Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!

Частните и държавните болници трябва да се приведат в еднакъв режим
Обновена: 17 мар 2020 10:03 | 17 мар 2020 10:03,
116
Нинова: Да се спират парите от НЗОК за частните болници!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК.

Още по темата

Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава bTV.

Соцлидерката подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки.

„Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв. глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Т преди 4 години
Преди седмици точно началото на бума в завода беше група шефове от Италия и Швейцария без предпазни средства От 10дни съпругата която работи там в клон Петрич е с инфекция на зъб и последвало възпаление на мускули Биха и инжекции но се влоши повече
17
6
 
13
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Частните болници сега ще трупат печалба, като НЗОК също ще им плаща, а държавните и общинските ще теглят хомота. А някой като 2-ра МБАЛ ще бъдат докарани до фалит.А на Горанов някой ако вярва какво е казал, ще е голям балАк.Паричките пак ще бъдат усвоени от правилните хора, а малкия и среден бизнес ... те ще правят каквото каза едно време Пенев - чичовото за супата.И какви глоби за медици? И малкото останали ли искате да изгоните?
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
г-жо Нинова , Абсолютно сте права , но Моля представете Вашето искане към Гешев -той има в момента Пълната Власт да се разпорежда !
15
1
 
10
 
! Отговори
Т преди 4 години
Италияно швейцарската фирма АББ България и клоновете заводите в 5 града работят Работното място е буквално залепени единдо друг Преди седмици налепиха бланки и сложиха флакони за *** които стояха празни без течност с лигавене мереха уж температура
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнелия яхна Короната
13
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е направо в десетката, точно! Мразя комунистите ,но истината си е истина !
12
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частните болници работят по същите правила и закони както така наречените държавни и общински, а не се дотират. Всички са търговски дружества. Получават пари от касата за свършена работа. Не съм чул някоя частна болница да е отказала, докато общински има. Сега Държавните се снабдяват с консумативи от държавата, а частните за своя сметка. Нека всеки пациент с вируса се плаща от бюджета независимо от собствеността, това е еднакъв режим, както иска Нинова.
11
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 А ИЗВЕСТНО ЛИ ВИ Е, ЧЕ ЕДИН ТЕСТ В ЧАСТНА БЛНИЦА Е НА СТОЙНОСТ 120 ЛВ. МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТАЗИ СУМА???????????
10
9
 
15
 
! Отговори
Стрезов преди 4 години
ПО-ОПАСЕН ВИРУС ОТ БАНДАТА ГЕРБ НЯМА! ЗАПОМНЕТЕ ТОВА!ОСВЕН, ЧЕ ВИ САМОУБИВА, НО И ВИ САМОЗАПАЛВА...
9
2
 
17
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
А доктор Щерев(министър) си построи 10етажна клиника в Красна Поляна,спомняте ли си го ,крещеше промоция здраве,ПРОМОЦИЯ здраве,ПЛАЩАЙТЕ,ПЛАЩАЙТЕ хахахаха
8
9
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Веднага да се национализират сички часни болници!И мандрите също!
7
4
 
20
 
! Отговори
;) преди 4 години
По добре в държавата да има 50 големи болници но високотехнолигични и оборудвани отвсякъде ,отколкото 1500 които за нищо не стават
6
4
 
24
 
! Отговори
Край преди 4 години
Всички държавни болници трябва да не са търговски дружества и да се финансират от НЗОК. Частните болници - търговски дружества и всичко или кеш или от допълнително здравно осигуряване ако иска човека. В момента частните болници убиват държавните.
5
12
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
импексова, засрами се бе!добре че е прозореца на джипа, да държи държавата и всячески се опитва да се справи с положението!
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Часна болница за статус на такава зараза къде има в наща държава
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В частните болници имат много добра техника за правене на тестове. Тестовете трябва да се удвоят и утроят, ако откажат да помагат да се закрият. Тук има един казус, че много лекари работят на 2 места , и в държавни и в частни...
2
4
 
11
 
! Отговори
Анабел преди 4 години
"В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение, допълни тя."Да разбираме, че в другите моменти, без криза, такова поведение има!?
1
4
 
29
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тук я подкрепям - за първи път! Какви са тези Частни болници дотирани от държавата?