Правителство с мандат на БСП, възможно ли е?

Това Народно събрание ще избере кабинет, смята Слави василев
15 юли 2021 11:48, Елка Василева
124
Правителство с мандат на БСП, възможно ли е?
Снимка: архив, БГНЕС

Правителство в това Народно събрание ще има. С по-големи шансове да бъде реализиран е третият мандат, а не първият. Това каза в интервю за БНР анализаторът Слави Василев, който бе част от екипа на президента Румен Радев в неговата предизборна кампания.

„Аз подозирам, че той ще бъде на БСП“, посочи Василев.

В коментара си за предложения от Слави Трифонов състав на правителство и начина, по който се случи това, Слави Василев посочи, че Трифонов първо е длъжен да се съобрази със собствената си политическа линия и със собствените си избиратели и анонсът на кабинет и приоритети изглежда легитимен от тази гледна точка.

Още по темата

Василев е учуден „как част от обществото реагира на анонса на г-н Трифонов“. Той отдава част от резервите спрямо подхода на лидера на ИТН на това, че „хората вече са толкова лъгани, че каквото и да направиш пред очите им, то вече изглежда обвито в някакви тайни и непрозрачни уговорки“.

Това е един открит подход, ако вземем предвид начина, по който политиката се осъществяваше в България, смята Василев. Той не вижда сценарий, но вижда желанието на българското общество отговорността да бъде ясно понесена, защото когато има съмнения за задкулисни договорки, обществото се изнервя.

Като претендират за властта, би следвало да бъдат малко по-открити, допълни анализаторът.

Ако след обществените реакции Слави Трифонов не пожелае да влезе в открит диалог поне с партиите на протеста, то тогава съмненията, че нещо не е наред в ИТН, ще се засилят, подчерта Слави Василев.

Шансовете за оцеляване дълго време на този кабинет са минимални, те са малки, отбеляза той.

Запитан възможни ли са корекции в така предложения състав на правителство на ИТН, Слави Василев отбеляза, че партията би следвало да бъде гъвкава относно позициите на дадени министри или относно дадените приоритети. Като стъпка в грешната посока той даде пример с предложената приватизация на ББР. „Фигури, асоциирани с предишна власт, по-скоро би следвало да бъдат обект поне на публични разсъждения и преговори.“

Василев е на мнение, че когато парламентарното мнозинство не е автоматично твърдо заключено между две формации, които събират 121 гласа, шансовете за реформи са по-големи.

Относно възможността служебни министри да станат редовни такива Слави Василев посочи, че това „би поставило президента в сравнително неудобна ситуация, защото всички негови опоненти ще кажат – ето, неговото правителство организира собствените му избори“.

Много хора обаче като че ли желаят този вариант или поне хора, които се асоциират с промяната, допълни Василев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
13
 
! Отговори
В нечии глави, преди 2 години
като от вуду ритуал,хаотични блуждаещи наченки на мисъл раждат поредния червен Франкенщайн.Болни мозъци се гърчат в сладострастна нега,мечтаейки докопване на властта.И решават да пуснат някакво клакьорче да проблее по БНР(национално на думи,отдавна се е превърнало в говорилня на определени политически кръгове)"съображения" за реанимация на намиращата се в будна кома столетница(по-скоро мечти за власт на авторитарната лидерка).Току виж, на някого му харесала идеята.Само дето няма на кого.
81
0
 
2
 
! Отговори
еди преди 2 години
*** нещастен
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кое БСП ?! С БСП "Бузлуджа " или с БСП "Техноимпекс " ?! Щото от първото не е останало много . Всъщност няма значение - важното е кака Kypu да е на хранилка !
79
0
 
6
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Разбира се ,че възможно!Това е спасението на Корнелчето!Интересът с Румката е взаимен !Ако Бойко е визионер,ще подкрепи наполовина правителство на Василев!
78
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Слави е като онзи Слави, просто част от поредната подмяна, клакьорче на фасадната и безсъдържателна демокрация в България!Мандат за БСП означава мандат за Путин!
77
2
 
