Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици

Най-големият успех на правителството досега – начинът на управление на COVID вълната
Обновена: 12 фев 2022 10:03 | 12 фев 2022 09:46, Елка Василева
363
 Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици
Кадър: Нова тв

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и ексминистърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че Прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

Още по темата

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

Като най-големият успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира министър-председателят.

Той разкри още, че очаква зеленият сертификат да отпадне до месеци. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система", поясни Петков.

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На троловете отдолу Киро ли ви вдигна, щото на мен ми я намали с нов данък, освен това ифлацията ви изяде увеличението май, боли ли ви?
244
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ КОМУНИСТ преди 2 години
До Мнение на чужденецТова ръководство на България до тук е вътре с12милиарда лева!Никакъв план за възстановяване , парите ще дойдат през 2023година , а до тогава? Ще има увеличение на пенсии и майчинствма и безплатни детски градини!Събудете се !
243
4
 
2
 
! Отговори
Е и преди 2 години
И на мен ми плащат да коментирам ама кой както се уреди! Хахахха! Киро не ви плаща нали! Ходете си го защитавайте него тогава вместо да завиждате. Хахахх
242
4
 
10
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
Интересно , в моя списък сте Киро ,Асенчо ,Пинокио ,Рашков, Гнома , Фигуранта ,Мая общата, Хаджигенов,културиста от ДАНС и още поне стотина комунистически хлрабреци!Не съм от ГЕРБ или която и да е друга партия! Честен българин , който с труд си изкарва парите и плаща данъци!Но вмие управниците от НС и МС сте под моето достойнство , труд и преданост към България!За това искам вашата остав , импиймънт за резидента и нови избори!
241
11
 
5
 
! Отговори
ИМА НАДЕЖДА преди 2 години
Миналата седмица ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ КИ ПРЕДЛОЖИХА ЗАПЛАТА КАКВАТО ВЗИМАМ В ИСПАНИЯ. вече се замислям, че мога да се върна. Ще поживеем, ще видим. Засега има надежда и ако останат на власт ПП има шанс да ни е добре в държавата ни и да не сме изгонение както НИ ИЗГОНИХА МРЪСНИТЕ ДПС=ГЕРБ
240
13
 
5
 
! Отговори
Подкрепа преди 2 години
ПОДКРЕПА!!!!! ДАВаЙТЕ МОМЧЕТА! С ВАС СМЕ! Доходите растат, ще изселим корупцията и ще сме добре. Продължавайте напред, хората ви харесват!
239
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чужденец да си хвали ухиления ! КАКВО ПИШАТ В ЧУЖБИНА! ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ НА КОГО КОЛКО Е ПЛАТИЛ ДА ХВАЛИ КИРО!ДЪРЖАВАТА ЗАГИВА!ЛЪЖАТ И КРАДАТ!
238
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След промяната ми вдигнаха заплатата, на майка ми пенсията. Жена ми ще ражда и май и там ще са добри парите. Е от какво да се оплача. Преди нЕ е било така!!!!!!!! На приятелските семейства за пръв път им тръгна магазина. За мен това са фактите които се виждат. Другото са празни коментари онлайн
237
14
 
5
 
! Отговори
харесвам преди 2 години
На мен пък ми се струва, че за два месеца доста добра работа се свърши. Пенсиите вдигнаха, минималната работна вдигнаха, майчинските вдигнаха, детските заведения станаха безплатни. Кога е било това? И сами казват, че е е било възможно защото са спрели течовете и кражбите. Наистина преди не сме го виждали това. Да, инфлация има, но в цяла Европа сега я има, че даже в БГ е по-ниска от Франция, Германия, Италия, Словения. Знам ли, добре се движим засега изглежда
236
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни казват герберасти, другите- ***, ХОРА АЗ ЖИВЕЯ ПО-ЗЛЕ СЛЕД ПРОМЯНАТА!ОБИКНОВЕННИ ХОРА НА ЗАПЛАТИ- СЪСИПАХТЕ НИ ЖИВОТА!ОЛИО 5 ЛВ!КАКВО ЗА ГЕРБЕРАСТИ ТОВА И ЗА РАДЕВАСТИ!КИРО СЕ ХИЛИ И САМО ЗА ГЕШЕВ! СТИГА С ТОЯ ГЕШЕВ!ВЕЛЧЕВ ДА НЕ БИ ДА НАТРЪШКА ОЛИГАРСИ! ИСКАМ МЕРКИ ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА!БИЗНЕСА ЗАГИВА И БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ СЕ ЗАВИХРИ!
235
7
 
3
 
! Отговори
Мнение на чужденец преди 2 години
ГЕРБ=ДПС=Корумпирана бедна България. 12 години не сме излезли от дъното на класациите. Едва сега вече ни говорят с добро в европейските медии и дават добри анализи за новите управляващи (от 15 години живея в Холандия) Преди по ТВ бяха само цигаани ДПС и ББ и няма да ви кажа после защо целия континент ни мисли или за мръсни или за глупави. Това са ни демонстрирали политиците преди.
234
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя банкенския не става ли демоде вече? Защо въобще някой го отразява?
233
9
 
2
 
! Отговори
Коалицията става преди 2 години
В интервютата ясно се вижда - ББ е аут, не му минават простоватоте приказки. ДПС - България ги мрази. ПП ДБ ИТН и може би мааалка част от БСП - културни изказвания, доказателства, примери. С вас сме момчета!!!
232
8
 
3
 
! Отговори
Чао мафия! преди 2 години
Умната част от народа избра! На два поредни избори показаха среден пръст на ГЕРБ и ДПС - венднъж с ИТН, веднъж с ПП. Чаооо мафия, на българите им писна! И още десет избори да има и да си плащате за гласове, това ви беше филма
231
9
 
3
 
! Отговори
Това беше!!! преди 2 години
Кирил и партията му единствени скочиха директно на мафията! Досега не сме го виждали това. Сега мафията си плаща за коментари срещу тях, защото знае, че дотук им беше краденето и друго какво да направят нямаааааа
230
7
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Нима никой не вижда и не разбира към каква пропаст ни "водят" ГЕРРБ чорап и ББ ???? Нима българите спят ????? Ейййй, отиваме към разпад !!!! Конституцията е прегазена , не погазена !!!! Законите се творят с мисъл за ново робство !!! Ще продължавате ли да си бъркате в носа , докато ББ ви бърка и в двата джоба ???
229
0
 
5
 
! Отговори
Отец Тък преди 2 години
Кире,снощи бат Сашо Диковия пак пита за списъка заонези 38 парчета засекретени от ДАНС.А ДАНС са ти на пряко подчинение разправят.К"во правим?Големите лафове,че няма недосегаемипак утекоха в канала ли?
228
2
 
10
 
! Отговори
Смук преди 2 години
Киро простото е новата PКP - Проста Канадска ***
227
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гугъл намерих материали срещу лицата Петков, Василев и Спецов. Утре нося списъка на Гешев.
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дрът Пърч - Крадене така нагло и на едро както се прави в България без политически чадъри не става. Но да каже и кои са партийте съучастници, да знаем да не гласуваме за тях - ... - какво да ти се казва уе! Очи нямаш ли! Брой коалициите в коалицията! Аз им изгубих бройката. Само в бсп са 20-на партии, ПП са поне 5, итн -?? дайБг - 4-5!