Диалогът Борисов-Ердоган – инвестиция, която дава плодове

Надежда Нейнски съветва да се смекчи тона между Анкара и ЕС
5 яну 2018 11:40,
63
Диалогът Борисов-Ердоган – инвестиция, която дава плодове
Кадър: bTV

Диалогът на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган е инвестиция, която дава плодове. Това смята посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Тя даде интервю в сградата на българската екзархия в Истанбул. В турския мегаполис в неделя Борисов и Ердоган ще открият изцяло ремонтираната желязна църква "Свети Стефан".

"Съвременният свят и дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти, на възможността на лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси", каза Нейнски пред bTV в отговор на критиките, които Борисов получава заради близостта му с Ердоган.

Още по темата

Според нея българският премиер е успял успешно да влезе в този динамичен режим.

"Смятам, че успя да преодолее редица наслагвания и неразбирателства или внушения. Този диалог във всички случаи е от много голяма полза за двустранните ни отношения (...) Това е една инвестиция, която дава различни плодове", категорична е Нейниски.

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е много успешна и това дава много възможности за страната ни.

Посланикът ни обясни, че "Турция е много важен партньор на Европейския съюз – и икономически, и по отношение на сигурността. Няма как при тази икономическа обвързаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в крайна колизия". Според нея езикът между двете страни трябва да се смекчи.

За изказванията на Ердоган, които засягат чужди територии, включително български, Нейнски каза: "Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекалена реторика, смятам, че в крайна сметка в дъното не се променят стремежите на Турция да стане член на ЕС и това е въпрос на интерес, а не на емоция. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв момент да стане член".

Посланикът ни обясни, че дори да има моментни проблеми в отношенията между София и Анкара, когато има отворени дипломатични канали, добър диалог между политическите лидери, тогава може да се решат всички проблеми.

Тя направи равносметка на двете години, в които е на поста и заключи, че през този път са се случили много хубави неща.

"Имаше драматични събития в Турция, но същевременно се случиха и много хубави неща. Говоря конкретно за развитието на двустранните ни отношения, откриването на желязната църква "Св. Стефан". Не е случайно, че тази църква се открива именно сега, това е резултат на развитието на двустранните ни отношения, на отворените дипломатически канали, на диалога без посредници и, разбира се, на личния ангажимент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", каза още дипломатът ни.

Нейнски благодари за усилията и на българската общност в Истанбул и нарече сънародниците ни "истински възрожденци".

Българският посланик припомни, че турската държава е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

Нейнски каза още, че броят на българите в турски затвори по обвинение, че сътрудничат на ФЕТО варира, но консулите са в постоянен контакт с тях и близките им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и специално в Истанбул обаче има и много български изселници. Те срещат различни затруднения, като нужда от виза за България, пенсионно и социално осигуряване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
11
 
! Отговори
българина преди 6 години
Плодовете са тур цизация на североизтока и югоизтока
36
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Баба Нада и до пенсия ще добутка с политиката. Иначе щеше да пише детски песнички.
35
3
 
2
 
! Отговори
Bisnestie преди 6 години
Bravo na Mister Erdogan! S parite ot pechalbite na turskia turizam razviva turskia turizam v camping Avrupa!
34
3
 
13
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Защо ни занимавате с национални предатели като този крокодил. Не се наядоха. В ада да горят.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не се опитвайте да манипулирате повече - не хваща декиш..Вместо да се правите на чиста вода ненапита, вземете и излезте в опозиция, а не да крепите властта по която плюете заради 80%овия си електорат. Тогава думите ви може и да хванат дИкиш, сега са просто сИкиш с избирателите ви.
32
1
 
17
 
! Отговори
Ванев преди 6 години
Госпожата е майстор на демагогията,подмазването,все нейни патенти които са я съпровождали през нейния живот,с нищо не допринесла за подобряване дереджето на бедните мои сънародници. Винаги на държавната ясла,живот в лукс и охолство,защото постоянно се е движила в посоката на вятъра.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз незаменима девица и до днес играе мръсно срещу България.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой свали правителството на Ореха. .Правителството на ореха си беше на ДПС.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
досега няма регистриран случай подобен диалог между мъже да е дал плод
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
таз незаменима девица ни струваше няколко милиарда Либийски дълг и някои други "екстри", колко ли ще ни коства пласирането и сега
27
2
 
11
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тази на снимката,заприличала вече на мумия.
26
3
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Дпс и Герб дълго време ни разиграваха как се мразели. И а-ха да вземем да им повярваме. Ама всяка лъжа един ден излиза на светло.Кой свали правителството на Ореха. Онези циркажии в центъра на София не успяха.Но кафето дето изпиха Борисив и Местан свърши работа.Сега Доган отново заби нож в гърба на българите.И не се опитвайте да манипулирате повече - не хваща декиш.
25
8
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Турция не е нападала България от над 500г....След като османците си тръгват България е двойно поголяма от сега-вижте официалната карта на българия от 1915г.Населението на тогавашна България е почти колкото на Турция-13 милиона тогава.В края на Първата световна война България губи над 51% от територията си и 115 хиляди войника и офицера.В Първата С Война Турция и българия са в един съюз.Виновноста на Турция за "всичко лошо" се вменява от истинските виновници за трагедията на България.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не му виждат маневрите..И какви са му маневрите? С неговите гласове ли се крепи правителството или с гласовете на патридиотите?Доста е инфантилно да плюеш по властта която ти крепиш и се възползваш от облагите и. Но такъв е патридиотският електорат, вярва на всичко каквото му кажат.
23
0
 
23
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 6 години
Малеее !!! Убавото Наде е станало грозно като камила...
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми тя войната на Турция спрямо България не е спирала. Както каза един колега по-долу - дип, че сме си жилави.
21
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 6 години
Без бой се предаваме.Изменници !
20
4
 
8
 
! Отговори
Юнак преди 6 години
Абе какво стана с обявяването на война? Нали башшкембевойводата преди да стане овенен министър това обещаваше? Хайде обявявате я вече, че сърце юнашко не трае.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е лесно да се обяснява всичко с "патридиотчета" ама не е толкова просто. Доган сигурно мисли, че всички сме от 80-те %. И не му виждат маневрите. Лъжете се, турци! Прозрачни сте.
18
1
 
9
 
! Отговори
С преди 6 години
От хубавото Наде нищо не е останало. С твоему е заприличала на ха. на.***.Като изсушен чи.роз е.