Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!

Частните и държавните болници трябва да се приведат в еднакъв режим
Обновена: 17 мар 2020 10:03 | 17 мар 2020 10:03,
116
Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК.

Още по темата

Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава bTV.

Соцлидерката подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки.

„Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв. глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а какво е ползата от частните болници, ако не се включат в решаването на проблемите ?
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом `извънредното положение` не действа на ганьовските им кратуни - значи трябва да се въведе `военно положение`.В края на краищата става дума за оцеляване на нацията.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май не е ясно на електората какво значи `военно положение`Това значи, че както при война, държавата и висшето командване могат да се разпореждат с ресурсите на цялата държава независимо чии са, по тяхно усмотрение.При `военно положение` да не се подчиниш на висшето командване - означава разстрел!Ама това нашите пикл.ьвци са забравили
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Няма военно положение, има извънредно положение, различно е.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма `пазарна икономика` когато става дума за военно положение!Що могат да го направят в другите държави, длъжни са да го направят и у нас.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61Ако се случи, първи ще ревнеш за обратното. Виж държавните психиатрии сега и се замисли. Освен това държавни в истинския смисъл на думата са само спешната помощ и психиатриите. Всичко друго са самостоятелни търговски дружества с малки изключения, по същество са "частни". А извънболничната помощ е изцяло частна.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
неможе бе душко частните са с предимство там текат пари- много паривзети от тия дето сега няма кой да ги лекуватака е при пазарната икономикадаваш 3 милиарда за тоя дето клати дърветата на американците щото много бедни а за народа български от трите най-дълготоама да се запита дали си го е заслужилкато се оставя да го баламосват с измислици от вида на свободен пазар ,пазарна икономика, права на човеказапричлчали сме на фанатици като джихадистите и всеки ден ни поливат с тая измама
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Правителството не може да сложи ръка на частните болници, както в другите страни от ЕС защото са на мафиоти, на Баце аверите.
50
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тази защо постоянно се смее, даже и когато има трагедии?Вече се съмнявам в адекватността и!Или просто е щастлива, че има още милиони от далаверите с приватизацията и от това, че синчето и го е уредила в САЩ да работи за много пари?
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕД КАТО МОЖЕ ДА СЕ ОДЪРЖАВИ ХАЗАРТА, ЗАЩО ДА НЕ БОЖЕ И ЗА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ? ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ КРИЗА ?
48
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права е жената. Частните болници се раздуха по времето на Винету. Тоест той краде най - много от здравето на хората, мръсен дебел комоняга!
47
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е военно положение в ЕС ,у нас президентът да поема цялата власт и без това другите за нищо не стават !
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорих с лекар от частна болница в Рим. Държавата я преструктурира временно за болни с корона вирус, като поема оборудването, разходите и заплатите.
45
9
 
13
 
! Отговори
F1 преди 4 години
Слава Богу, че тая и партията и не са управляващи по време на такава криза. Щеше да има "Виденова пролет".Както знаем от Мичмана, Господ е Българин.
44
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнеса у нас това е раздутата гербаджиска администрация ! Пълно с некадърници във всички общини ,но верни гласоподаватели!Мразя комунистите във всичките им варянтиГЕРБ са като коронавируса !
43
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази долна гад няма ли да я хване вируса най накрая, колко още трябва да я търпим? Цял месец ПР на гърба на хората си прави.
42
10
 
12
 
! Отговори
аре у лЕво преди 4 години
*** пари в партията няма акъл дава. Оня ден заем тегли за вътрешните избори сега взе от финанси да разбира, но ние помним Виденов. А тези хора които са си платили осигуровките и имат нужда от болнична помощ, защото те не свършват, и са в часните болници да им спрат парите ли??? Най глупaвите идеи дават ама вече никои не им се връзва. Добре че в тая криза не бяха те на власт, че щяхме да сме фалирала държава вече. А на всички нейни фенове пожелавам да работят повече за да имат повече.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Да го поеме и да си плаща.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистът винаги има идея какво да се прави с чуждите пари !
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ИСПАНИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОЕ КОНТРОЛА НАД ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА И У НАС ?