Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?

От 3до 6 месеца са необходими на производителите за новия препарат
5 дек 2021 07:45, Петя Славова
157
Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


От три до шест месеца ще са необходими на производителите на COVID-ваксини да разработят ефективен препарат срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. Прогнозата е на германската Постоянна комисия по ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Модифицираната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон ще е готова след месеци. Това прогнозира председателят на Постоянната комисия по ваксинациите (STIKO) Томас Мертенс. "Производителите ще се нуждаят от 3 до 6 месеца в лаборатория за създаване на ваксина, която да е ефективна срещу Омикрон и Делта, тъй като Делта продължава да е широко разпространена", казва той пред "Райнише пост". След завършването на лабораторните проучвания ще започне и процедурата по одобрение.

Още по темата

Възможно е да е необходима нова ваксина срещу Омикрон

"Въпросът е дали властите ще искат изцяло нови лабораторни изследвания или ще изберат по-бърза процедура за одобрение", казва Мертенс. Според шефа на STIKO е напълно възможно да е необходима нова ваксина срещу мутацията. "При Омикрон се забелязват много промени по шиповия протеин, които могат да затруднят антителата в борбата им срещу вируса".


Независимо от всичко гражданите трябва да си поставят бустерна доза, подчертава Мертенс. "Бустерите се изплащат. Борбата срещу Делта варианта продължава. И няма да е проблем няколко месеца след бустера отново да се ваксинираме, за да се предпазим от Омикрон."

Произходът на Омикрон остава неясен

Председателят на германската ваксинационна комисия се обяви против стигматизирането на Южна Африка, където Омикрон за първи път бе регистриран. "Секвенирането в Южна Африка е много професионално, затова Омикрон бе открит там. Никой не знае откъде наистина произлиза този вариант. Вероятно е възникнал чрез мутация в организма на имунокомпрометирани хора, при които, заради липсата на защитна реакция, вирусът се разпространява дълго и бурно."

Новата мутация предизвика безпокойство по целия свят, но според германския експерт е рано да се каже какъв ще е нейният ефект върху пандемията. Основната тревога е, че заради многото мутации вариантът Омикрон може да се предава по-лесно и да се окаже резистентен срещу ваксините. Това обаче още не е потвърдено.

Наскоро директорът на германския производител на ваксини BioNTech Угур Шахин увери, че наличните препарати срещу COVID-19 защитават от тежко протичане на болестта и в случай на заразяване с Омикрон или друга вариация на вируса. Омикрон не е първата мутация на Ковид-19, която се е появявала, припомни Шахин.

В BioNTech са оптимисти, в Moderna – не толкова

Компанията на Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи вече провежда лабораторни тестове на новия вариант и работи върху модифицирана ваксина, ако се наложи употребата на такава. Първите резултати от изследванията, които започнаха миналия четвъртък, все още не са налични, казва директорът на BioNTech. Никой не трябва изпуска нервите си заради Омикрон, сега е важно да предложим на всички бустерни ваксинации възможно най-бързо, заяви Шахин в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Омикрон може да доведе до ръст на инфекциите, но препаратът на BioNTech и Pfizer вече е доказал ефективността си и при други варианти на COVID-19. Далеч по-скептичните изказвания на директора на Moderna Стефан Бансел по отношение на Омикрон се отразиха сериозно на борсата в началото на миналата седмица. Пред "Файненшъл таймс" той заяви, че Омикрон ще създаде проблеми за вече съществуващите ваксини и ще отнеме време, докато вече наличните препарати бъдат адаптирани към новия вариант.

Ваксините провокират два защитни механизма

Пред "Уолстрийт джърнъл" Шахин обясни, че след ваксинация организмът произвежда антитела и Т-клетки, които осигуряват имунната защита. И дори новите варианти да са в състояние да заблудят антителата, Т-клетките продължават да осигуряват защита от тежко протичане на заболяването. Едва ли е възможно един вариант да заобиколи и двата защитни механизма.

И американски експерти, като имунолога и съветник на президента Антъни Фаучи, от дни подчертават, че съществуващите ваксинации до известна степен ще предпазят от сериозни заболявания и смърт, дори и при наличието на нов вариант. Засега обаче не е ясно колко по-малък ще бъде защитният им ефект, призна Фаучи във вторник. В момента се провеждат съответните тестове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянна комисия за ваксинация???? Тия хептен са откачили.
101
3
 
4
 
! Отговори
Туск преди 2 години
за ужас на антиваксарите идва нова задължителна ваксина пак по 3 дози минимум и то на година всяка година и задължително за всички типове хора, да не можеш даже на улицата да излезнеш без ваксина да не можеш да почнеш работа без ваксина да не можеш да си запишеш децата на училище и детска градина без ваксина да те изолират от обществото за антиваксърите само бой ограничения и санкции и да се наложи 6 мес лок даун с военни блок постове даже вътре в кварталите и излизане навънка само с смс
100
0
 
