят и не работят в България и не плащат данъци в България,не трябва да решават нашата съдба! Досега като имаха право да гласуват, защо не го използуваха -От 2 милиона български граждани в чужбина, на последнитеизбори са гласували само 110 хиляди, от които 1/3 в Турция!
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живвеш в България, гласуваш. Не живееш, ми не гласуваш. Кратко и ясно. Кое не можете да разберете?
56
4
 
2
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
TOva e prosto slujebno pravitelstvo.toia za kakuv se misli?nikoi ne go izbiral da reshava neshto tolkova vajno.bulgarite v chujbia shte se vurnat puk i sa po umnata chast ot naciata
55
10
 
2
 
! Отговори
Гурбетчия преди 7 години
Близо 1 млрд. лева са изпратили от началото на годината българите зад граница на свои близки в страната, съобщи Би Ти Ви, като се позова на данни от БНБ. От 2016 !
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкато спрете да гласувата, няма да има нужда да вкарвате пари в "кочинката", който не живее тук, няма право да гласува.Точка
53
1
 
6
 
! Отговори
!!!! преди 7 години
До АнонименОтдавна не печелите толкова, че да можете да изпращате!
52
5
 
17
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Българите в чужбина НЕ ТРЯБВА по никакъв начин да имат право да гласуват за "тяхната мила татковина"! За какво напуснахте държавата си бе??? Щото е по-лесно така,ще оставаш тук и ще се бориш,а не да работиш за чужденци! Патриоти смотани,че и искат да имат права,смешници!!!
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете си паричките бе, да не мислите че България усеща нещо от вашите пари.Държите или по банки или под дюшеците.Най много да купите някой апартамент или кола на старо.Да не мислите, че ние които живеем и работим в България не си купуваме коли на старо и апартаменти.Вие си ги внасяте парите за да ви стоят за черни дни.
50
0
 
1
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 7 години
Аз пък не съм въобще на ясно защо съм в парламента ама Валери и Краси, като рекоха да влизаме, та да влизаме. Какъв ще е келепира не зная!
49
2
 
15
 
! Отговори
до смях преди 7 години
Н е ли така? Ако Софиянци си мислите , че това е България, крайно време е да излезнете извън нея и да видите как хората живеят с 500лв заплата!
48
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не желая бьлгари живеещи зад граница да ми определят как да живея всеки си енамерил начин как да продьлжи живота си много моля да не се бьркате поникакьв начин в делата ни 46 процента не сме гласували а ще чакаме вие да никажете как и кого да вкараме в нс
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54Ми спри го ве. Тъкмо ще имаш повод да се чуеш с майка си.
46
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние зад граница , да си спрем ли потока на пари към кочинката БГ? Защото ако не знаете са повече от брутния вътрешен продукт БГ.
45
2
 
24
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Напълно правилно! Защо хора, които не живеят в България и не плащат данъци тук, ще влияят на политическия живот и бъдещето у нас??!! Отделно ,хора ,които не знаят български език ,също не трябва да имат право на глас!
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите политици не са в час за положението в България, та камо ли хората в чужбина!
43
0
 
2
 
! Отговори
Zenic преди 7 години
Sega e april - do oktomvri moje da pitate s bg pisma po bg adresite bg narod suveren s referendum kak i koi da izbira sledvastia pat. Glas Naroden - glas Boji. Nali mojete da chetete i pishete na kirilica i latinica?! :-)
42
11
 
1
 
! Отговори
Лютви Местан преди 7 години
Ето виждате ли, това е нов възродителен процес. Затова ДПС и ДОСТ трябва да са във властта.
41
2
 
32
 
! Отговори
смях преди 7 години
Стига бе. Скоро имах разговор с един българин живеещ в САЩ. Той се изцепи "Вие българите..". Този ли ще гласува за Парламент? Където вече се дели? Повечето избягали от България за да придобият симпатии обясняват колко зле било в България как хората умирали по улиците. Абе бетер Северна Корея.