Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
А в б г преди 4 години
има ли лекари???????? ВСИЧКИ СА ТЪРГОВЦИ И ЗА ВСЯКО ЛЕКАРСТВО ТИ НАМИРАТ БОЛЕСТ!!!
117
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До А така 137 А ти от къде знаеш, че при соца лекарите са били щастливи? Всички с 250 лв. максимум. Е имало е и щастливи, ако някой селянин му докара багажник с каквото е произвел на село и бутилка смърдяща ракия.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТихомирОтличен лекър съм, затова съм бол с КИНТИИИИИ! ЙЕЕЕЕ!
115
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
До Анонимен Като те гледам какъв човек си, си представям и какъв лекар си!Напускай "територията" и прав ти път, твърде себично е да смяташ, че територията ще загуби от това! Хващай пътя аз лично приветствам подобно решение. За съжаление, повечето като тебе само така си говорят. Но все пак ако наистина го мислиш. Моля те не дей да отлагаш. Направи го!
114
1
 
9
 
! Отговори
А така преди 4 години
Като казвам, че социализма си беше добре, не ми вярвате.Сега социални са Швеция, Финландия, Германия, Испания, вярно прогресивен данък, в някой от тях над 50%, но има защо.Какъв е изводът, ааа, хубаво беше през соца, достъп до здравеопазване, болници, училища, детски градини, армия, липса на безработица, евтини ток, парно, вода, качествена храна - истинска, нямаше кражби по селата.Много лекари имаше, и във всеки малък град болница и училище.Не бяхме милионери, но бяхме щастливи.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малките лекари се евакуират от "ТЕРИТОРИЯТА".Само адмирации.
112
1
 
9
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Тука гледам лекарчетата се надъхвате, аз ви казвам, печелете колкото искате, но ако работите само на частно. Когато ползваш държавната инфраструктура, кабинети операционни, и техника, да смяташ, че там може да си правиш часпром, или да изнудваш пациант пред операция, пациент в държавна болница, че трябва да ти доплати е нечовешко! Работи си само на частно, ако си добър хората ще си идват. Направи си клиника или наемай операционни в частни такива.
111
1
 
7
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
До Док. Пътеките може и да се измислят от администрация, но неправомерното фалшиво отчитане на дейности няма как да се оправдава по никакъв начин.Аз нямам против един лекар да печели и 1 мил. на месец, но това да не се случва през препращане на пациенти от държавна практика към частна или извършване на преглед без документ и 30 лева безотчетни в джоба, в държавен кабинет. Изнудване за пари при операция в държавна болница е също практика.Печели милиони, но си работи само на частно!
110
1
 
1
 
! Отговори
Док. преди 4 години
До ТихомирГовориш за клинични пътеки които се измислят от управлението на администрацията и практики, които се определят от директори на болници, често търговци и инвеститори, а плюеш по лекари. Май не си много наясно със себе си. лошото е че не си само ти!
109
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
До Анонимен 124 Отишъл е в частната болница, защото лекарят от държавната му е казал, че там ще е по-добре. Човек в нужда, винаги се опитва да направи най-доброто за себе си и често е наивен, че отсрещаната страна се води от чисточовешки мотиви, а не от комерсиални такива! В крайна сметка, той си е платил като поп на частно. Напралението му също е отчетено, а най-голямата наглост, е че са отчетени 3 дни престой, каквито разбира се е нямало!
108
0
 
