Николов: При преговори за газ е важно да имаш "политически гръб"

По думите му в момента ползваме руски газ, но с надценка
25 май 2022 22:36, Йоана Цонева
11

Бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов заяви, че "обикновено фирмите производители докарват до "Хенри хъб", който е основният хъб за определяне на цена на газа, който излиза от САЩ и съответно точно там, където се газифицира, където спира да бъде собственост на производителите. Оттам друга фирма, която поема риска, застрахова, договаря танкерите и регазифицира някъде в Европа. Цената се определя след като пристигне корабът." Това отговори той, след като бе попитан защо не е известно името на американската компания, която доставя втечнен газ.

По думите му нямаме запазен капацитет за регазификация, както и че най-вероятно ще има посредници или някой друг ще предостави капацитета си.
 
"Предполагам, че тези два кораба, които са тръгнали за България, са били предназначени за другаде, където са очаквали, че договорите с "Газпром" ще бъдат приключени. Явно не са и по този начин се освобождават въпросните танкери и България ще се възползва от тях", отбеляза Николов пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него, когато преговаряш за газ, е важно да имаш политически гръб. 
 
"В момента ползваме руски газ, но с надценка. Някой обира комисионната", уточни той.
 
Бившият изпълнителен директор на БЕХ отбеляза, че газът не се договаря на конкретна цена, а при определена формула.
 
Николов коментира и темата с разпределението на свръхпечалбите на БЕХ.
 
"Всичко, което произвежда БЕХ сега, бележи ръст и е много над себестойността, която произвежда. Големият проблем е, че се вземат пари от БЕХ без да се прави анализ. Взеха се 450 млн. миналата година, а миналата седмица - 800-900 млн. от АЕЦ "Козлодуй", подчерта гостът в студиото.
 
Запитан дали нарушаваме санкциите, ако плащаме за газа в рубли, той разясни: "Когато се отказваш от възможност да получаваш евтини ресурси, съсипваш икономиката. Европа до края на годината трябва да намали зависимостта си от Русия. Ако управляващите не намерят по-евтини ресурси, икономиката ни ще страда, ще загубим работни места. Хората искат евтини ресурси, не ги интересува откъде ще дойдат".  

11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.