Правителството одобри парите за изтребителите F-16

Горанов изчисли: Дефицитът за годината ще набъбне до 2%
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 10:15, Веселина Йорданова
253
Правителството одобри парите за изтребителите F-16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството одобри парите за изтребителите F-16 на извънредно заседание, на което беше гласувана промяната в бюджета. Законопроектът беше изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените ни сили. С друго решение кабинетът предлага за ратификация от парламента четирите договора за доставка на машините и оборудването.

Още по темата

Договорите за закупуване на осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ бяха подписани в четвъртък от военния министър Красимир Каракачанов. 1.256 млрд. долара е общата сума за самолетите и въоръжението за тях, които се очаква да бъдат доставени поетапно до 2023 г.

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума.

С днешното решение кабинетът предлага на парламента да одобри разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. да се увеличат с 2,1 млрд. лева.

Същевременно се предлага предвидени 271 млн. лв. за други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Така дефицитът в хазната ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар и заяви лаконично, че военният Красимир Каракачанов ще обясни каквото е нужно.

От страна на МО зам.-министър Атанас Запрянов уточни, че няма промяна в четирите договора, които правителството предлага за ратификация от парламента.

На въпрос кои други проекти за модернизация на армията се отлагат с днешното решение, от думите на Запрянов стана ясно, че това са проектите за доставка на два кораба за ВМС и за бронирани машини за Сухопътните войски.

Ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащането от 1 януари 2020 г., уточни Запрянов. Той изрази надежда договор за корабите да бъде сключен до края на годината, защото проектът бил в много напреднала фаза. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификациите и изискванията, допълни зам.-министърът.

Така последна дума за покупката имат депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и "СААБ" ще ни ошамари в международния арбитражен съд за неспазване на търговските практики и промяна в клаузите за избор на самолети. Бог ни е на помощ!
160
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Смеят ли да не одобрят парите? А не ги одобриха, а от Вашингтон им показали директен червен картон!
159
10
 
4
 
! Отговори
Ф-16 е наш преди 4 години
СЛАВА НА ГЕРБ!!!СЛАВА НА САЩ И ЕС! СЛАВА НА БРАТЯТА ПО ОРЪЖИЕ!!!!!
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсрамнико Борисов , излез и се ,, похвали " с похарчените народни милиарди !!!Защо изпрати замчето ????Позорно Тикво !!!
157
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гол г....,осем пищова.
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бюджет за МО 0 % !!!!!
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ на всички продават по-евтино Ф-16 . На Египет дори наскоро подариха 20 самолета. А ние плащаме и то авансово в пъти по-скъп продукт , който ще бъде готов след 2023г??? Тези милиарди може да решат толкова проблеми в момента, да спасят болни деца, да вдигнат доходи и жалки пенсии и т.н. Що за сделка е това и в чий интерес? Каква бойна мощ, какви 5 лева? Турция има 350 самолета, Гърция 300!
154
3
 
1
 
! Отговори
Бюджета на МО преди 4 години
Бюджета на МО от 2009 година е 1,1% от Брутния вътрешен продукт. Разходи за въоръжение които се отпускат след одобрение от НС (за сделки над 100 милиона) не са правени в течение на 10 год. въпреки че се водят в бюджета на МО като капиталови разходи. Така че приятели 25% за капит. разходи при около 1 милиард бюджет прави по 250 млн. на година или 2,5 милиарда за 10 години. Време беше капит. разходи водени на книга за пред НАТО да ги отчетем като реални. НАТО иска и да харчиш а не да си тарикат
153
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф16 над бузлуджа Свиквайте другари ссср умря ваш ред е от 100 годишната
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей крадец Здравей комунист Как я караш Лошо колега се ни бият на изборите
151
0
 
1
 
! Отговори
Велемир преди 4 години
До Анонимен===НЕ СЕ ХВАЛИ С ЧУЖДОТО=А НАПРАВИ СИ СВОЕТО!!!
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягай да плащаш членски внос не да даваш акъли другарм че нещо си поокрадахте и собствената партийната каса
149
3
 
13
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 4 години
След Жельо Желев с американската царевица , след Иван Костов с американските централи , сега и нашия умник Борисов се набута в американския капан!А народа ще плаща за глупостите на родните политици!
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военния бюджет е няма и 2% от общия или 1 милиярд и 200 милиона на година За справка тоя на русия е 6,8% от общия им или 47 милиярда долара Демек спокойно докарваме 10 % от нейния ако се напънем а уж велика държава :)))Май голия тумбак е на североисток
147
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За образование на децата му и оръжие на войскатаму Българина винаги е давал без да се замисли това е нещо естествено като дишането при човека и краденето при комуниста
146
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ихааа...., "на гол тумбак - чифте пищови"!!!!-))))))
145
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като мустака за влече КТБ с 4 милиарда,що не се кахъри за децата? А се къхариш сега, когато България става по стабилна в небето? Нещо много така... Избирателноо
144
6
 
16
 
! Отговори
пп преди 4 години
няма пари да си оправят болниците,няма за болни деца....... ненормалници?
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8 години тамън а ти воленчо къде беше бе руски памперс подметки дюстабан ли си избира ....
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154Къде беше когато мутрите вилнееха по улицата? Нали голям арменец си бил? И си показвал чуркатааа някъде. Изобщо на какви се правите... Не знам. Цялата държава и младеж ви видя, колко струватве. Първо се кланяхте до земята на банда военни селяции, а после седяхте на тиху в панела докато разни фитнесджиичета биеха по улиците - без да са ходили в казарма. Изобщо не си ми страшен, нито пак фактор. България ги Купи и точка по въпроса.