Глобите - процент от доходите на физическото лице

Приеха новата Концепция за наказателна политика
8 май 2020 08:30, Елка Василева
36
Глобите - процент от доходите на физическото лице
Снимка: Dnes.bg

В бъдещите актуализации на глобите по Наказателния кодекс те може да станат процент от доходите на въпросното физическо лице, а някои фиксирани глоби да бъдат осъвременени. Това е идея от новата Концепция за наказателна политика за 2020-2025 година, която бе приета от Министерския съвет, пише „Труд“.

“Да се преосмисли начинът, по който да бъде определян размерът на наказанието – дали да се запази налагането на глоба във фиксирани от закона граници или то да се замени с индивидуализирането на стойността на глобата като процент от получаваното от дееца възнаграждение за определен период от време”, пише в документа, гласуван от правителството.

Концепцията предлага да се придаде по-голяма значимост на административно-наказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата. А някои състави от Наказателния кодекс да се декриминализират и да се санкционират с административно-наказателни мерки.

Предлага се и отпадане на наказанието “доживотен затвор без замяна” като несъвместимо с чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, гъвкавост на пробационните мерки в изпитателен срок, създаване на стимулираща добросъвестното поведение уредба и др.

Част от наказанията с “ефективно лишаване от свобода” по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност, ще бъдат заменени с “пробация” като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Ти пък!!!Ще го караш и да се осигурява. Човекът няма доходи и собственост, и толкоз. Обитаването на престижна собственост и карането на луксозна кола, безвъздмездно преотстъпени от приятели, не са престъпление...
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по колко ще глобяват "спИЦЯлно слабите" - нещо не се разбира?
29
2
 
13
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Значи работещите да плащаме по-големи глоби а тия с тъмен цвят на кожата какво ще плащат като нямат доходи ?!! Мисли се само за гласоподавателите на мутрите от ГЕРБ !
28
5
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега #26, на такива, като убилият Милен Цветков, Румката им дава орден "Стара Планина". Справка - Кирчо от "Скакалците".
27
4
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 години
Поредната демократична дивотия. Звучи популистки добре, но реално ще бъде по-зле, типично за демокрацията. Ако искат нещо наистина работещо и подобно на това, трябва колкото са по-ниски доходите, толкова по-голяма да е глобата, т.е. точно обратното на предложението на мутрите. Защо е така е дълго за обяснение, но всеки с поне малко ум в главата, ако се замисли ще го разбере.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи глобата ще е нула лева за оня дето уби Милен Цветков - няма доходи наркоманчето.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЕМОКРАТЪТ Борисов отново се кани да облагодетелства малцинството което гласува за него,като го остави да граби и краде безнаказано работещите българи.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиреч дебеловратият бизнесмен с автомобил за стотици хиляди левове, разбира се не на негово име, но осигуряващ са на минимална заплата ще плаща най-малко?
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комуниста Борисов отново се кани да облагодетелства малцинството което гласува за него,като го остави да граби и краде безнаказано работещите българи.
22
2
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Подобно нещо за България е повече от вредно, направо е престъпно. При този огромен дял на сивата икономика в България, да се насърчава укриването на доходи е престъпление. С тази идея ГЕРБ точно това прави, за да са по-малки глобите за техните хора - мутрите, които заедно с избирателите им, извършват почти всички нарушения в България
21
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
От заглавието излиза, че концепцията вече е влязла в сила.Доживотният без замяна вече е заменен от Румката с орден "Стара Планина". Справка - Кирчо от "Скакалците".
20
2
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
ГЕРБ явно искат да освободят от плащане на глоби електората си, дето има по 10-15 деца и живее на социални помощи и детски и извършва над 90% от престъпленията и нарушенията в България.
19
2
 
23
 
! Отговори
Питане преди 3 години
Има съграждани от инопакистански произход, които нямат стотинка приходи, а имат и карат мерцедеси. Тях как ще ги глобяват?
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има известна логика в това предложение. Обаче, с едно много голямо "НАУМ".Защото трябва всички скрити доходи от сивата икономика да бъдат извадени на светло - само тогава ще може да се приложат справедливо глобите според дохода на провинилия се.Всички доходи да се получават по банков път. И всички разплащания ако станат по този начин би било прекрасно, но се съмнявам да е осъществимо.А доколкото знам във Финландия някой май беше отнесъл глоба от милиони евро според доходите му.
17
2
 
23
 
! Отговори
:(( преди 3 години
През последните години бяха извършени такива зверски убийства на стойностни хора, че исканията за връщане на смъртното наказание започнаха да се струват приемливи дори и на най-кротките, интелигентни, разумни и толерантни граждани. Извършителите бяха точно такива, каквито ги описва по-долу 15.Затова звучи безумно предложението да отпадне наказанието "доживотен затвор без замяна".
16
3
 
22
 
! Отговори
А чрез труд? преди 3 години
Да не се заобикаля фактът, че у нас най-голям процент от престъпленията се извършват от лица, които нямат никакви официално декларирани доходи. Такива задължително трябва да си отработят глобата, като за тях бъде предвидена и специална лихва, ако са на възраст 18-65 г., здрави са и работа им е предлагана, но те са отказали или ако се установи, че изобщо не са си направили труда да се регистрират като безработни.СТИГА ВЕЧЕ ТОЛЕРИРАНЕ НА ТУНЕЯДСТВОТО И НАГЛОСТТА !
15
2
 
25
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Значи глобите за ромеите ще са 0 лева
14
2
 
7
 
! Отговори
Мис мазни прашки преди 3 години
Не е истина.
13
2
 
22
 
! Отговори
Животни доживотно преди 3 години
Сърдите се за тази хитрина с глобите, но премахването на доживотния затвор без замяна е по-страшно. Какво правим с уж вменяемите рецидивисти, които обаче са непоправими заради психични отклонения. Особено серийните изнасилвачи и особено агресивните педофили. Не жаля за соца, но тогава педофил, причинил смъртта на дете, просто го разстрелваха. Защото никакво "наказание" няма смисъл в такъв случай. Пуснеш ли го, рано или късно ще има нова жертва. Но кривият "либерализъм" жали само престъпниците.
12
2
 
22
 
! Отговори
Глиган смеевски преди 3 години
Ще почна пак да декларирам само тридесет годишния опел.