МВнР: България ще поддържа конструктивен диалог с Турция

Посланик Нейнски извикана да докладва за подготовката на изборите
17 мар 2017 18:12, Красимир Ангелов
22
МВнР: България ще поддържа конструктивен диалог с Турция
Снимка: МВнР

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Министерство на външните работи (МВнР).

Още по темата
От Външно уточняват, че в съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС, съобразени с подадените заявления.

Съставите на секционните избирателни комисии (СИК) са окомплектовани и подлежат на обявяване от ЦИК. Във всяка СИК ще има най-малко по един представител на държавната администрация с опит в провеждане на избори зад граница. Създадена е организация за доставяне на необходимия брой бюлетини за СИК, отчитат от МВнР.

От институцията са категорични, че няма промяна във вече заявената от МВнР позиция, касаеща отношенията между България и Турция. “България ще продължи да поддържа конструктивен диалог със съседна Турция, като счита за недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес за български парламент", се чете в позицията на Външното ни министерство.

Малко по-рано в Благоевград премиерът Огнян Герджиков посочи, че посланик Надежда Нейнски е в България, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана в случаите, при които евентуално могат да се появят конфликтни ситуации.

"Тя няма да остане тук до провеждането на изборите, тъй като работата й е в Турция и е тук само за ден - два", коментира Герджиков. Той бе категоричен, че няма особени притеснения във връзка с отношенията между България и Турция.

"Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да проявим междусъседски отношения независимо от тези спорагични отношения между отделни турски граждани", посочи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 7 години
Въпросът с двойното гражданство е съществен въпрос и решаването му е свързано с проява на политическо мъжество и принципност. Редица утвърдени демокрации, които даваме за пример са премахнали възможността за двойно гражданство. Онзи, който е избрал по една или друга причина да бъде гражданин на друга държава, няма моралното право да участва в политическия живот, респективно в изборния процес в България. В това няма нищо недемократично или дискриминацинно - или се чувстваш българин или не.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анализ преди 7 години
Затваряме пълно границата с НЕДРОЖЕЛЮБНА ТУРЦИЯ За НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВАЖНО И СПЕШНОako znaeshe che v Turciq jiveqt turci sas dvoyno grajdanstvo nqmashe da rasish gluposti
9
1
 
3
 
! Отговори
Do 5 преди 7 години
Kak si go predstavi glasuvane s tr pas v bg admin?! Teoretichno?!
8
0
 
3
 
! Отговори
Nalbantov преди 7 години
Ne samo tova...no priatelski, drujelubno, toplo, sardechno, iskreno i chestno - nali sme edno europeisko semeistvo i malko rodnini daje...? :-)
7
1
 
6
 
! Отговори
До ВАЖНО И СПЕШНО преди 7 години
"Гласуват с турския, мятат се на автобуса и ИДВАТ в България, за да гласуват с БЪЛГАРСКИЯ???!!???"Въри пий хапа... Къде на български избори ще гласуваш с ТУРСКИ ПАСПОРТ ИЛИ ТУРСКА ЛИЧНА КАРТА...ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ...ЛИЧИ СИ, ЧЕ НЕ СИ ГЛАСУВАЛ В ЧУЖБИНА...АЗ ГЛАСУВАМ В БЪЛГАРСКО КОНСУЛСТВО ОТ ГОДИНИ В ТУРЦИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО С БЪЛГАРСКАТА СИ ЛИЧНА КАРТА!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KATO KAK KONSTRUKTIVNO VSE VYTRE LI NDA NIE A GOVEDA?
5
4
 
6
 
! Отговори
ВАЖНО и СПЕШНО! преди 7 години
Никъде няма изявление КАК ще се упражнява КОНТРОЛ над хора с два вида паспорти: БЪЛГАРСКИ и ТУРСКИ?1.Гласуват с турския, мятат се на автобуса и ИДВАТ в България, за да гласуват с БЪЛГАРСКИЯ???!!???Предвиден ли е КОНТРОЛ?
4
9
 
5
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 7 години
Положението знаеш ли кога ще стане нетърпимо, КОГАТО И НЯКАКЪВ ВАШ ДИПЛОМАТ, УТРЕ ДРУГИ ДЕН ДА НЕ ГО ПУСНАТ ДА ВЛИЗА В СОБСТВЕНОТО СИ ПОСОЛСТВО ИЛИ КОНСУЛСТВО В ТУРЦИЯ!!! ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ВЕЧЕ Е ВЛЕНАЛ В ТУРЦИЯ И НА 30 МЕТРА ОТ ЗГРАДАТА ДА МУ НАПРАВЯТ БАРИКАДА...При положение, че мани дипломат дори и нормален гражданин на България има право да влиза там!!! Нетърпими са вашите конски очила и манталитет!
3
2
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
" Извикана да докладва за обстановката" за коя обстановка по пазарите или в клуб "Рейна" дето ги гръмнаха ,а тя за малко не била там. Направо да я уволняват и онова л.йно Паси да си ги събира всичките тия б.клуци при него в Атлантическия клуб да обменят опит коя какво е гепила.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам питане. Кога българско правителство ще каже, че положението е нетърпимо и ще направи забележка на Турция. Омръзна ми от мижитурки.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че една държавица се меси във вътрешните работи на друга, това че нейни "пратеници" действат срещу и без това изкуствено поддържаният етнически мир, както и провокации за разделяне на територии ..."Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими." ЕВАЛА НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ! ЦЯЛ ЖИВОТ ПОД ТУРСКО РОБСТВО СИ!