Дават Кирил Петков на прокурор за руските дипломати, Генчовска не е подписвала

Тошко Йорданов: Няма доклад на ДАНС
Обновена: 1 юли 2022 06:30 | 1 юли 2022 06:12, Камелия Цветанова
82
Дават Кирил Петков на прокурор за руските дипломати, Генчовска не е подписвала
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Теодора Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация е дошла в МВнР във връзка с експулсирането на руските дипломати. Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф, обясни външният министър в оставка пред журналисти в Народното събрание. Тя и председателят на ДАНС Пламен Тончев бяха извикани от председателския съвет по повод руската нота от вчера, предаде БТА.

Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук нататък, изпратено му е официално писмо, подчерта Генчовска. И добави - има координация, говорено е с него, нека да дойдат писмени указания от него.
Дошли са писмата със списъците, поискали сме указания от Министерския съвет, те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура, подчерта министърът.

Още по темата

На въпрос дали има данни, че 70-те души са работили срещу интересите на страната ни, отговори, че въпросът е към ДАНС. Във външно министерство пристигат само имена с лични данни, има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС, уточни Теодора Генчовска.

Председателят на ДАНС каза конкретно какво се е случило на Съвета по сигурност, не съм присъствала на него, каза министърът в оставка, попитана кой е взел решението за отзоваването на дипломатите.

Преди това председателят на "Възраждане" Костадинов Костадинов съобщи, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при министър-председателя. От партията  стигнахме до заключение, че премиерът е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Поради тази причина от "Възраждане" ще изготвят сигнал до прокуратурата, в който ще искат Кирил Петков да бъде незабавно разследван.

По думите на Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", ДАНС са дали два списъка, като вторият е три дни след първия. Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвета по сигурността, има устни разпореждания на Кирил Петков, подчерта той. На Съвета са обсъждали нещо съвсем различно - външно министерство са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж, това е друга процедура и тя трае един месец, обясни той. Да обявиш 70 човека за персона нон грата и да ги "изчистиш за 72 часа, не е това, което са казали Външно", посочи Йорданов. По думите му те са изгонени не по принцип за реципрочност, а със списъци на ДАНС, по искане лично на премиера.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с провеждане на следствие. Става дума за изключително сложни процеси, административни, политически, които в момента бяха представени по определен начин, посочи той. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации, коментира Иванов.

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че има различна степен на опасност за националните интереси, посочи Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Лъжливи политици на преди 1 година
Съд! Нямам какво повече да кажа! Лек ден!
40
0
 
1
 
! Отговори
АМИ "МАКЕДОНЦИТ преди 1 година
"Българите останахме без държава! Няма кой да отговори от държавните институции, че не сме фашисти.Президент, външен министър - правят се, че не се е случило нищо в Скопие. Кирчо да изгони македонските дипломати. Останахме без държава, продадоха я на Сорос...ако не знаете: ние сме въшки и фашисти, според македонците". Думите са на Г. Марков.
39
0
 
7
 
! Отговори
баланс преди 1 година
никой не каза колко служители има в американското посолство
38
0
 
6
 
! Отговори
паф преди 1 година
още като дойде киро, дойде с лъжата за канадското гражданство, и сега пак с лъжа си отива за руски шпиони, даже и готвача бил шпионин! БЕЗСРАМНИК!
37
1
 
2
 
! Отговори
ПИК преди 1 година
До Вън ,Тошко кокошкоДворецът му е в Бояна,под Киноцентъра на ул.Кумата....
36
0
 
1
 
! Отговори
Вън ,Тошко кокошко преди 1 година
Дай шефа ти на прокурор,защото не е подал имотна декларация,както се изисква.Дворецът му в Банкя е записан на измислена фирма,защото няма жена на която да го даде и да се разведе като Копейкин.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям, решението за шпионаж и реципрочност. Тия са се внедри ли като правителства в сянка. Колко се членовете в министерствата. Мутрова естествено ще вие Сибир я чака оттатък. А Руб лейките са вероятно са с множко видеа с ласки.
34
0
 
0
 
! Отговори
MISO преди 1 година
До Бравоna toja sme6nik li be glupako
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво чака президентът, какво чака Парламентът - човечето да обяви война на Русия ли? Какво чака Прокуратурата, след като Конституционният съд посочи категорично противозаконността на действията на човечето с двойното му гражданство? Има ли в България все пак някакви политици, които да защитят страната си? Очевидно няма!
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИРЧО ОСТАП ХАРВАРД БЕНДЕР, ОЩЕ ЛИ СИ ТУК?
31
3
 
7
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Шпиони и пропаганда, това руши България.
30
16
 
5
 
! Отговори
Браво преди 1 година
На Кирил Петков трябва да се даде медал.
29
2
 
15
 
! Отговори
България няма нужда преди 1 година
от 240 тиквеника!
28
5
 
5
 
! Отговори
Олга преди 1 година
България няма нужда от 70 тиквеника. Може би 10.
27
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...Kiro be upotreben !...Tozi chovek si misleshe,che shtom bai Dan go potupvashe po ramoto,to niama da ima nikakvi griji kakvoto i da napravi ! Da mu dokajem ,che dalboko greshi ! Kraino vreme e politicite da pochnat da sa otgovorni za deistviata si ! Dosega izlizaha s nomera ,che vidite li partiata poemala cialata politicheska otgovornost ,koeto prakticheski absoliutno nishto ne oznachava !!!
26
18
 
8
 
! Отговори
Мцм преди 1 година
ИТН, БСП, изСраждане и ДПС са проруски партии изтривалки!!! Трябва да бъдат съдени за анти-българска дейност в полза на руските кърлежи!!!!
25
5
 
32
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Киро Продажника трябва да бъде арестуван незабавно!всеки момент ще ду.хне към своите господари в Краварника!За Киро законите в страната ни нямат никаква стойност!Всяка минута е ценна!Продавача на торти и хранителни добавки продаде интересите на страната ни!
24
0
 
25
 
! Отговори
Рекорд на Гинес преди 1 година
Да обяви Киро наведнъж 70 чужди дипломати за шпиони това си е рекорд като за Гинес.
23
3
 
13
 
! Отговори
На съд Киро преди 1 година
Там ще си кажеш всичко
22
17
 
4
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Докладвайте като фалшиви новини или реч на омразата постовете на троловете на Копейкин във ФБ и се наслаждавайте как един след друг пропагаднтите им канали биват заглушавани!