Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия

Той обяви, че решението за РСМ ще се вземе само при пълно съгласие
Обновена: 23 май 2022 15:33 | 23 май 2022 15:33, Росен Стойчев
468
Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия
Снимка: БГНЕС

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери". Това обяви българският премиер Кирил Петков пред БНТ.

Премиерът коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки.

Още по темата
Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

След аудиенцията при папа Франциск Кирил Петков заяви, че той е подкрепил работата на правителството и е определил пътя, поет от него за правилен.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството", добави Петков.

Премиерът обяви, че за отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламента. "

 "Това може да стане само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията." - заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

 "Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв."- изтъкна той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти нормален ли си? С какво се гордееш? Кой си ти, въобще? Гордеел се, няма що.
344
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожител е тва Кире! Требва ни строител, някой който гради, а не говори само помпозно как и какво се надгражда
343
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тапънар!
342
3
 
1
 
! Отговори
xxl преди 1 година
Дано тази позиция бъде отстоявана и за в бъдеще докато не се смени политиката на Кремъл.
341
0
 
16
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До ПроСоТо===Този неадекватник никога не може да бъде подходящ за какъвто и да е пост в БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО!!! Той доказа,че не е БЪЛГАРИН по сърце и душа,а е чуждо ***,което работи срещу националните интереси на БЪЛГАРИЯ!С политиката която води унищожава ДЪРЖАВАТА и НАРОДА ни!!!
340
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
м/у другото,Кирилчо не е чак толкова неадекватен,колкото се опитва да ни демонстрира...Просто няма никакъв опит,а за съжаление няма и УСЕТ за нещата и качествата,които са необходими на една личност да заема толкова важен "пост" в управлението на държавата...Много РАНО го изстреляха на върха,много рано !....Може би след двадесетина години,когато се осъзнае и "влезне в релси",ще бъде полезен..За сега само демонстрира "клоунада на манежа"..
339
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххахахахахаха!!! Скрий се, бе клоун!
338
1
 
20
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Тоя адиот ни управлява???? Помощ!!!!!
337
1
 
13
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 1 година
този наркоман с кокорко ще доунищожат българия. колкото по-рано паднат от власт и после съд толкова по-добре за страната но в никакъв случай борисов да се върне на власт.
336
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гордоста щети изгони от власта а народа не е горд те са гладни на това ли му казваш гордост и ствоите лъжи нали от сащ ще купиш газ.ще се кланяш на г-н путин за газ ако искаш да останеш премиер иначе народа щети изгони
335
0
 
20
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тоя се е горд , се се радва , ама на народа ще се вгорчи така живота та ще излезем на улицата !
334
0
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Lайнар !!!!
333
0
 
24
 
! Отговори
тя преди 1 година
Големите политици са дипломати и никога не обиждат държавите , защото не се знае дали няма да ни потрябват !
332
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле, Кириле, много непремерени думи и действия, явно си расъл далеч от България!!! Не познаваш Българите! Само внимавай да не докараш Путин тук!
331
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се гордеем ли с израза "бензиностанция с ракети"? Толкова ли е трудно премиер да има нормално отношение към Русия? Не казвам да я обича, нито да я мрази, а нормално отношение, такова каквото и ние искаме към нас.ПП: Нямам пост към Киро без: ОСТАВКА!
330
31
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Позицията на България пред Русия е единствено достойната.Робите и мижитурките да замлъкнат.
329
6
 
2
 
! Отговори
ДОНЯ ЛОРЕНСИЯ преди 1 година
ЗНАЧИ ЗА ТАКИВА КАТО ТЕЗИ " МИЛИТЕ " ОТ ГЕРБ САМО ПРОВЕРКИ, САМО ПРОВЕРКИ И БОЙ ЗА ДА СЕ ОЧОВЕЧАТ.
328
3
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
ОХ, ОХХ, НЕ С ЛОШО, ПРО.Т СЪМ И МИ Е ЛЕСНО, МИСЛЕХ ЧЕ ИСКАТЕ МАЯ МАНОЛОВА ДА Е, ЯЗЪК. ОХ, ОХ, ОХ, НАПАПАХ СЕ, ГЛЕДАЙТЕ СЕГА КАК ЩЕ ПРИБЕРА ЕДНИ СТОТИНА КЪЩИ ЗА ГОСТИ.
327
3
 
5
 
! Отговори
ЛЕЙДИ ИВА МИТЕВА преди 1 година
Уважаеми, Дами и Господа от ПП Г.Е.Р.Б, Успявате ли да са смогнете с нагона на Вашата Шефка Десислава Дуловска или езика Ви се умори ???
326
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Линда матирала с един удар два заека - Киро Кеша и Лена. Минути преди да отлети самолета за Рим внезапно от самолета свалят Лена и качват Линда. Представяте ли си Линда с тавата където чакаше Киро зад вратата след Киев и Румъния. Само Линда ще го оправи Кирчо. :D А Лена фърля къчове от онзи ден. Такова унижение няма как да преглътне. Киро сигурно се гордее? Хахахаха