ГЕРБ представиха кабинета си, който остава само на хартия

Определиха политическата ситуация като абсурдна
Обновена: 20 авг 2021 09:12 | 20 авг 2021 08:58, Нели Христова
304

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки че ГЕРБ ще върне мандата веднага, след като той бъде връчен от президента Румен Радев, от парламентарната група предстаниха своя проектокабинет.

ГЕРБ първа, след проведените избори за 46-то Народно събрание, заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46-тото Народно събрание, а дори и година преди това, всички други се обявяваха за алтернатива и опозиция на партия на сатуквото ГЕРБ, както ни определяха. Така председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова откри пресконференцията на парламентарната група.

Още по темата

"От няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, която можем да кажем, че е гранична или идентична с различни определения и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър председател, номиниране на министри, оттегляне в последния момент.

Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото сега се чувства липса на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че "Има такъв народ" излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народно събрание.

Излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият в изборите не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на Народното събрание или за отделните комисии. Защото, колкото и да отричат сговор по между си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ добре са сметнали кои и колко комисии в НС. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ, със своите 63 народни представители, беше изравнена с партиите с по 30 и получи само 4 комисии", заяви още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев заяви, че политическата ситуация е абсурдна.

"Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата и петата политическа сила по никакъв начин не отразява демократичната логика. Има абсолютен дефицит от политическа отговорност от страна на т.нар. партии на промяната", каза той.

По думите му, в доброто старо време политическите сили се състезаваха да спечелят повече подкрепа, а сега се състезават кой най-много да прецака другия.

"Невъзможност да се води диалог има, а това не е само политически проблем. Караме различни групи от българското общество да не могат да водят диалог. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме обявили, за мен основна политическа задача през следващите месеци е да се търси начин за обществен консенсус и възстановяване на политическия диалог", каза още Дончев.

Номинираният за премиер Даниел Митов коментира, че когато се говори за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го реализира и затова най-вероятно страната отново отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова допълни, че доказателство за задкулисните договорки е разпределението на постоянните комисии в парламента.

"Сега и ДПС лекичко се промъква с председателите на две от най-важните комисии в НС - тази за регионално развитие и тази за икономиката", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
греб кофи
225
1
 
3
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Ако детската градина на Слави не се вразуми и се отиде на нови избори, ще върнат отново Герб на власт. А те смятат да управляват със старите си мутри.
224
3
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
ИТН, подкрепете последния вот, независимо за коя партия. Не е сигурно при нови избори дали ще сте първа сила. Така може, без да искате , ще върнете отново ГЕРБ на власт ! МИСЛЕТЕ !
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им е времето сега , Герб са добри само ако е съсипана държавата така че трябва да почакат Радев и компания да свършат тази работа , Радев все пак е внимателен съсипва малко по малко а не на бързо , така че ще чакат.Да управляват държава в добър бюджет като сега не е добре , обикновено се отпускат в такъв случай и са демотивирани в управлението .Това ги прави шантава партия, но всеки с особеностите си и българина познава особеностите им .
222
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като изключим, че за сефте не предлагате Бибитко за мин-председател, всичките други са до болка познати лица. Нищо ново под слънцето и същите захабени муцуни. Толкова ли ви е къса резервната скамейка ГЕРБери? Нали уж бяхте "ковачница за кадри"?!
221
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 242 Ако свалиш очилата си за черногледство,то ще видиш много неща освен магистралите.Не ти цъкнах минус,защото дори него не заслужаваш.И няма да изброявам направеното,така и така няма не повярваш.Само ще кажа,че за последният мандат на "тиквата" моята заплата се увеличи цифром и словом на 100%.
220
6
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Колкото и да е абсурдно, по-добре крадците ГЕРБ, отколкото клоуните ИТН, които са още по-жадни за крадене и разпродаване на цялата държава, в това число и БНБ. Добре, че не им дадоха да управляват. Щеше да бъде пълен гад.
219
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След всичко на което се нагледах последните 4, 5 месеца - вече от всякъде предпочитам гербаджийските калинки или както там ги наричат. Тея новите се оказаха напълно безхаберни клоуни. И по-арогантни , и по-алчни.
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САШКО СИДИТО РЕЧЕ - ТАКА Е СЛЕД НАС И ПОТОП... АМИ СТИГА С ТЕЗИ АРХАИЗМИ - КОГА ЩЕ СТАНЕ САШКО ДИВИДИ?! Я ДА СЕ ПРЕКРЪСТВА БЪРЗО!
217
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега мярнах Т.Дончева ,нещо бърбореше по телевизора .Ей повдига ми се вече,бе хора.Честно.
216
5
 
11
 
! Отговори
Хъм... преди 2 години
Много омекнаха всички към ГЕРБ. Голямо гонение и доноси беше и хоп, взеха да смекчават тона. Много злоба има на тоя свят. Комунистите докопат ли се до властта под някаква форма и познайте каква зима ни чака!
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тясно стана в полето на опозиционерите. Всички партии опозиции. Никой не ще да управлява.
214
9
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Чета доста от коментарите. Прави впечатление че бойкомразците едвам едвам връзват някакво мнение ! В речника са им само цинизми което показва еднозначно на какво ниво са и че им липсват първите 7 години ! Но и те се водят хора и им трябват представители като Мая Общата и Хаджигенчо това е дефекта на демокрацията !
213
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този проектокабинет има 11 пар..цала,на които с кеф да им отстъпим "канадски паспорти" за сметка на "проблемния" с двойното гражданство,макар че тия имат черти на "космополити"- едни от тях бяха в БКП , други в БСП , трети при царя,четвърти ,имам предвид от СДС ,се кълняха преди,че с ко..му..ни..сти - никога,а пък сега са групичката на страдащия по партийния си билет..ама Ботев го е казал- "сг..ан избрана"..знаел е как ще се "развива" татковината ни
212
3
 
8
 
! Отговори
Герп Сливен преди 2 години
Много готен кабинет, особено министърът на колтурата
211
9
 
6
 
! Отговори
СОЦИОЛОГ преди 2 години
Наесен: Славуц-измамника се оттече, за него няма нормален българин, който да гласува. За крадливите милиционери 5-6 процента търтеи на държавна хранилка. За ОПГ ДПС 7-8 процента неизменни. За БСП - 4-5 процента пенсии/да са живи и здрави/. Останалите истински българи чакат нови, неопетнени, модерни, европейски мислещи политици... Дано се появят
210
8
 
9
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Идеее,идеее Радевата зима!
209
14
 
8
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА !Намерил е точните хора за кабинета с които да изчегърта ГЕРБ , по всички направления!
208
13
 
9
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
По времето на Борисов имало пари ,... ама за Борисов и...шайката му !
207
9
 
6
 
! Отговори
ТРИЕТЕ ли пе.дали? преди 2 години
Буци, Буци, къде ще те крият по коледа... много пръжки има в тебе... просто се гаври с Къдравеката Сю, да му прави по добро гъло... ако имаше и 0.000001 % шанс да стане премиер.... кой слага за премиер, ку.рв.а? Хитър Кюнец е Бибитко, не е някой свестен