5
 
! Отговори
Стойчо преди 2 години
Тези пък не се спират. Колко трябва да си луд, че да не се умориш вече близо 2 години на бълваш всевъзможни тъпотии за вируси и зарази и да тормозиш света?Еййййй луд умора нема само се поти.
99
0
 
7
 
! Отговори
това е велико преди 2 години
делта + омикрон = медиа контрол (разменете буквите)Стига бе , наистина е така, даже и на английскиDelta omicron = media control
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА ДА Е ЗДРАВ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ В БОГ В ЛЮБОВТА ДА ВЪРВИ ПО БОЖИЯ ПЪТ !! А НЕ ТОЗИ НА ДЯВОЛА С УМИШЛЕНО СЪЗДАДЕНИ ВИРУСИ ВАКСИНИ ХИМИОТЕРАПИИ И ДР. В СТРАХ ЗАЩОТО СТРАХЪТ Е НА НИСКИ ВИБРАЦИ И ПРИВЛИЧА БОЛЕСТИ!ДА НЕ ВЯРВА НА ТОВА КОЕТО МУ ПОКАЗВАМ ПОСТОЯННО ЗА ДА ГО УБЕДИЯТ ЧЕ Е ВЯРНО И ВЛИЯЯТ НА МИСЛИТЕ МУ НА ТОВА КОЕТО МУ КАЗВАТ! А НА СВОЯТА ЛОГИКА! СЪС СТРАХ НЕ СЕ ЖИВЕЕ! СЪС СТРАХ МОЖЕ ДА РАЗБОЛЕЕШ И НАЙ ЗДРАВИЯ ЧОВЕК! ЛЮБОВТА Е ЖИВОТ ВИСОКИ НИВА НА ВИБРАЦИИ !
97
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Разбрахме ... ти не искаш да ти го допрат отзад само и да си караш живота ... ами направо целия да ти го вкарат :) Даже да те "разпори" !!!
96
1
 
11
 
! Отговори
тя преди 2 години
Стига сте дупчили хората с тия вааксини , видя се че не помагат!
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
делта + омикрон = медиа контрол (разменете буквите)
94
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията доведе до най-голямото прехвърляне на пари от ниската и средна класа в ръцете на милиардерите. 2020-та някак всички богати станаха двойно по-богати РЯЗКО с началото на пандемията. Докато не ни изпият кръвчицата пандемията ще бъде крепена с всички сили от марионетките на милиардерите и когато вече няма какво повече да окрадат, всички малки частни фирми са изкупениу или фалирани умишлено, чак тогава пандемията ще приключи. Да живеят новите господари!
93
1
 
27
 
! Отговори
сс преди 2 години
Вече препарат ли стана ваксината?
92
4
 
12
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Пандемията ще приключи когато бъде изгонен ЦРУ от уклайнските лаболатории за производство на вируси! Надеждата е това да стори руската армия в началото на новата година!
91
1
 
27
 
! Отговори
Всичко може преди 2 години
"Добре, това може ли да се твърди, без никакви научни доказателства?"===Може, може. Всичко, което се твърди от началото на цирка корона е без никакви научни доказателства или в пълно противоречие с научните доказателства.Като например научното доказателство, че ваксинацията по време на епидемия води до възникване на нови, по-устойчиви щамове.
90
0
 
26
 
! Отговори
Че как иначе преди 2 години
Ваксините дето ги купи УрсуZа фон дер ГовNен трябва да се изразходват и други да се поръчат. Иначе господарите ще я наврат където трябва
89
1
 
20
 
! Отговори
Без много приказки преди 2 години
Ами налага се. Участването на държавата - администрация,слугинаж,местно управление,калинки на държавна заплата в разпространението на ваксините които са директно договорени и купени от висши членове на държавното управление прибиращи за това тлъсти комисионни и получаващи още по-щедри субсидии от Евросъюза не е за подценяване.Все пак управниците ни са във власта единствено за да си напълнят банковите сметки.ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ И ЩЕ НИ ПЛАШАТ С ЛОКДАУНИ И УМРЕЛИ ДОКАТО СПРЕ ДАЛАВЕРАТА .АМИН
88
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече и най-патологичните хипохондрици не вярват в ефикасността на ваксината. Но хората са готови всичко да си бият и по колкото пъти им кажат, само да ги оставят на мира. Не знам, мисля че не е правилно...
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия да спът да си играят на богове, ще провокират Омикрон безопасния да мутира в психопат убиец с тия вакси.
86
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казаха че този вариант не е смъртоносен така че айде да си гледате работата с тия ваксини бе
85
3
 
35
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Я па тия, и днеска нема да се васкинирам.
84
4
 
48
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Бустери, нови ваксини...ще се боцкаме докато заприличаме на ,,зелени човечета,, така ли? Спрете се вече бе....
83
2
 
39
 
! Отговори
Ха със здраве 46 преди 2 години
Фармацевтичните компании в основата на цирка пландемия. Ето така се манипулира и печели. Кой оцелее негов късмет.