Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат

На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим, заяви още той
12 дек 2020 11:48,
311
Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат
Снимка: БГНЕС

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим", заяви премиерът Борисов. 

Още по темата

Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

"Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година.

Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. "Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме", заяви премиерът.

Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания.

"На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново", заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората измират като пилци по болниците заключени и изолирани от света. Работещ в болницата в Добрич, мой близък приятел, ми сподели, че болните са заключени в една стая и на час влиза при тях доктор да регистрира кой диша и кой не. На близките чакащи за информация се повтаря едно и също - чакаме ги (да умрат), нямат шанс, катастрофални изследвания и т.н. Дано на никого не му се налага да се сблъсква с тези *** наречени доктори.
279
0
 
0
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
А бре на тоя докога ще му гледаме мазната и *** физиономия?
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омразата срещу Бойко БорисовЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА НАРАСТВА!!!
277
1
 
2
 
! Отговори
До 295 преди 3 години
Нормален ли си, кучето има физиологични нужди, ако не го изведеш какво ще стане?
276
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата икономика в Европа затвяря до 10 Януари. Тук ако ще и армията да изкарат на улиците, пак ще има неразбрали за които вируса е малко грипче или не съществува жертви на фейк социалните мрежи и световните конспирации.
275
0
 
10
 
! Отговори
Депутат от Герб преди 3 години
Освен че вирусите са невидими и умни, те разбират дори и от датите на календарите. Бойко Борисо е казал и обещал, че вируси ще има до 21 декември, след което той лично ще ходи да ги бие. Както бие БСП-то, ДПС-то и останалите си противници на изборите. Както и приятелят му Кубрат очакваше да бие Джошуа ! Стискал си е палците на краката, уважаемият министър председател на България.
274
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този корона вирус е толкова умен, че : го има само в коридорите на училищата, но не и в класните стай. Това не е мое мнение, а на министъра на образованието в третото му правителство. Освен това, на спирките няма вируси, но в автобусите, тролейбусите и трамвайте е пълно с вируси, поради което ще глобяват всички, които не са гласували за Герб. Заемите, които бившият им финансов министър емитира, трябва да се плащат. От тях се дават пари само на тези, които биха протестиращите пред МС и НС.
273
3
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Мерките на правителството на Борисов са : 1. Парковете и градинките са място за розхождане на хора с кучета. За останалите хора е забранено. Пояснение, за нас, управляващите България, кучетата са по-важни от хората . 2. Назначаване на НОЩ. Появяване по телевизите на плбешив генерал, според когото политиците ще *** яко. 3. Носене на маски когато някакъв си министър е решил. Глоби за тези, които не са министри. 4. Носене на маски на закрито, а после и на открито.
272
1
 
6
 
! Отговори
Само... преди 3 години
Само Спутник V
271
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 286 Логичен сценарий на власта ГЕРБ. Отваряме затваряме и така безкрайно продължаваме, демагогстваме и усвояваме.
270
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоа запя друга песен след срещата в ЕС - Брюксел ли където там беше , довчера дрънкаше че ше отваря а сега съвсем друго дърдори - уникален ***.
269
10
 
4
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Хаха интересно някои все още мислят че като махнат Бойко и вирусът ще изчезне заедно с него а ваксините няма да им ги забият в ***....
268
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с мешник мухобойко
267
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква ни едно безкрайно - затваряме ви - отваряме ви, мерките дават резултат - не спазвате мерките... Но неизменно ще ни дебне Апокалипсиса. От тук насетне всичко ще се прави с една идея и една цел - да се отложат изборите - май-юни, а най-добре - септември-октомври. Жална ни майка!Освен ако... не ги изметем още януари и им отнемем шанса да си играят играта със здравето и живота ни.
266
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отменяй мерките, тиква!
265
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 281 За пенсии все още има пари После МВФ и Световната банка ще се радват да ни "помогнат "
264
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Театърът ще се играе докато използват тестове,които дават положителен резултат на сок от папая и кока кола, както се видя вчера в австрийския парламент.
263
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По -вероятно е да отворят всичко за празниците , после бройките - заболели +починали се увеличават И всички вкупом се хвърлят да искат изборите да са май-юни
262
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А откъде ще дойдат пари за пенсии на възрастните като младите не работят?
261
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 278 Не мисля ,че има вариант Борисов да подаде оставка преди изборитеНито шефовете му , нито ПатрЕотите биха му позволили А и самият той едва ли иска да си ходи януари