Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия

Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната
17 фев 2022 13:11, Елка Василева
134
Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия
Снимка: архив, БГНЕС

Разполагането на бойни групи по източния фланг на НАТО в България ще бъде направено с български подразделения с участието на други страни членки от Алианса. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в Брюксел, където участва във втория ден на срещата на НАТО, предаде БНТ.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Темата ще бъде акцент и в извънредната среща на върха на Европейския съюз днес. Премиерът Кирил Петков също е в белгийската столица.

Още по темата

Министър Янев съобщи подробности за българската бойна група. Батальонът ще се състои от между 700 и 1000 души, като над 70% ще бъдат българи. Очаква се този батальон да бъде сформиран през следващите 2 - 3 месеца. Той ще бъде под българско командване.

"Ние сме част от решенията, България е част от НАТО и всичко това, което правим, го правим съзнателно, в съгласие със съюзниците и с основен фокус на нашите усилия. А именно - повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.“, каза министърът на отбраната.

„Разполагането на бойни групи на територията на източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните-членки на НАТО. Какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика," обясни Янев.

„Процесът ще изглежда така – когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, заедно на полигона ще го тренират, след това ще си отиват по съответните места на дислокация, съответно другите държави ще отидат в техните места на дислокация. Когато се тренира друг елемент, ще се съберат други хора“, каза още министърът.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Новините около ситуацията по границата между Украйна и Русия не са обнадеждаващи. Въпреки предварителните признаци от НАТО засега не виждат доказателства за деескалация на напрежението от страна на Русия. Военните министри от пакта повториха своята покана към Москва да се върне на масата на преговори и да продължат разговорите във формата НАТО-Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 2 години
Само после да не ви застрелят за държавна измяна съвсем съзнателно. Това правителство колкото по-бързо се махне толкова по-добре за България.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новина в РТ, че Пентагонът е потвърдил че американските войски в Германия, щели да идват в България. Същото което нашият министър отрече преди 2 седмици. Честито. Познайте ако има война, към къде ще е първата ракета.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шубето е голям страх от Русия у българския генералитет. Представям си ако генералите Янев и Радев трябваше да подпишат капитулацията на Русия пред България в Брест на 03.03.1918 щяха да са ос.рали от страх всичко, ввключително и договора.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А откъде ще вземем толкова олово за войничетата?
80
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Генерали без армия и "армия" без оръжия.Смешници заплатаджии и чуждо поклонници-къде спахте досега и допуснахте армията ни да е в това положение.Подайте се оставките и се скрийте
79
4
 
5
 
! Отговори
Пацифист преди 2 години
Не е важно дали българската армия ще участва в редиците на НАТО във войната, подпалена от джуджетата, по-важно е, че Империята на злото ще изчезне от лицето на Земята, а с нея и нейните шпиони у нас.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По разчети имаме 32 хиляди войници.Не им ли работа да ни пазят от агресор независимо кой е? Все едно признаване, че армията ни не си върши работата, та има нужда от специален батальон!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те това трябва да го тренират всеки ден а не да лежат. Каква армия са ако няма война и не тренират за война.. Ако само 1 баталион тренира тежко ни горко ни с толкова армия.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Христо, абе разбрах че си заминал в Сибир в рая на земята. Завиждам ти.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите имат оръжия а наште тренират на сухо.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васалите винаги обичат да се натягат на господарите си. Никаква работа нямаме да се набутваме между шамарите, обаче на - батальон ще стягаме. Знае се що за стока ни е армията. Последния път убиха невинно момче заради тъ поти ите на висшите офицери около онова нахлуване на американските войници в частен склад. Най добре е да пазим пълен неутралитет и без това ще ни неутрализират за нула време.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извън страната се провали в Ирак и Афганистан. Няма смисъл от НАТО. Тренирокви може да се правят и в други страни на НАТО. Това което не достига на бг армията са оръжия и заплати. Без това просто няма армия.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е българския батальон да чака руснаците на Дунава с хляб и сол и духова музика. Голям страх ви тресе от тая Русия бе. Ако и Байдън го тресеше същия страх руснаците щяха да са окупирали вече Америка.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано 30те % натовци, да са командният състав на батальона и да юркат здравата нашите тумбаци набедени за войници.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега Янев удържа на натиска на НАТО и е приел най-мекия за нас вариант.Лесно ви е да седите на компа и да ръсите акъл и давате съвети.Какви ли ще ги дъвчете,ако вие сте на неговото място.
69
0
 
2
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
България се нуждае от СВОЙ владетел, който е ИЗНИКНАЛ от БЪЛГАРСКАТА нация !България не трябва да бъди поробена !Аз съм КОКИЧЕ за МОМИЧЕ !
68
2
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Ти да не искаш да ни натресат цялата натовска армия и да не можем после да я изгоним.При това нас никой не ни заплашва.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако утре пуснат обява за набиране на войници, колко от вас ще се запишат? А колко от вас ще посъветват децата си да се запишат? Хайде първо отговорете на тоя въпрос и после давайте акъл. Важно е държавата да е защитена. Не ми пука дали сте преобладаващо червени или сини, в България цветове много, по-важното е да са в интерес на България.
66
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе убаво,нема лошо ..Но все пак възниква въпроса:..-От какъв зор ?..Ученията били щяли да отиграват ОТБРАНИТЕЛНА тактика..?..Е убаво,но от кого сметат да са ОТБРАНЯВАМЕ генералите?...КОЙ ЗАПЛАШВА целостта на държавата ни,та така упорито запрятат ръкави да я отбраняват ?..Съседите ни-Турция и Гърция,са наши СЪЮЗНИЦИ..Североюжна Македония треска я тресе с това "присъединяване" към ЕС../па и нарезаха танковете,които им подарихме,така че../..Сърбия?...О!..ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!..Сръбите НЕ ни обич
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дън към Путин:Айде бе,Путин,докога ще те чакам да нападаш.Сума ти долари потроших да кисна около твоите граници.