5
 
! Отговори
Шизитрон преди 4 години
Според мен има голям процент объркани хора, които живеят в несъществуващ микс от социализъм в който образование, здравеопазване, вода, ток ит.н. са безплатни и държавни, но само те с в капиталистическа демокрация и са биззнесмени, инвеститори и мениджъри с високоплатен труд и секретарки!В любимата ви Америка ако нямаш пари лягаш и умираш. Няма безплатни лекари, няма безплатно образование, няма платени отпуски, няма майчински няма нищо! Излезте от въображаемия си свят с безкрайни пренции!!!
107
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Това е базов случай. Процедурата по каса е с 3 дни престой. Реално се заплаща веднъж самата процедура като цена в частното заведение, тъй като човека е имал направление, то се отчита и в Епикризата след това се обозначава, че той е имал 3 дни престой, каквито разбира се е нямало.Това е масовата практика. Такива познати имам десетки, но никой не се оплаква на органите, защото се притеснява да не впъне до същите лекари. Лекарите се възползват от този факт. Няма контрол от касата!
106
1
 
3
 
! Отговори
dr Haus преди 4 години
Това очевидно е случай от вселената в главата на Тихомир!Има противоречия в твърденията. Частна практика с престой и изискване на пари от каса, но отделно заплащане ... нещо не се разбира. Преразказани случаи от 3-то лице с елемент на фантазия са нулеви аргументи в адекватен спор с факти. Дай линк към документацията по случая и може да си говорим. Ако има факти най-добре се обърни към съответните органи, а не във форум в интернет.
105
1
 
5
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
До Гугъл Докс Преди да ми говориш какво точно е епикриза, ми отговори в коя вселена според теб е нормално следния случай:Мой познат от държавна практика се насочва към частна, прави му се манипулация в частната, манипулацията изисква престой, който се изписва без да е осъществен, за да се приберат парите от касата. За частното заведение и манипулацията е платено сума отделно. Това е масовия случай на алчност и тъпкане с пари, за сметка накачество и пациент.
104
1
 
7
 
! Отговори
Лицемер Хипокритов преди 4 години
Търговецо, ти да не давал Хипокритова клетва?!Лекарите са ви длъжни да ви търпят дивашкия манталитет и да ви работят без пари, защото видиш ли това била специална професия в която цял живот се учи и работи за без пари. Честно вярвате ли си на глупостите и в кой век живеете. Ти на гладния или жадния продаваш ли без пари? Не мисля. Или ако си брокер и ти кажа ,че съм с 2 деца и нямам пари даваш апартаменти безплатно?Смешни лицемери, изгонихте си лекарите сами!
103
4
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Когато един лекар разглежда практиката си като бизнес, преди да се сбъркан като лекар, той преди всичко е сбъркан като човек.
102
0
 
3
 
! Отговори
Гугъл Докс преди 4 години
Тихомире, Епикриза е историята на дадено заболяване на даден човек и се издава в деня на изписване. Епикриза в гугъл би било грубо погазване на лични данни и подсъдимо!Диагноза от друга страна е това за което най-често се ходи на лекАр.За да се постави диагноза, трябва да се извърши медицински преглед. Той трябва да започне със снемане на анамнеза. След това се извършва клиничен преглед на пациента и при необходимост се назначават специални изследвания.Гугъл май това не го може още!
101
5
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Аз се занимавам с инвестиции и търговия.Това е от значение до толкова до колкото, дохода си го изкарвам сам, а много от лекарите ползват държавната работа единствено като тръмплин, през който получават нерегламентирани плащания или лансират частната си практика.Аз говоря преди всичко от позицията на наблюдаващ нещата гражданин, а ти ми говориш от гледна точка на предубедено лице, част от съсловието. За мен живота е бизнес, но не би следвало това да е така и за лекарите!
100
1
 
4
 
! Отговори
Само гледам преди 4 години
Човек който поставя плюс на мнението на друг човекоподобен, съветващ да се лекувате в Гугъл вместо на лекЪр, е по-добре наистина да се лекува в Гугъл, за да ни освободи от присъствието си по-бързо.Поздрави Тишка
99
4
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
До Анонимен Нивото, на повечето лекари е такова, че епикриза направена през Гугъл, понякога е много по-релевантна.Ако приемем, ча аз съм таксиджия, каква е твоята професия, имаш ли лекари в семейството? Ако ДА, няма какво да коментираме повече!