Джамбазки в прав текст: Синодът носи историческа отговорност!

Когато има политически интерес, църковните канони се променят
25 ное 2017 11:48, Александър Попов
152
Джамбазки в прав текст: Синодът носи историческа отговорност!
Снимка: Булфото, архив

Светият синод е изправен пред огромна историческа отговорност, като тук не става дума за спазване на едни или други канони. Това заяви евродепутатът от "Обединени патриоти" Ангел Джамбазки в ефира на bTV във връзка с искането на македонската църква да стане "дъщеря" на българската.

Още по темата

"Историята е показала, че когато политическият интерес налага, каноните се променят", смята той. По думите му става дума за епархии, които са били в диоцеза на Българската православна църква, но са били окупирани от сръбската през 1912 г.

В понеделник ще има мълчаливо бдение пред Светия Синод.

"Призоваваме уважаемите членове на Светия Синод за много мъдрост и внимание към думите. Убеден съм, че в техните дебели книги ще се намери начин", заяви Джамбазки.

Националистът посочи, че се е изказал в европарламента по темата с арестуваните български медици в Сърбия.

"Това е политическа наглост и провокация, те следват същата политика, която вече им донесе една доживотна присъда на Ратко Младич. На Балканите най-войнстващо в момента е православието на сърбите и в негово име се вършат военни престъпления", смята Джамбазки.

По думите му българите в Западните покрайнини са оставени без лекари, като това на практика е етническо прочистване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
ювиги преди 6 години
аве ей джамбаз кьой кой си ти та говориш от името на дъжавата ни,я марш обратно у факултето,ромале
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я ,па Я сигурен/на/ли сте че точно така ще стане,че това не е поредният македонистки капан за наивни български глу..ци???Едно е да искаш някой да ти е майка друго е да искаш "***"да не ти държи сметка какви див..тии вършиш а ми се струва че по-точно второто желаят "македонците"а не да сме им майка закрилница!!Да дават там някакъв мъгляв отговор поповете колкото да се успокоят скопските закрилници,че ми намирисва много тая внезапна скопска любов към нас!
124
7
 
8
 
! Отговори
патриот преди 6 години
половината синод е агенти на ДС-КГБ. Като знам как Москва и нашите предатели руски слуги създадоха македонска нация не се учудвам да признаят и македонска църква..
123
9
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Едно е ясно. Сърбомани и *** газ пикаят. Няма какво друго да се каже. Трябва БПЦ да помогне на Македонската, така окончателно ще скъса връзката им със сръбските домогвания. Това е достатъчно. Лошото е, че нашите старци не са достойни, повечето са агенти на ГРУ, КГБ и ДС, зависи кой първи ги е вербовал. В Понеделник ще видим, колко са българи нашите клирици или пак ще питат Москва и Белград.
122
5
 
9
 
! Отговори
читател преди 6 години
И Българската и Македонската църкви са еднакво безполезни.Висшия клир забърква скандали, само и само да извлеченякакви блага.Спомнете си за онзи митрополит, който каза по повод на загиналитена Охридското езеро - " това е наказание за бълг. народ, защо е ходил на дяволски концерт..."Безнадеждно остаряли институции, които кретат с единствената цел - облаги за служителите им. Това, че са остаряли не е беда, бедата е че не желаят да се променят, защото не знаят как.
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не сме против това признаване ,, Македонската църква поставя ултиматум ,,, Ако ни признаете за автокефална тогава ни ставате майка.. След признаването те няма да се нуждаят от майка си.. Нека първо припознаят майка си и тогава..
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 129 щом има официално писмо, вече не могат да се отметнат от думите си. Двете неща ще бъдат обвързани заедно - Признаването за автокефална и за църква-дъщеря. Освен това македонците имат интерес да са наша църква-дъщеря, защото не е сигурно колко църкви още ще ги признаят, затова не могат да си позволят да правят пируети, при това и ЕС ги притиска да излизат от изолацията в която сами се поставиха.
119
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само сръбските *** та са против този договор . Плаща ли ви Белград, плаща ли ви?
118
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое точно е македонизъм- че Охридската архиепископия иска да се откъсне от влиянието на сръбската църква и е готова да ни признае за църква майка?Защо не се говори че именно Сръбската църква е поставила ОХридската архиепископия в изолация. ИЛи че нашата църква е правоприемница на Екзархията и няма нищо по-нормално от това да потвърдим че Скопие, Щип и Велес са сред нашите епарихии, като се обявим за църква -майка.
117
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм очаквал ВМРО , Каракачанов , Джамбазки - Макеоднисти
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако , ако , в тези работи няма АКО или си майка или не си..
115
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми прилича на Се-Де-Сар-ска работа , също като кога направиха СеДеСе алтернативен синод.. Щом Всички политици са на едно мнение значи има нещо съмнително
114
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако , ако .. А какво ще стане ако признаем МПЦ , и на другия ни кажат не ви признаваме за майка..
113
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската Патриршия е признала самоволоно Американската църква и от това не е произтекла никаква схизва. Защо да не може да признаем и Охридската архиескопия.
112
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път политици от всички партии са съгласни по един Въпрос - Борисов, Ковачев, Валери Симеонов, Каракачанов, Джомбазки, К.Янакиев от ДСБ, редица общественици сред които Горан Благоев - всички са съгласни че това е едно полезно дело - само шепа хейтъри са против тази кауза.
111
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз кат го вида и мисля ,че Турция вече на е нападнала и братушките идат,хахахахах
110
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това л е к е на снимката което е майстор да си присвоява работата на другите с българите в чужбина. При признаването на българското малцинство в Албания веднага започна да се тупа в гърдите нищо ,че не бе свършил никаква работа. Хората които работиха с бесарабските българи бяха прогонени от него .
109
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ не съм съгласен с ВМРО.. Македонската църква ни поставя Ултиматом - ако ни признаете ни ставате майка.. Нека те да направят първата крачка да си изяснят кой е майката..
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от шепата ***, които си играят на мисионери!!!
107
10
 
11
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
***...Безбожник...Църквата стои над политиката.