В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот

В страната трябва да има 234 едномандатни района, в чужбина - 6
19 апр 2021 17:45, Красимир Ангелов
94
В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщава БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

Ето основните насоки:

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.


94
Още от Политика
Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пpocтaшко поведение и лъжи до безкрай.
Това е кредото на селските бабаити.
Бог чува и вижда.
За всичко ще си платите.
С лихвите.
76
4
 
1
 
! Отговори
Никк преди 3 седмици
И на вашите екрани, можете да видите поредно активизиране на троловете от ГЕРБ.
Ще ги познаете по нискоинтелигентните, първосигнални, трагично-комични коментари.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде честито, ЧЪЛГАРИ!!!!!!!!! Това искахте, това може би ще получите, за да преизбирате вождовете си до живот.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На ГЕРБ в момента им най добре в опозиция, а това, което внасят бе редно да бъде внесено от друг, който удобно "забрав" за приказките за преврат и "цветущият" словесен поток за всички роднини на политиците и "жертвата", която направи да стане политик за да реализира решенията от референдума.. Но очевидно всичко се забрявя в името на нещо далече от принципите и заканите...
73
1
 
11
 
! Отговори
до ЩИРЛИЦ преди 3 седмици
Ако беше по-информиран щеше да знаеш,че два пити го внасяха до сега (2017), ДПС и БСП не го подкрепиха , и не мина в зала....
72
1
 
4
 
! Отговори
сдс преди 3 седмици
До От народа

и какво 850 000 българи не си плащат данъци ?ахмаци
71
7
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Много сте чевръсти,другари.Късно обръщате палачинката обаче.
70
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запари им под засниците герберастки и сега бързат да се представят те, но с проект, в който ще има само козметични промени.
Хората казаха НЕ!!!
69
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
О, сетили се сега да сменят избирателната система, колко благородно!
Я да кажат защо спъваха два пъти и създаваха изкуствени пречки само и само да не приемат референдума който Слави предложи?
Мошеници, лъжци и мародери, това са герберунгелите и техните апапи от дпс!
Марш в затвора и никога повече на власт!
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде бе бай Чалгар усмихни се бе стана твойта от референдума??!!Имаш ли топки!
67
1
 
13
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 седмици
Леле баджо,тоа път “пожарникара“ та отнесе като куцо пиле домат!Ха да видим нашта Славуца,как пак ша са гуца!!Какви си ги плещил и обещавал на тълпата и как ще се изплъзнеш от поредната си фалшива мантра,дето я припяваше в шоуто почти 10 години?!
Ма сига не било времито,ма трябвало да са изтрий ГЕРБ?!Ей ранкоолу,как са трий нещо дет не си го написал ти?!Ти даже думичките дет ги сричаше на аутокюто ти ги пишеше Иво Сиромаха !!Тъй,че стига си се гуцал кат 36тото врабче на х,я на Бай ти Иван!!
66
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
Защо не внесете законопроект гласоподавателите да имат поне средно образование?
65
11
 
5
 
! Отговори
От народа преди 3 седмици
Това с мажоритсрния вот е като игра на руска ролетка. Може и герб повече никога да не спечели. Но не бива да се допуска. Всяка една партия се избира от хората. Трябва да се издаде закон, в който да има допитвания до хората, кое и как да стане. (Както е в Швейцария например). А цялата мутренска структура герб трябва да се разформирова. Да се потърси отговорност от Борисов, Доган, Костов и още много други къде са крадените пари на българите. За герб гладуват мутри, които не си плащат данъци....
64
8
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Ей, много са бързи тези в писането на закони! Вероятно Титанът на юридическата мисъл Дани Кирилов е ударил едно рамо в писането!
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде, чалгари! Да ви видя сега!
62
0
 
11
 
! Отговори
Состин преди 3 седмици
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
61
0
 
11
 
! Отговори
Состин преди 3 седмици
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
60
0
 
8
 
! Отговори
Состин преди 3 седмици
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
59
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ са пряк наследник на БКП. Чрез тях системата на БКП/ДС която се трансформира в Мутри/Едър капитал последните 30 г се опитва да оцелее като задушава малкия бизнес. Всички законодателни инициативи - проект Нова конституция и този сега за Мажоритарни избори цели запазване на статуквото. ГЕРБ са статуквото, което ще се бори със зъби и нокти да влезе в новите партии
58
2
 
12
 
! Отговори
1280 преди 3 седмици
Когато Герб предложи мажоритарен вот в 2 тура, тогава останалите го отхвърлиха. Сега ако го подкрепят ще настане голям смях