Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването

Властта решава следващата седмица какво да прави
Обновена: 19 яну 2021 09:14 | 19 яну 2021 09:08, Камелия Цветанова
87
Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Още по темата

Според него решението ще бъде взето още в началото на следващата седмица и никой не може да се ангажира с предварителна прогноза, защото всичко зависело строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.
"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той призна, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

 „Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

Дончев коментира и предстоящите избори.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.  

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза той.

 „При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

 „Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Томислав Дончев е един от най-противните хора от овластените. Нямам търпение да идват изборите и повече да не се налага да виждам наглите мyтpички на Борисов, Дончев, Ангелов, Караянчева, на Валери Симионув държанката и подобни!
15
27
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 месеца
Чест и адмирации господин Дончев ! Никакво разхлабване поне до юли месец ! Бъдете здрав и благсоловен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То не е само бизнеса.Хората започнаха да се психират,като че ли идва края на търпението.Виждаме все повече актове на недоволства в цивилизованите и дисциплинирани общества.Трябва акцент върху конструктивността на справяне с вируса без ограничения.Да се вложат пари и ресурс не в подпомагане на бизнеса,а в човешки и материален фактор,чрез който живота и обществото поддържа обороти при наличие на К19.Като се започне от пречистватели,аспирации,дезинфекция до допълнителни сгради за училища и болници
13
11
 
28
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 2 месеца
Някой има ли доказателства, че локдауните нещо са спасили? Питам за един преател, дето е на път да изперка, и да заколи жена си Да, с мерки може би ще има по-малко починали от ковид, но като сложиш в сметката пълната цена, която хората ще платят като последствия от ограниченията, май по-добре беще да няма никакви мерки.
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не давайте на мошениците дето разреждат алкохола и ни хранят повторно с нахапаните кюфтета да отворят и пак да пламне страната
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10
Ми те едните измряха, другите го прекараха, третите (в пенсия) се покриха и останалите се ваксинираха.
Не остана кои да се споменават.
Ама и действащите лекари намаляха, особено в малките населени места. А в София, пред специалистите опашките са направо двойни и както преди се записваше час с половин месец напред, вече е с поне един.
10
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гладът е по-силен от тока гербавите наближават опасна граница да няма после рев и сополи.
9
8
 
24
 
! Отговори
YOT преди 2 месеца
Аргументът за натиск върху здравната система в частта му, че умират лекари повече да не го чуваме, нали ви купихме ваксини, ползвайте ги, бе доктори.
8
4
 
15
 
! Отговори
ЕДИН ЧОВЕК преди 2 месеца
НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ, ЕЙ!
7
11
 
16
 
! Отговори
Любо питен преди 2 месеца
Открай време в селото най-важните личности са кръчмаря, кмета и даскала. Даскалите в последно време или са несретници, или въобще ги няма. Кметовете са слуги на Централната власт, пари нямат, така че не пеят в хора. И остават кръчмарите. Които пари имат. Така че, Томи (нали може да ти казвам Томи?), с кръчмарите по-полека. Айде сега да си помислим пак дали не "сваляме" мерките от февруари?
6
9
 
15
 
! Отговори
оставкааааа преди 2 месеца
Ще паднат............на 04.04. със сигурност.
5
6
 
16
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 месеца
Само така - натегай, натегай, яко жегай. Гербаджиите разбират само от сопата.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди всичко политиците са посредници на обществените интереси, а не богове, които позволяват или не позволяват нещо. Ще перефразирам една мисъл: Когато едно общество превърне хората на науката и изкуството от вихрогони в товарни коне, въпросното общество се превръща от манеж в обор. Да ви е честито във фермата!
3
4
 
23
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 2 месеца
Естествено е всеки индивид да се страхува за живота си, но хората, които дърпат конците на държавите и света трябва да стоят над тези неща, и да пазят повече общия интерес на човечеството като общност. В момента се угажда на личните страхове, а груповият интерес на човечеството е тежко накърнен, вредите за общността от тази ситуация са далеч по-тежки и значими спрямо спасеното чрез рестрикциите.
2
6
 
21
 
! Отговори
КОНЦЛАГЕР преди 2 месеца
Човешки права нанайси, по зле е и от при Адолф Хитлер
1
5
 
13
 
! Отговори
Мангъра преди 2 месеца
Всичко да пада и да вдигат бонусите за първа линия!