19
 
! Отговори
моч преди 2 години
До до моч-а....При станишефф нямаше фалит , само 500 милиона дупка в бюджета и вдигнати пенсии последния момент , така щото не той , а следващото правителство да се чуди как и от къде да ги изплаща.Забрави ли постната пица на Дянков ?!Ако има нещо , за което да ме упрекваш е пропускът ми - ОРЕШАРСКИ и неговата катастрофа. На него кой му пречеше ?!?! БСП(БКП) = погром , фалит , национална катастрофа - ФАКТ!ФАКТ!ФАКТ! ХУНТАТА на фигуранта ще е същото !!!
76
1
 
33
 
! Отговори
Василев е зависим преди 2 години
Този Слави Василев е син на мултимилионера комунист Васил Василев, собственик на Хладилния завод в София. Закупил го е за без пари 1994 г. с помощта на червените куфарчета и БКП. Притежава и други апетитни имоти откраднатии по същата схема от българския народ. Василев е дал цял етаж от хладилния завод на телевизията на БСП.Води и пропагандно комунистическо предаване в същата телевизия. Синът му доскоро беше съветник на пРезидента на Решетников Румен Радев. Това са хора зависими от БСП и Русия. Те работят срещу българския народ, в личен интерес и за БСП.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ножът вече е опрял до кокъла. Ако някой си въобразява, че стари номерца пак ще минат и ще дерат народа, жестоко се лъже. Търпението свърши.
74
0
 
4
 
! Отговори
Левски преди 2 години
Решили сме се вече или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души! и Дела трябват, а не думи. Ако беше жив днес Левски щеше да е ликвидирал бая политици...
73
0
 
13
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
АМИ КАТО НЕ МОГАТ С ИЗБОРИ....ФИГУРАНТА-президент ЧАЛГАРИТЕ ще им харижат ВЛАСТТА! СЛАВИ Е ......И ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ....ЩО НЕ..??!
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече на никой не вярвам. Всички лъжат и мажат, особено пък тези зализани младоци, дето се пръкнаха от назнам къде си - като са толкова оправни, защо не си стоят в чуждите държави, ами се връщат тук, защо? Веднъж вече на юпитата им сърбахме попарата, стига вече. И *** са същите измамници, и тях ги знаем.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не! БСП - 14%. ДПС- 9%. Пчеличката Мая-5%. Общо - 28%. Срещу Дългия, Герб и ДБ - около 59%. Ще рече - никак!
70
0
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Я не ми пробутвай "много хора искат" скапаня-к такъв. Мая Новоселска кюстендилска не е много хора.
69
0
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Този дали си е търсил някога работа по обява или тати, хазяйна на БСТВ се е обадил на надпартийния ни президент и го е помолил да намерим някоя подходяща длъжност за синчето. При комунистите всичко е по кръвна линия, за жалост и другите партии са пълна трагедия....
68
3
 
2
 
! Отговори
Payak преди 2 години
За баба Вуна не знам. Все пак е измислена. Ама баба Мика е друго. Реална умна способна сигурно пак ще е най съртата и ще бие звънеца.
67
0
 
4
 
! Отговори
масичка преди 2 години
ясно е къде е мястото на пликчетата
66
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЛАВИ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ И ДА СЕ КАНДИДАТИРА ДА ПРЕЗИДЕНТ! ЩЕ ЗАДМИНЕ И БАБА ВУНА ПО РЕЙТИНГ АКО ГО НАПРАВИ! ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА ПОПАРИ МЕРАЦИТЕ НА РАДЕВ ЗА ВТОРИ МАНДАТ!
65
0
 
2
 
! Отговори
339 преди 2 години
Всички ние сме обречени от свободата,която разрешаваме на другите,но и на самите себе си.Много път ни престои,не става бързо,никъде не е станало бързо.
64
8
 
9
 
! Отговори
пликче касичка преди 2 години
някой да виде промяна при правителството на фигуранта , освен уволняване и назначаване , освен имам сигнали , един казал че некой му казал ? доказателства никакви ! абе , къде са рашкОФ и радеФ ?
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък кой е?