БСП зове за баланс в политиката против личния и партийния интерес

Не можело мнозинството да изпълнява прищявките на лидера си
12
БСП зове за баланс в политиката против личния и партийния интерес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата използва и отбелязването на годишнината от приемането на Конституцията, за да нападне управляващите.

"Ние, от БСП, все още вярваме, че балансът, приемане на чуждата позиция, когато е в полза на народа, ще се наложат над крайното отрицание, над личния и тясно партийния интерес, за да пребъде България", написаха социалистите в позиция, изпратена до медиите, във връзка с приемането на основния ни закон преди 28 години.

Сроред БСП Конституцията е едно от най- големите постижения на нашия народ през годините на прехода, постижение, дало правните основи за преобразуване на България от тоталитарна в демократична държава.

"Основният ни закон прокламира пред света, че България е модерна и демократична държава, функционираща в съответствие с националните си традиции и световните демократични ценности, че вече сме готови да влезем като равноправни членове в световното демократично семейство на народите. Българската Конституция беше първата изцяло нова конституция в страните от Централна и Източна Европа, която призна и гарантира правата на човека и гражданина, прокламира социалната, правова държава и пазарното стопанство, учреди парламентарната република и демократичните политически институции, провъзгласи първенството на международното право и предвиди прякото действие на Конституцията като гаранция за върховенството ѝ", отелязват социалистите.

Според тях усложнената процедура за изменение на Конституцията от 1991 г., заложена от създателите ѝ, е  не за да попречи на бъдещите народни представители да я приспособят към променените условия, а за да изключи авторитарни опити за промяна на демократичните ценности, отнемане на заложените в нея права и свободи на гражданите.

Процедурата е гаранция, че промени в основния закон се правят само след широко обществено съгласие, обективирано свободно и осъзнато, смятат социалистите.

"През изминалия период имаше не малко манипулативни отрицания на Конституцията. Опитваха се да я превърнат в дежурния виновник за политическото си безсилие, опитаха се да я превърнат от харта, гарантираща основните права и свободи на българите, в хартия, с която да избършат извращенията над демокрацията. Конституцията не може да приема качествено законодателство, за това е отговорно управляващото мнозинство. Конституцията не може да принуди народните представители от мнозинството да слушат съвестта си, а не да узаконяват всяка прищявка на лидера си! Своята отговорност трябва да поемат и други институции", обобщават от БСП.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 месеца
До възрастен: Говорим за бъдещето, а не за това, което е ставало през миналия век. Ако ти си търпял Тодор Живков, ние не искаме да търпим негови жалки подобия като Бойко Борисов.
11
1
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 10 месеца
Трети мандат с ГЕРБ и продължаваме да сме най-бедната държава в ЕС, като изоставаме даже и от предпоследните. Румъния я слагаха след нас, а сега - доста пред нас. Време е гербаджиите да си ходят.
10
4
 
1
 
! Отговори
Карадайъ преди 10 месеца
БСП & ГЕРБ =ООД ...
9
4
 
15
 
! Отговори
ист преди 10 месеца
вицът на деня
БСП е против личния интерес.
8
6
 
14
 
! Отговори
ТТ преди 10 месеца
Закривай БСП!
7
3
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Баланса ще дойде като се изметат каскетите от всякъде
6
4
 
12
 
! Отговори
възрастен преди 10 месеца
Абе ние цял живот търпяхмене само прищявките но и терора на вашите лидери,сега това ви се вижда неправилно ли? Ами спомнете си вашите лозунги и ,,Да живее......" кой ли не.А сега,,Олеле майко".Всичко се връща на този свят ,рано или късно ,драги другари и другарки!!!
5
5
 
16
 
! Отговори
апо преди 10 месеца
Какво да и четете ?
То се знае - поредната порция клишета , опорки и демагогии , спуснати от кремъл , които червените милионери ретранслират към електората си , онези прословути 80% Иво Христовчета.
4
2
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
До сега БСП само искаше , сега предлага баланс. Има напредък.
3
1
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
До Анонимен 2 И аз.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
даже няма да чета статията!
1
6
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 10 месеца
БСП е една крадлива шайка ,която създаде другата крадлива шайка ГЕРБ !!!В случая децата на революцията изядоха самата революция !!!