Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици

Най-големият успех на правителството досега – начинът на управление на COVID вълната
Обновена: 12 фев 2022 10:03 | 12 фев 2022 09:46, Елка Василева
363
 Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици
Кадър: Нова тв

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и ексминистърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че Прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

Още по темата

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

Като най-големият успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира министър-председателят.

Той разкри още, че очаква зеленият сертификат да отпадне до месеци. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система", поясни Петков.

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клoyн.....
264
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо в списъка липсват имената на черепа и цветан василев? А на крадлата от техноимпекс- корнелия нинова? А къде са баневи и арабаджиеви? А бобокови? Защо тях ги няма в този прословут Гугъл-списък?
263
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А в папката на ГЕРБ с две хубави фламинго(розово и синьо-изглежда като намек на Кирил и Асен) има имена на ДЕЙСТВАЩИ министри. И?
262
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
263 ГЕРБ е втората по големина политическа сила, със стотни след манирулирания, машинен вот, при ниска избирателна активност. Това правителство е нелегитимно. На власт са комунистите от БСП, четвъртата политическа сила. Останалото са марионетки.
261
0
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Няма държава докоснала се до комунизма и да е просперирала. При нас понеже най, най, най мързеливата прослойка се е абонирала за съветските задни части да ги ближе - видя се докъде докараха държавата. *0-те години когато вече де факто бяхме фалирали си подготвиха разграбването на държавното имущество. Е, сега децата и внуците им си организират собствени близачи - медии, политици бушони, даже и тукашните тролчета. Е, те накрая ще го отнесат най силно, ама мозъчето им не може да го проумее
260
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
283 Не Бог, а хората сами ще опазят България, като разкарат тези марионетки на комунисти и чужди сили.
259
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иван Костов оглави най-голямото разграбване на държавата, след това на комунистите, започнало на 09.09.1944, в историята на България, чрез престъпната приватизация. Нечуван грабеж и разруха. Как стана така, че само комунисти станаха за една нощ, едри собственици, милионери, приватизатори? Импекс"крие също много тайни, но няма кой да попита Нинова, министър на икономиката. Което е един абсурд, възможен само в България..
258
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наш КИРЧО,КОКОРЧО И ГОСПОДАРЯ ИМ СА В ТОЗИ СПИСЪК...........
257
1
 
12
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Кире,понеже си голям умник в списъка сложи тези комунисти които разграбиха цялата промишленост-заводи,фабрики,външно търговски дружества.След това добави тези които разграбиха селското стопанство.Накрая тези агенти на ДС които ограбиха цялата банкова система и фалираха държавата.Мило Кирченце!!!!
256
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай мафията Кире! С теб сме
255
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 295, защото нашата конституция е правена от ДС-та и мафиоти. Правилно човека не я зачита. Трябва промяна на конституцията на България. В новата ни конституция партията ДПС трябва да бъде забранена като мафиотска!
254
0
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 292 ТИ си платен *** ЯВНО задачата ти е да пишеш едни и същи лъжи под статиите Стига с това Олио Лъжеш Сигурно си и безработен
253
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпросът който винаги ме е интересувал, но по него се мълчи е ЗАЩО Кирил Петков попълни декларация с невярно съдържание и му се размина. На всяка декларация отдолу пише, че за попълнени неверни данни носиш отговорност по някакъв си член. Защо на Кирил Петков не му потърсиха тази отговорност? Винаги с голямо страхопочитание попълвам тези декларации, но вече знам, че може да се ЛЪЖЕ.
252
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ АКО ГЕРРБ СЕ ВЪРНАТ НА ВЛАСТ. Молете се братя, да не дойдат доразрушат всичко, само хаос оставиха, хаос и ще направят.
251
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че дойдоха новите да спрат кражбите от Хемус. Да спрат кражбите от язовирите. Да дадат гласност на Барселонагейт където ББ плаща с вашите пари вили на любовницата си. Или на магнитски където Пеевски пак с вашите пари отива и хвърля по танцьорки в Дубай. Някой в предишните 12 години да сте го видели да говори за кражби - НЕ, ЗАЩОТО ТОЗИ НЯКОЙ НИ ОКРАДЕ И СЕГА СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ. БЕДНИ НЕ СЕ СТВА ЗА ДВА МЕСЕЦА. 12 ГОДИНИ НИ КРАДОХА И НИ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ СЕГА ДА СМЕ ГЛАДНИ И БОЛН
250
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на ББ хляба и олиото бяха евтини АМА НЯМАХ ПАРИ ДА СИ ГИ КУПЯ ЩОТО МЕ КРАДЯХА!!! Сега може да е скъпо ама поне имам пари да ги дам за скъпото. Айде моля ви се ПП направили инфлацията. Те ли я направиха и в Германия, Унгария, Франция, Гърция, Щатите, Испания. Сигурно пак те, могъщи са. Хахах който не учи, така си мисли, че правителство на две седмици и то българско, предизвика инфлация в целия свят. ***.
249
1
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Тука едни ентусиасти видяха високи доходи, малко работа, идилия. *** въпрос тия ходят ли магазини и тоалетни?
248
5
 
14
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Киро Спри да говориш каквото ти падне излагация си ТИ ли си Подмяната УЖАС ДРЪЖ СЕ Българио ВЕЧЕ 1 год всичко се руши краде се явно лъже се явно а цените в магазините огромни хората измират а Киро Нищо не прави ОСТАВКА ИМПИЙЧМЪНТ ОСТАВКА ПОДМЯНАТА
247
14
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
ГЕРРБ е в сърцето на корупцията в България. ДПС са мозъкът й. Разберете го най-накрая.
246
4
 
12
 
! Отговори
истина преди 2 години
Не е сериозно да разнасяш някакъв списък с имена от публикации в медиите - ти си министър председател - не редактор на жълт вестник