Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!

Частните и държавните болници трябва да се приведат в еднакъв режим
Обновена: 17 мар 2020 10:03 | 17 мар 2020 10:03,
116
Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК.

Още по темата

Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава bTV.

Соцлидерката подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки.

„Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв. глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** частните болници мислят да не участват в екшъна ли?!
77
8
 
9
 
! Отговори
Прав и нагъл! преди 4 години
До ПешоДа, но пациентите им са здравно осигурени. Когато аз си плащам в такава болница, очаквам, ще че съм с предимство пред тези, който не си плащат. Това е идеята. Не да съм налял 50000 лева там, за да има най-добрата техник и прочие, а когато стане страшно, да ми казват "ми спри, ама от парламента решиха, да връщат комунизма".
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щяла д а наказва меди и, дето отказвали... Какво искаш от медиците, *** мърло! На моя позната, детето й се възстановява от бронхопневмония, а ти и викаш "оди на рбит без маска". Според теб има ли финансова глоба, или период на оробация или затвор, който ще накара тази жена, да отиде на работа с ясното съзнание, че ще зарази детето си и може, да го убие?
75
11
 
13
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
От позицията на каква *** ги прави тези изказвания. Когато последно проверих, не беше нито Премиер, нито финансов министър!Да вземе първо да върне парите от субсидията, после да спечели изборите, да направи кабинет, да сложи за финансов министър другаря Румен Гечев, па след това да управлява държавата както и се сака!
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белосва си лицето ,като мим и търчи да го покаже.Имаше едно лиле и то така.Тя пък напой перничани и фъсна.Модела,че можеш да подбягваш безнаказанони обрича на геноцид.
73
10
 
16
 
! Отговори
даа преди 4 години
Г-жа БСП не можа да се въздържи и в общото нещастие почна пак да прави политика. Това е отвратително и отблъскващо. Ако имат предложения,да ги предложат. Ако управляващите преценят, да ги приемат. Все пак в това меле отговорността е тяхна и ако има объркване, на тях хората ще им търсят сметка. Освен това, ситуацията е форсмажор. Няма как всичко да е идеално. Все ще се намери нещо да не е у ред.Важно е като цяло ситуацията да е под контрол.Не става политика да правиш сега. Недорасляци.
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Курна била "направо в десетката" и била "говорела истината"!Чиста популизъм, белким започнат да я харесват повече наивници - нали ще я избирате в края на април, след като тя оезкости всяка възможна конкуренция!вече е измислила как и защо тая работа няма да стане, защото всички собственици на болници са все от тъмночервената олигархия; и като не стане - пак ще изкара ГЕРБ виновни.Толкова е прозрачна, как изобщо й се връзвате на партенките!
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80Иксма да чуя, какво не ви харесва Ана коментара? Че е истина, че у нас и 100-200 лева не искат да отпуснат за сметки на нуждаещи се семейства или и двете? Защото на мен лично, ми става лошо, като си помисля как е, а как ми е да бъде.
70
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път Нинова е права...най много пачки има там
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77Това беше и логиката в Италия... Резултатите? 1/3 от починалите в световен мащаб са от Италия! Колко души трябва да умират на ден, че да с приемливи за теб мерки?
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания ще помага, като комое сира със 75% от нормалното възнаграждение на работника, с таван до 6800 лева, за периода в който хората не могат, да си вършат работата.Нино ще ми каже ли нещо за това? А също така, ще ми каже ли, последните 20 години, в какви болници е ходела, госпожа "Средностатистическия"?
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието обясни Нинова."Не че нещо, но повечето дребен, че дори и среден бизнес, разчита на следващата си печалба, за да оцелее. Изказването от рода на" ми по ако не могат два месеца без доходи да оцелеят, къф бизнес са" - кажи речи полови а та бизнес, дето ни дав работа, ей такъв. А идеята, че ще напъпли "нов бизнес" за 3 дена е още по-луда. Ще отнеме години...
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да влязат в ромската махала във Варна където преди дни се върва сума народ от Италия, щото вече нямали `работа` там.Да ги тестват да видят какво ще открият!
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70В момента в болниците, включително и в частните се лекуват хиляди от заболявания много по смъртоносни от корона вируса. На ден умират стотици. Такава е ползата, а не да се фиксираме върху двама починали и шейсетина заразени на 7 милиона.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че частните болници са по добре оборудвани - защо трябва да се пропилява техния ресурс и капацитет Не може само печалби да търсят
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме малко болни защото не се правят достатъчно тестове. А може би това е целта на кризисния щаб.
62
1
 
10
 
! Отговори
Частните болници преди 4 години
Усвояват около 2,5 млр.от ЗК.Вие какво си мислите?И в този момент се източват скъпи клинични пътеки,още повече -няма никакъв контрол.Така,че и те трябва да се включат.А Правителствена болница какво прави?Само преди три месеца Горанов опрости 50млн.дълг на Правителствена.А болници в провинцията с по 200-300 Хил дълг затварят заради липса на персонал.И сега искат точно тези болници да поемат тежестта.Няма как да стане.Къде е пня с 57хил.лв.заплата?
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втора градска болница беше обявена вчера за прием само на болни от корона вируса.Днес се оказа, че има само ЕДИН апарат за обдишване, който е на 10 години и е купен втора употреба.Лекарите и сестрите дори не са оборудвани с маски и облекло.Каракачанов да не гледа умно ами да обявява военно положение докато е време.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt 1Че нали всички частни болници са все на едри частници като нея! Тия отново се смотаха и поемат само платените клинични пътеки - *** отново припява най-популистични песнявки, за да я харесват наивниците като теб.Частниците веднага ще скокнат: "Ам чи нъл и ний церим народа, що ше ни спирате лапачката!" И *** така я оправда на три съдебни заседания за прилапването на Техноимекс - според НЕЙНОТО и на Костов "ЗАКОНОДАТЕЛСТВО".
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сега имаме много малко болни, че да се занимават всички болници. В другите държави просто изпуснаха работата и затова сега се чудят как да я оправят. Та докато няма нужда да не пипат нищо, а за да няма нужда населението да е малко по отговорно и да спазва правилата а не да филосовства. Просто гадните комунисти най обичат мораториуми и одържавяване, за тях бизнеса е голяма пречка, а феновете на тия леви простотии са нереализирани неможари и затова са бедни и завиждат на другите.