Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!

Частните и държавните болници трябва да се приведат в еднакъв режим
Обновена: 17 мар 2020 10:03 | 17 мар 2020 10:03,
116
Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК.

Още по темата

Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава bTV.

Соцлидерката подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки.

„Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв. глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Този тест за 120лв няма нищо общо с Писиар теста, който доказва вируса. Този тест е само за скрининг, не е точен и за съжаление никой не ни го подарява, а се купува от западни фирми. А и ако някой иска да се изследва за собствено успокоение и без да има показания ще си плаща.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да спаси червените БКП лайяня български в напреднала възраст! Вирусът ще ги гътне скоро!
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо това Нинова трябва да го казва.Комунистка некомунистка, но тя единствена им казва това, което трябва да им е ясно на всички! Макрон каза - във военно положение е целият ЕС! КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ РЕСУРС НА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Е НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ!
35
3
 
8
 
! Отговори
Do Анонимен 21 преди 4 години
120 лева * 1000 теста = 120 К. Много ли са . Ами до сега за 10-15 дни с колко теста са открили тези 67 заряазени. Има няма 1000-1200 теста. Ако не се правят по 400-500 теста на ден няма да се овладее болеста в страната. И комунистите-капиталист, собственици на хотели да зеделят по 1-2 хотела за да изолират заразените без признаци на заболяването.
34
9
 
18
 
! Отговори
yes преди 4 години
точно затова е извънредното положение за да важи закона еднакво за всички и за частници.Йес, абсолютно. Но Борисов ще използва извънредното за да насочи паричките ни както му е удобно без да дава отчети.Сега ще осигури всичко за шайката, и хеликоптери ще ги разнасят из цялата страна а ние ще му плащаме щото сме умници.нека е волята на тъпия матр'ял, затова ще плати скъпо, дядо боже му праща отгоре наказание дето не ще да влезе в час и слага престъпници на власт.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частната мафия е в паника
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ВМЕСТО ЗА ***
31
4
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Само да ви успокоя, че предложението на Нинова е прието от управляващите и ще бъде направено.
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешефтаджиите от частните болници са пуснали *** за лъжат и мажат
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИЗТОЧВАНЕТО НА КАСАТА ОТ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ Е НЕТЪРПИМО.
28
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да сме добре, винаги трябва да слушаме комунистите....и да правим точно обратното.
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източване на касата от частните болници - фейк нюз и манипулация. Има единични случаи, но в държавните са много повече. Последните месеци се показаха достатъчно примери, Хасково, Пазарджик, Света Ана и др.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОПУЛИЗМЪТ НА БЯЛАТА ЧАСТНА МАФИЯ
25
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популизмът на червената Мафия по време на карантина е откровен цинизъм !
24
5
 
2
 
! Отговори
Т преди 4 години
След инжекциите получи постоянен спад на кръвно темп 37 и силни мускулни болкиTова също са симптоми както и втрисане За съжаление посети доста места болници рехабилитатори аптеки и магазини Виновни сигурно има Самия невролог е казал че новия вирус засяга много силно мускулите
23
9
 
17
 
! Отговори
bravo преди 4 години
Само Нинова е на място в тази държава, изключително компетентни и с държавническо мислене, навремето се излъгах да гласувам за мутрата но още на 1-ия месец го разбрах колко е кух, ама на простия матр'ял дето след 10г продължава да го крепи му се пада бою да го довърши окончателно.Защо на тиквата правят тест без да има симптоми а на други наистина нуждаещи се им се отказва, да се икономисва за бащицата.
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБСОЛЮТНО Е ПРАВА НИНОВА
21
11
 
8
 
! Отговори
ник преди 4 години
Про БСП съм, но това е популизъм! Сега ли е момента да се обсъжда този въпрос? Какво против имат срущу частните болници? Нещо да каже и за частните училища?
20
11
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Малко факти за ***!Че може да има и платено здравеопазване бе решено при Виденов!НЗОК е създадена да финансирадържавното и общинско здравеопазване!Всичко друго трябва да бъде на основа здравно застраховане.Сегашната система финансира мафиоти в бели престилки,точещи касата!*** що не каже защо касата финансира на профилирани тясно клиники..Може ли да каже коя оттях има бизнес план и срокове за изплащане на заеми и кой им ги е отпуснал и срещу какво
19
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента има неравнопоставеност, ощетяваща частните болници. Всичко си купуват сами. Държавата си подкрепя своите финансово своите. А ВМА получава пари от касата, държавния бюджет и по линия на НАТО.