Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия

Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната
17 фев 2022 13:11, Елка Василева
134
Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия
Снимка: архив, БГНЕС

Разполагането на бойни групи по източния фланг на НАТО в България ще бъде направено с български подразделения с участието на други страни членки от Алианса. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в Брюксел, където участва във втория ден на срещата на НАТО, предаде БНТ.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Темата ще бъде акцент и в извънредната среща на върха на Европейския съюз днес. Премиерът Кирил Петков също е в белгийската столица.

Още по темата

Министър Янев съобщи подробности за българската бойна група. Батальонът ще се състои от между 700 и 1000 души, като над 70% ще бъдат българи. Очаква се този батальон да бъде сформиран през следващите 2 - 3 месеца. Той ще бъде под българско командване.

"Ние сме част от решенията, България е част от НАТО и всичко това, което правим, го правим съзнателно, в съгласие със съюзниците и с основен фокус на нашите усилия. А именно - повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.“, каза министърът на отбраната.

„Разполагането на бойни групи на територията на източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните-членки на НАТО. Какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика," обясни Янев.

„Процесът ще изглежда така – когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, заедно на полигона ще го тренират, след това ще си отиват по съответните места на дислокация, съответно другите държави ще отидат в техните места на дислокация. Когато се тренира друг елемент, ще се съберат други хора“, каза още министърът.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Новините около ситуацията по границата между Украйна и Русия не са обнадеждаващи. Въпреки предварителните признаци от НАТО засега не виждат доказателства за деескалация на напрежението от страна на Русия. Военните министри от пакта повториха своята покана към Москва да се върне на масата на преговори и да продължат разговорите във формата НАТО-Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се пените бре момчета, я като ви е толкова мила родната армия, се запишете войници в нея. Хайде, попълнете липсващите места. Янев е умен и умерен човек. С тоя батальон хем отговаря на натовските изисквания, хем стои на страна от конфликта, хем гарантира мира в страната. А и нашите ще понаучат нещо. Това е добро и примерно решение. Като сте ербап, дайте по-добро решение.
63
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Христо Христов....... Откога русофилите станахте българи?
62
0
 
1
 
! Отговори
До поставилият преди 2 години
Минус на 59.Проверете преди да заблуждавате хората.Видно е, че интелектуалният мързел преобладава, но имате умен телефон, проверката ще ви отнеме една минута. За резил сте, че не знаете военните награди на шефовете си
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батальона се строява за последен път старите се уволняват зайците ревът.Другарю Янев да ти имам армията да ти имам батальона. Знаеш ли каква армия имахме и какво въоръжение. Не не знаеш ти си от зайците. Къде са ракетите къде са ти танковете къде са ти самолетите. Къде ти са Гранични Войски. Две години и 3 месеца съм бил на границата в студ пек и киша с калашника и кучето торнадо. Ти къде си бил бе заек. Зад кое бюро клатеше ***.де.
60
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Няма лошо. Още повече, че тази година излизаме от НАТО а атлантиците могат да си ходят в Атлантическия свободно. Никой българин няма да реве за тях.
59
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ...... . А от 2011 до 2014 г. е военен аташе във водещата държава от НАТО САЩ. Но когато трябва да бъде истински натовец, Янев си спомня, че всъщност е русофил и руските интереси са му най-мили.
58
0
 
2
 
! Отговори
Опа преди 2 години
Гледай да са църни с хелоронови джуки.
57
3
 
6
 
! Отговори
Срам и позор преди 2 години
Жалък човек. Нервни усмивки и повтаря в потрес, че не е за да се готвят за бой, само се учат. Ако съм на НАТО ще изгоня България. Като първолак там срича, че батальона е български. Абе, аланколу, нали ако не сме в НАТО амуджите да са ни опраскали, а за руснаците да не говорим. Болни мозъци русофилски, и това 2022-та. Срам за България. Ако батальоните ти бяха толкова силни нямаше да се налага небето да ни пзи друг.
56
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Стефан Янев доста добре се е възползвал от структурите на НАТО и е направил чудесна кариера на натовец. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 2000). След това завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 2005). В периода 2005 2007 г. е началник на департамент Tрансформации в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. А от 2011 до 2014 г. е военен аташе във
55
0
 
4
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
България се нуждае от СВОЙ владетел, който е ИЗНИКНАЛ от БЪЛГАРСКАТА нация !България не трябва да бъди поробена !Аз съм КОКИЧЕ за МОМИЧЕ !
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
батальона се строява за последен път...
53
4
 
3
 
! Отговори
Негър скиор преди 2 години
Другарю "генерал"........кажи' как се работи с резервистите /запасняците/ и каква е политиката, че от руски *** станахме за оплакване.............Никой няма доверие на България (руският Троянски кон в НАТО)
52
2
 
1
 
! Отговори
57 преди 2 години
Не сребърна звезда, за ранение се дава "Purple heart".
51
1
 
7
 
! Отговори
Евроатлантиците преди 2 години
Добре са се учили от Бате Тодя.Говореше се, че преди 9ти септември 1944 година в Царството имало легални граждани, които властта не ги търсела и те не се криели. Втора група били нелегалните граждани на Царството, тях властта ги търсела и те се криели. Бате Тодя бил от третата група, на полулегалните. Той се криел, но никой не го търсел. Така и натовците, измислят си ситуации, психясват населението , а заплатите вървят нали 1 милиард население им слугува.
50
1
 
5
 
! Отговори
Jsns преди 2 години
Янев!? Не говори много много. Ще стане като миналия път. Нямало да има войски на НАТО в БГ. Кирчо пак ще каже, че си е твое мнение. Консултирахте ли се с новия стопанин??? Кирчо и Кокорчо знаят по-добре
49
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако плевнята беше сега президент (какъвто българският народ си го ИЗБРА!!!) като нищо щяхме да се сбием в руснаците и то съвсем лесно.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама народът си сака ГЕРп и си избраха плевнята и си ипрезибират и фандъчката бее. Резултатите от изборите през последните 12 години ми го говорят.
47
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До 70%...... НЕДОПУСТИМО Е ДА ИМА ЧУЖДИ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ!....... Успокой се, приятелю и прекрати истерията! Войски от останалите 29 членки на НАТО не са чужди войски.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален крах на плановете на кремълският ГНОМ.Обаче, от Днес.Ру държат фронта до последно, с надеждата, че ще ги похвалят пред дрисливият руски строй.Всичко свърши. Целият свят се смее на клоуна ***.лер.
45
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Янев е пудел на руската матрьошка Радев и не ходи дори са тоалетната ако фигуранта не му разреши. Радев вижда, че от НАТО гледат на България като на руски троянски кон и нарочно затв пгдава този образ като кара Янев да формира някакъв смешен тренировъчен батальон под българско командване. И като подчертава изрично, че нямало да бъде "изнесена извън България". Интересни внушения прави Янев, къде "се изнасят" обикновено другите групи на НАТО? В Украйна ли, на Марс ли или ги готвят да нападат Русия