Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!

"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
12 яну 2018 16:45, Анисия Иванова
399
Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!
Снимка: БТА

Темата за мръсния въздух и санкциите от ЕС за него са били сред основните по време на Министерския съвет в сряда. По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, "докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч...".

Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време, допълва Борисов според стенограмата.

Още по темата

На заседанието на МС в сряда става ясно, че България ще подкрепи Полша в делото ѝ срещу Европейската комисия, с което се определят нивата на вредни емисии в атмосферата. Министрите одобриха българската позиция, която е за отмяна на решението на ЕК, което е от август 2017 г.

"Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища. Решението има най-голямо утежнение върху топлоцентралите от Маришкия басейн. Неговото прилагане налага инвестиране на значителни финансови средства за постигане на изискванията от операторите на въглищните централи в България", обяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него решението на ЕК не отчита в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл на българската енергетика – производството на електроенергия чрез изгаряне на местни лигнитни въглища.

Тези електроцентрали произвеждат около 40% от електричеството в страната, ако те спрат и цената на тока се повиши, много повече хора ще минат на отопление на твърдо гориво, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в населените места, допълва министърът и признава, че ние сме единствената държава, която надвишава серните окиси в района на Маришкия басейн и там трябва да бъдат предприети мерки, твърди екоминистърът.

Позиция по темата изразява и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него въпросът е изключително важен за бъдещето не само на енергетиката, а и на държавата - при евентуално затваряне на тези централи възниква въпросът откъде ще се осигурява необходимото количество електроенергия след 5, 10, 15 години.

"За мен това дело е буквално въпрос на живот и на смърт за близкото бъдеще на нашата енергетика", отсича Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петрова обяснява, че с решение, което сега се взема, България се присъединява към жалбата на Полша и други държави членки, които също са подкрепили документа да не бъде приет и да не влезе в сила.

"С днешното решение на практика изпълняваме един ангажимент, който поехме като правителство пред бранша, пред българската енергетика, за да можем на практика да гарантираме енергийната сигурност на страната и възможността нашите въглищни централи и българската минна индустрия да работи сигурно и спокойно в следващите години" казва Петрова.


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
3
 
! Отговори
законя преди 10 месеца
Чисто нови трамвай автобуси са само по някой линии и то трамвайте на леля фандъкова са бракувани от швейцария истината боли но е истина а билета е 1.60 незаконно ...
369
0
 
1
 
! Отговори
мозъче преди 10 месеца
Да земе да мисли от реална гледна точка от нивото на обикновен човек с една заплата ! Масово пътуват по един човек в кола а градския транспорт колко е развит , колко семейства използва по една кола ?
368
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласувайте отново за ГЕРБ и после не плачете. Те не се интересуват от чистотара на въздуха, а от това колко пари ще вземат от такси и глоби. С тоя Банкянски тулуп, пътува с 5 коли сам. И то по 2-3 тона, 5000 кубика, разхода какъв е? Карат с 200 защото го е страх да не го утепат. Какво отделя кервана, всеки може да предположи. Самозабравата на тези крадливи сви:не показва, тотален протест и изритаване. След това съд и конфискации!!!
367
3
 
10
 
! Отговори
Papi hans преди 10 месеца
А новината, която се хабим да коментираме най-вероятно е фалшива. Вижте заглавието "Борисов с мисли..." Това просто няма как да е истина :)
366
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук е пълно с идЕоти, за радост с 4-5. Безумни идeи, забрани и високи такси. Ще им кажа на тези фекаломети, проблема не са колите, а лакомията, корупцията, кражбите, калинките, неграмотниците във властта. Да забранят и ще стане война!! Дебелия и издухан чичка от Нснке ще бяга, но да ди взима шугавата кметица, щото и Тя ще гризне дръвцето. Да се премахне бедността, да се нормализират цените на тока, парното и горивата, както и лозунгите за нови коли.а качеството на горивата, нито дума. Долу ГЕРБ.
365
1
 
8
 
! Отговори
Papi hans преди 10 месеца
Въздуха ще се изчисти, когато него го свалим от служебния автомобил. Направо ще ни просветне. За целта обаче, тр да си вдигнете г*зовете от компа, да спрете да мрънкате и да погласувате като хората. Или май си ви харесва някой да ви мачка, да си плачкате и после пак за него..че то за кой друг.
364
2
 
1
 
! Отговори
пъпеш преди 10 месеца
Абе верно ли от тези 2 лъча 10 станции са дублирани? Голяма тъпотия е тва бе? Да пестят от мотриси и интервал
363
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
До 356

Ползвай кучешки впряг тогава
362
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
Претъпкани, с лошо обслужване, пълни с крадци, а понякога и побойници. Искам да знам, че джебчиите се хващат, и че проверката не казва "Шш ей, да си билета, бе !".
С радост бих си карал колелото, ама е равносилно на самоубийство.
361
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тикво, съсредоточи се върху оралната любов с шефовете си, щото 6 месеца не са малко време.Въздуха го остави на мен,аз ще оправя нещата.
360
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Птавиш путища караме коли спираш асфалта рипаме на градския транспорт
359
2
 
37
 
! Отговори
рвер преди 10 месеца
с билетче от 1.60 си пътувай ти Боко !Те някои държавни глави ходят с колело на работа, а не като тебе с една рота гавази и сини лампи.
358
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След многобройните мокри целувки и страстни прегръдки на Юнкер, Боко започнал да мисли!
357
2
 
28
 
! Отговори
Ян Хус преди 10 месеца
,,...По един,в кола..''
Ами ако я подкараме като някои други ..... За Един, .... по десет коли.Я вземи по добре им съберете лимузините,и им дайте по едно колело на любимците на народа,тогава над цяла България Слънце ще грее.
356
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1. Вдигнаха драстично цената на билетчето. На близки разстояния е по-изгодно с кола.
2. Да изравнят нивото на обучение в начален курс. Сега някои училища се водят елитни и хиляди ученици от крайните квартали пътуват всяка сутрин до "елитното" си училище и мама или тате специално ги возят до там с колата. Кое ги прави елитни тези училища? От първи клас учат чужд език. Иначе и децата са от кварталите, и учителките.
355
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Абе хора

Ако работата ви е наблизо (до 4-5 км) ползвайте велосипед когато е сухо времето.
--------------------

А ако е на 18 км и има 30 см сняг и е -5 градуса?
354
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Премиерът е като мръсен въздух .
353
8
 
15
 
! Отговори
нова тиква преди 10 месеца
...и чисто ново Метро има, с евробакшиш правено уж, а влаковете съветски от 80те години...
352
4
 
38
 
! Отговори
extremist преди 10 месеца
ТИКВА МИ ЗА ТЕБЕ КВО ДА КАЖЕМ КАТО СИ 1 В 10 КОЛИ.........
351
1
 
39
 
! Отговори
Тарикат преди 10 месеца
Депутатите на групички се возят по 5-ма в кола, министрите с метрото пътуват, останалите политиканти колела карат само и само да опазаят въздуха чист :) А обикновенните хорица, как не ги е срам, по един в кола се возят.