Едни страни правят нанороботи, България залага на бетон и тухли

Отделяме повече пари за саниране, отколкото за наука
28 апр 2021 15:12, Анисия Иванова
77
Едни страни правят нанороботи, България залага на бетон и тухли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато други правят роботи, ние правим бетон и тухли. Така Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив", коментира Националния план за възстановяване и устойчивост, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"На пръв поглед Националният план за възстановяване и устойчивост изглежда приличен, но на втори поглед се виждат диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука. Планът изглежда съобразен с това как по-лесно могат да се усвоят средства, като например за бетон и тухли“, даде за пример гостът.

„По отношение на дигиталното бъдеще на образованието в плана има проекти за закупуване на техника, но няма идея как точно тя ще бъде използвана“, каза още Колев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друг недостатък на плана, който основателят и председателят на Кооперация “Комрад Кооператив" открива в него е липсата на персонализирано образование. По думите му в плана на България няма стратегия, проблем е липсата на дискусия и на прозрачност.

Италия имат стратегия да бъдат гигабит общество, но ние нямаме стратегия къде искаме да стигнем, каза още Колев.

"Светът се дигитализира във всяко едно отношение, това бъдеще вече дойде, няма време за изчакване, след тази криза светът трябва да мине на друга придавка, но българският план форсира на предишната предавка“, смята Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Тухлите са екологично чист продукт. Правенето на бетон замърсява въздуха, защото емитира много въглероден двуокис. Най-чистият и възобновяем строителен материал е дървесният. Потършувайте в други страни по света как се строи сигурно, екологично и красиво с дървесен материал.
52
0
 
5
 
! Отговори
Тошко преди 2 години
Ами все някой трябва и тухли да прави и явно това сме ние! За сега сме до това ниво. Като започнем да правим и по малки шкафчета, че да събират по малко пари може и с други работи да се нагърбим. И не се пише "прИдавка", а предавка(редактора).
51
0
 
9
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Всичко по реда си. Ние у нас не можем да оправим дупките по улиците, за какви роботи може да става дума?! Такива сравнения са смешни.
50
0
 
2
 
! Отговори
ндаа преди 2 години
На българина му дай акъл да дава!Пък ако има и неква дипломка...
49
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
Ама че неадекватна изцепка! България мнооого камани, бетон и асфалт трябва да налее и подреди преди да се пречи или вдига крак като жаба да я подковават по отношение на нанотехнологиите.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гусина Тодор Колев колко наноробота е направил в живота си?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лотЕй голям разбирач си.
46
1
 
6
 
! Отговори
лот преди 2 години
гербавите правят планове само как да краднат, през последните 10г. не са направили нищо друго. За да има висококвалифицирани кадри - те трябва да се обучават, да имат квалифицирани преподаватели и материална база за това. Трябва да е национална политика с поглед в бъдещето, държавата да инвестира в преспективни млади хора. Плана не може да го направи един човек сам, но ако правителството бе помолило бизнеса (изкл. дъртите *** криб и подобни) щеше да получи подкрепа.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мочНали требва да се научи първо да кара жипка и после от интернет да се научи как да прави нанороботчета :))) Когато има специализирани учреждения за тази работа, ще има и хора които разбират :) Нали се сещаш, че не можеш да задължиш никой да работи за бай Чобан за некакви си 500-600-800 лева, требва стимул за да се развива даден човек с качества :)))
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само крадците настояват за държавно финансиране. Нормалните хора с идеи отиват в някоя платформа като киикстартер или се свързват с някой инвеститор или бизнесмен, предлагат дял или каквото било там и реализират идеята си. БАН е мизерия и няма нищо общо с действителността. Държавно финансираната наука е жалко подобие. Само връзкари и потомствени *** с претенции.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво му е на българина нАука? Той всичко знае, а хората, занимаващи се с нАука са най-презряната част от обществото. По цел ден си седи на бюрото и никаква раабота не върши. Не е ли да върти шанцовия инструмент, значи не работи.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искам Кючеци и гюбеци до зории Батко Слави да ми пее ''Тайсън КЮЧЕК''
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43: И да мисли преди вота - после файда нема.
40
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 години
и вие ли искате парче от тортата... Какви нано роботи в БАН по цял ден седите и трошите български пари за едното нищо. На светлинни години сте от запада. После пари искате как да стане като в БАН отиват само 2 - ка и 3 ка джий. Истинските кадри ги дърпа индустрията.
39
0
 
6
 
! Отговори
Оказа се преди 2 години
че и новите дето влезнаха в НС не се интересуват от наноботи, а се интересуват само от избори, от това да внасят руски ваксини и от това да отърват престъпниците дето ги спонсорират от затвор. Въобще не щяха да го гледат този план.
38
0
 
3
 
! Отговори
{?} преди 2 години
До Моч: Правилно казано.
37
0
 
4
 
! Отговори
{?} преди 2 години
Да какво лошо има в тухлите и бетона? В Англия също се приизвеждат тухли и бетон както и в Германия и Италия както и в останалият свят. Този е псевдо едикакъв си. За да имаме производство на нанотехнологии то в България трябва да има образовани хора по тази специалност и да има университети за да стигнат до там.
36
2
 
13
 
! Отговори
моч преди 2 години
Какви нанороботи бре , какви пет лева .....я се поогледай и виж ,че дори и тези с бетона и тухлите са недостатъчни и са останали само калпави и некадърни .....Що народ лежи и не иска нито да учи нито да бачка , а само реве че ДЪРЖАВАТА НЕ ДАВА.....Преди да ми плямпаш за роботи , намери начин да накараш мър ша та да се образова и да работи!!!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нанороботи не се правят на нивата, момче - преди това трябват тухли и бетон. Само да се критикува в стил Слави Трифонов е голям кеф, но когато топката е в ръцете му - бега до тоалетна. Та сигурно и ти като него.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онанороботи ще има, Елън Мъск ще ги прави.