Едни страни правят нанороботи, България залага на бетон и тухли

Отделяме повече пари за саниране, отколкото за наука
28 апр 2021 15:12, Анисия Иванова
77
Едни страни правят нанороботи, България залага на бетон и тухли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато други правят роботи, ние правим бетон и тухли. Така Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив", коментира Националния план за възстановяване и устойчивост, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"На пръв поглед Националният план за възстановяване и устойчивост изглежда приличен, но на втори поглед се виждат диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука. Планът изглежда съобразен с това как по-лесно могат да се усвоят средства, като например за бетон и тухли“, даде за пример гостът.

„По отношение на дигиталното бъдеще на образованието в плана има проекти за закупуване на техника, но няма идея как точно тя ще бъде използвана“, каза още Колев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друг недостатък на плана, който основателят и председателят на Кооперация “Комрад Кооператив" открива в него е липсата на персонализирано образование. По думите му в плана на България няма стратегия, проблем е липсата на дискусия и на прозрачност.

Италия имат стратегия да бъдат гигабит общество, но ние нямаме стратегия къде искаме да стигнем, каза още Колев.

"Светът се дигитализира във всяко едно отношение, това бъдеще вече дойде, няма време за изчакване, след тази криза светът трябва да мине на друга придавка, но българският план форсира на предишната предавка“, смята Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.


77
Още от Политика
Това НС излъчва тотален хаос, промяната се дискредитира
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 1 седмица
Тухлите са екологично чист продукт. Правенето на бетон замърсява въздуха, защото емитира много въглероден двуокис. Най-чистият и възобновяем строителен материал е дървесният. Потършувайте в други страни по света как се строи сигурно, екологично и красиво с дървесен материал.
59
0
 
5
 
! Отговори
Тошко преди 1 седмица
Ами все някой трябва и тухли да прави и явно това сме ние! За сега сме до това ниво. Като започнем да правим и по малки шкафчета, че да събират по малко пари може и с други работи да се нагърбим. И не се пише "прИдавка", а предавка(редактора).
58
0
 
9
 
! Отговори
неандерталец преди 2 седмици
Всичко по реда си. Ние у нас не можем да оправим дупките по улиците, за какви роботи може да става дума?! Такива сравнения са смешни.
57
0
 
8
 
! Отговори
Препатил преди 2 седмици
До Анонимен 52

Потомствени дегенерати с претенции ...
Господине (госпожо), човек трябва да е работил в БАН, за да разбере
колко сте прав(а), останалите не могат да си го представят и ще кажат,
че преувеличавате.
Що се отнася до връзкарството, това го знае цяла България. От соца наследихме институции, в които или не се работи, или се работи съвсем малко и твърде некачествено, но заплата се получава всеки месец. Да се уредиш на постоянен трудов договор в подобна институция са нужни здрави връзки
56
0
 
2
 
! Отговори
ндаа преди 2 седмици
На българина му дай акъл да дава!Пък ако има и неква дипломка...
55
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 2 седмици
Ама че неадекватна изцепка! България мнооого камани, бетон и асфалт трябва да налее и подреди преди да се пречи или вдига крак като жаба да я подковават по отношение на нанотехнологиите.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гусина Тодор Колев колко наноробота е направил в живота си?
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До лот
Ей голям разбирач си.
52
1
 
6
 
! Отговори
лот преди 2 седмици
гербавите правят планове само как да краднат, през последните 10г. не са направили нищо друго. За да има висококвалифицирани кадри - те трябва да се обучават, да имат квалифицирани преподаватели и материална база за това. Трябва да е национална политика с поглед в бъдещето, държавата да инвестира в преспективни млади хора. Плана не може да го направи един човек сам, но ако правителството бе помолило бизнеса (изкл. дъртите *** криб и подобни) щеше да получи подкрепа.
51
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 2 седмици
Не лъжи, поне няколко милиона българи са били над 18-годишна възраст, когато приключи Тодор-Живковият период.
Как да не сме внасяли храни? Внасяхме картофи, зеле, чесън и какво ли още не, а по-смелите намираха начин да напомнят, че преди 1945 г. сме произвеждали храни, достатъчни да нахранят два и половина пъти по-многобройно население от това на държавата ни.
Оревахме света, че сме развили индустрия, но повечето ни заводи работеха на загуба и оцеляваха само благодарение на заемите от СССР.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До моч

Нали требва да се научи първо да кара жипка и после от интернет да се научи как да прави нанороботчета :))) Когато има специализирани учреждения за тази работа, ще има и хора които разбират :) Нали се сещаш, че не можеш да задължиш никой да работи за бай Чобан за некакви си 500-600-800 лева, требва стимул за да се развива даден човек с качества :)))
49
1
 
3
 
! Отговори
До № 30 преди 2 седмици
До Ами хайде

Казваш, този да направи план и да го предложи на правителството.
Ами нали той точно това прави бе, човек?
Планът му е да иска да му дадат парички наготово, за да развивал наука! Не му идва наум, че ако предложи нейде по света своите гениални научни идеи, хората сами ще му предложат пари, за да разработи при тях идеите си и при тях да ги внедри в индустрията, в образованието и т.н.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само крадците настояват за държавно финансиране. Нормалните хора с идеи отиват в някоя платформа като киикстартер или се свързват с някой инвеститор или бизнесмен, предлагат дял или каквото било там и реализират идеята си. БАН е мизерия и няма нищо общо с действителността. Държавно финансираната наука е жалко подобие. Само връзкари и потомствени дегенерати с претенции.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За какво му е на българина нАука? Той всичко знае, а хората, занимаващи се с нАука са най-презряната част от обществото. По цел ден си седи на бюрото и никаква раабота не върши. Не е ли да върти шанцовия инструмент, значи не работи.
46
0
 
3
 
! Отговори
Колев, какво точно преди 2 седмици
искаш да възстановиш, за да има развитие?
Хайде, мисли логично.
Искаш повече пари за наука, но така наречените ни учЕни са съсредоточени главно
в БАН. Каквото се отдели от бюджетните пари за БАН, отива за издръжка на "свои хора", настанени там, за да живуркат спокойно, а не защото имат качества
за научно-изследователска дейност.
Беше време, когато абревиатурата БАН предизвикваше респект - знаеше се, че
щом си там, значи си под протекцията на някой големец.
Това статукво ли искаш да възстановиш?
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
искам Кючеци и гюбеци до зори
и Батко Слави да ми пее ''Тайсън КЮЧЕК''
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 43: И да мисли преди вота - после файда нема.
43
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
и вие ли искате парче от тортата... Какви нано роботи в БАН по цял ден седите и трошите български пари за едното нищо. На светлинни години сте от запада. После пари искате как да стане като в БАН отиват само 2 - ка и 3 ка джий. Истинските кадри ги дърпа индустрията.
42
0
 
6
 
! Отговори
Оказа се преди 2 седмици
че и новите дето влезнаха в НС не се интересуват от наноботи, а се интересуват само от избори, от това да внасят руски ваксини и от това да отърват престъпниците дето ги спонсорират от затвор. Въобще не щяха да го гледат този план.
41
0
 
3
 
! Отговори
{?} преди 2 седмици
До Моч: Правилно казано.