Правителство през декември, но коалицията щяла да е трудна

Темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха, са няколко
178
Правителство през декември, но коалицията щяла да е трудна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре. Това коментира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Според мен беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък”, каза още Дянков.

Още по темата

По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

„В сектор енергетика - „Белене”, „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема – влизането в Еврозоната – кога, по какъв начин – там има огромни различия”, коментира Симеон Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

„Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
5
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Казвам ви,да си дойде Черепов и да се свърши всичко! Това било ,онова било! И този от Белград,ей къде е, да дойде!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 39/43 "Когато сумата мине 100 мил. тогава е корупция" Само от Хемус изчезна половин милиард.
42
1
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Когато сумата мине 100 мил. тогава е корупция
41
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 "Кирил и Асен са най-добрите министри, но агентите на Кремъл им пречат да се развиват." Докато знаеше кой е врага по-добре се справяше. Мисля, че твоята тема са бананите: там няма опасност от обърквания.
40
5
 
24
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Гласуваш за една партия и хоп получаваш коалиция. Е, за какво да ходя следващия път да гласувам? Те всички партии са от едно котило и гладни и жадни за власт, пари и "секретарки"....Не очаквайте нещо да се промени....
39
5
 
22
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Каква промяна бе хора,това което става се казва подмяна,просто дъртите комунисти се пенсионират и идват децата им на власт
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че нарушенията на закона не са от проритетите на "умните и красивите". Явно е ОК да лъжеш и крадеш. Само да няма корупция. Не, че няма корупция де, но понеже такава е сега модата явно. Впрочем, какво стана с завода за елмобили? Кирчо даде на един "инвеститор" 35 милиона от нашите пари. Въобще не мирише на корупция там . ...
37
5
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Че защо да е трудна, вчера Кирчо беше казал че има "огромно съгласие" за ограбването на България или още не е уточнено парите на данъкоплатеца дали да се превеждат в офшорни сметки на Вирджините или в нечия партийна каса като тази на БСП, която както знаем се оказва без дъно и съдържанието там често сменя притежателя си ... !!!
36
3
 
25
 
! Отговори
Неанонимен преди 2 години
България ще бъде първата държава в света без корупция! Ама друг път!
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвя се "Биг Брадър-2022". В къщата ще бъдат затворени Кирчо, Кокорчо, Румен Гечев, Масларова, Румен Овчаров, Румен Радев, Нинова, Христо Иванов, Бойко Борисов, Карадайъ, Тошко Хубавеца, Шиши Мирчев от ДБ, Делян Пеевски, Крум Зарков, Спецов, Рашков, Стефан Янев, Комитова и др. Някои от мисиите: управлявай МВР - управлявай "Топлофикация"- управлявай "Булгартабак"- усвояване на средства от еврофондовете...Очаквайте много смях, бой и емоции!
34
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите в политиката, куцо и сакато събрани от кол и въже!
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил и Асен са най-добрите министри, но агентите на Кремъл им пречат да се развиват.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 "Доста неубедително и очудено стоят тия всички, особено кандидат премиера на България все се пита, защо ли се хванах изобщо???" Въобще не се пита. ДС са дошли при него и са му казали, или ще свършиш тая работа, или обществото и особено Прокуратурата ще разбере "какво направи миналото лято". Кирчо се бори за "имота и живота". :)
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правиш промяна с старите физиономии некадърници, все едно нов бардак с нови к***ви.... Жалки сте съжалявам ви!!!
30
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че Герб са аут Деса се връща в Дулово а ББ с наднорменото си тегло не го знам кво ша праи
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зящото яко стане нещо и ще ти резнат тока на тебе
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин "Много ви се иска да се спъне правителството,но няма да стане.Ше има правителство,и то много успушно" Всяко правителство, което прокарва политиките на Кремъл, е "много успешно" според русофилите.
27
2
 
3
 
! Отговори
Профилактиката: преди 2 години
Е важно нещо! Ще кажат иначе, че ръждясвам в някой гараж!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмата Ц. Забрави БАШ най-важните приоритети: 1) гласуване на бюджета за 2022, за да има Фигуранта да си харчи, когато тия се разкарат 2) гласуване на нови заеми, за да има Фигуранта да си харчи, а ДС да пълни касите 3) "изчезване" на още средства, предвидени за инфраструктура 4) възстановяване на позициите на руското енергийно лоби до нивата при Първанов и неговия Троен шлем 5) продължаване на ОФ2 позициите
25
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Франция и Белгия произвеждат предостатъчно енергия от атомните си централи, в Румъния също френската АЕЦ произвежда свръх количества ток. Можем да купуваме от тях ток, те са наши партньори в ЕС, сега сме в ЕС, не е нужно да поддържаме ТЕЦове и АЕЦове.