Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз по принцип съм на мнението, че света не свършва с държаената граница, но наистина ако си избрал да живееш другаде нямаш просто моралното правонда диктуваш правилата в държавата която си напуснал. Това с "ама аз ще се върна като се оправи" да ги разправят на някой друг.
39
1
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Крайно време е! Това е правилна мярка.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете статия, българите в България възроптаха, не искат тези от чужбина да гласуват за парламент.Научете се да казвате нещата вече с истинските имена.Стига вече облъчване на хората с не вярна информация.
37
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Аз съм по-нифромиран за ситуацията в България от тебе, да знаеш, и с по-добри способности за критичен анализ на информацията и фактите. Така че кой ще вземе по-обективно решение за коя пратийна програма да гласува, а?
36
3
 
22
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Защо ***? Хората, които не са били последните 6 месеца в България не трябва да имат право на глас. Откъде накъде ще ми определят бъдещето след като са станали вече чужди граждани и си плащат данъците в чужбина? Една част от тях не знаят и български език, а ще ми гласуват. Става дума и за турците.
35
1
 
15
 
! Отговори
д преди 7 години
И за кого гласуват българите в чужбина?За онези партии ,които ни оставиха най -бедни в Европа. Та нали ако искаха България щяха да останат тук да се мъчат с тия заплатки ..Избягаха и искали да упражняват вота си ?Защо ,гласувайте за британския и канадския парламенти ,за райхстазите,за сенатите на страните заради които ни напуснахте .Как очаквате да се оправим 5 милиона останали тук след като с 9 не успяхме ,а и вие избягахте ?
34
10
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
От дебата става ясно,че от българите в чужбина добре дошли у нас са само парите им.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да гласуваме тогава. Да видим къде са повече българите в България или в Чужбина! Писна ми от вън да ми казват как да живея, а те дори да не стъпват тук. Това е нагло!
32
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промиват им мозъците по чужбината с разни вестничета пропагандни и си мислят че са в час с положението в България.Мои приятели от чужбина, като си говорим по телефона ме учудват колко са зле информирани.Почти на едно ниво са информирани. колкото и турските българи в Турция.И тези хора ти казват, че искат да гласуват.Да си гледат техните държави и да ни оставят
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30 А ти си бавноразвиващ се.
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живееш в България, гласуваш. Не живееш, не гласуваш. Кое не могат да разберът?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми нормално е неживеещите тука да нямат право на глас, нормално е и неграмотните да нямат право на глас. турци, живеещи над 20г. в турция и дват да гласуват, защо все още имат гражданство е другият въпрос. На избягалите - много здраве, България преди 100г. е била на 1/2-а..
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков е евреин - това казва всичко !
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно не трябва да гласуват казвам го като живееш в чужбина никой от дълго живеещите в чужбина не може правилно да даде мнението си за избори всичко или 90%научава от Интернет и БГ медиите а те са платени и манипулират в интерес на САЩ или ЕС дори повече от 3 месеца за да добие реална представа аз съм за от 20 години аз нямам и месец всяка година в БГ или у дома
26
2
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Чакай сега, нали уж тези не били фактор и нищо не променяли техните гласове?
25
6
 
30
 
! Отговори
16 преди 7 години
На кой пращаш пари?Колко данъци си внесъл в тази държава от пратените ти пари.Внасяте си парите скрити по гащите за де ви слагат данъци и такси и после се тупате по гърдите, че внасяте пари в България.Иначе тичате да си оправяте зъбите в отпуските в България и се чудите как да заделите някое евро за самолетен билет за дойдете да си видите майките.Бачкайте си по чужбините и не се бъркайте.Като решите да си дойдете обратно в България, ще се огледате, ще навлезете в действителността и ще гласувате
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Камък ми падна от плещите
23
2
 
28
 
! Отговори
NOr преди 7 години
Не мисля, че трябва да имат много думата. Заминали преди години, сега се сетили за връзка с България. Да си гласуват за държавите които са си избрали.Много вой надигнаха, а тук да се чудят хората как да спират партии, които може да застрашат териториалната цялост.Изобщо не ми се слушат крокодилските им сълзи...
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правилото да важи за страни извън ЕС и проблемът е решен, какво толкова се умува, или вота зад границат да избира не повече от х депутатски места, ако ще и 5 милиона да гласуват зад граница
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Точка'' незнаят в какви лишения преживяваме ''****************Именно това ти казва човекът, че като живееш в лишения не можеш да взимаш правилни решения.