Чавдар Стефанов: Върху Путин въздейства т. нар. "партия на войната"

Ген. Съби Събев: Русия ескалира войната
24 сеп 2022 19:17, Александър Попов
55

"4-те референдума не са приключили, но резултатите от тях вече са известни. Интересно какви референдуми се извършват в райони, където населението е поголовно намаляло", коментира в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR дългогодишният кореспондент в Москва Чавдар Стефанов, според когото хората са се изнесли от тези области и сега се допитването се фалшифицира.

"Повечето от хората са напуснали тези райони. Останала е може би само една трета от населението. Само един пример ще дам - в тези 30 села, където е забранено българското неделно училище в окупираното Запорожие, повечето от хората са ги напуснали. Има хора, които са се изселили в Русия, други - в Полша. Така че, започнало с "денацификация", нападението над Украйна сега продължава с кражба на земя зад тези референдуми. Те бяха няколко пъти насрочвани и отсрочвани. Нещата назряха, когато ситуацията на бойното поле се обърна. Тогава имаше панически призиви от сепаратистите да бъдат произведени референдуми. Какво се цели с тези референдуми? Елементарният ход е, че след като станат "независими" и веднага бъдат приети в Руската федерация, тогава те попадат под руското законодателство и според руската военна докрина те могат да бъдат отбранявани и с ядрено оръжие. Путин затова спомена и ядреното оръжие, не за друго. Но говорейки за ядрено оръжие, очевидно става въпрос за блъф," коментира журналистът. По думите му въпреки, че международната общност е единодушна, че няма да признае резултатите от референдумите, руският президент казва "И какво от това?".

"Колкото и хора да мобилизира Русия, това ще бъдат хора със стара екипировка и старо оборудване. Помощта към Украйна ще се разшири, вкл. и с по-далекобойни оръжейни системи. Ако Русия приеме тези области (след референдумите) ще се окаже, че Украйна нахлува в руска територия и тогава е възможно руският президент да обяви война. Затова призивите от Европа, ООН, НАТО и от китайските лидери е за деескалация. За съжаление, в руския военен елит има дефицит на стратегическо мислене, което води до този резултат", коментира ген. Съби Събев.

Върху Путин сега въздействие оказва "партията на войната" - които са и службите, и военните, между които е и небезвестния Гиркин, обвинен за атентат за свалянето на малайзийския самолет, зад него стои едно мощно крило, в което има и офицери", коментира Чавдар Стефанов. Той не вижда изход от ситуацията в момента: "Украйна е в подем, а Русия не иска да се признае за поразена, за отстъпила. Затова трябва да се търсят нестандартни решения", смята журналистът.

Като предварително планирани действия на Кремъл, предизвикани от загуби на окупирани територии в Украйна и увеличаване на броя на дезертьорите, окачестви решението за частична мобилизация в Русия ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО пред Bulgaria ON AIR.

"Путин отговори на натиска на руските радикали за по-твръди мерки. Мобилизацията означава ескалация, която ще настъпи до 1 - 2 месеца, когато мобилизираните бъдат обучени и изпратени на фронта," каза ген. Събев в разговор с Милена Милотинова. По отношение на рисковете за България експертът коментира:

"Ние нямаме никаква гаранция какви ще бъдат действията в черноморския регион, дали ще се включи и руския флот в действията с някаква десантна операция, дали ще има застрашаване на морските комуникации, вкл и маршрутите, по които се изняся зърно от Украйна. По отношение на военните рискове - ние не знаем до каква степен руският президент ще ескалира войната, дали няма да си позволи действия, които ще преминат червените линии, които поставя НАТО - например, ако се изкуши, макар че аз го оценявам това като нулева вероятност, към ядрено оръжие - използване демонстративно примерно на някакъв ядрен взрив с малка мощност, то тогава нещата стават коренно различни. И американският президент, и НАТО следят много внимателно тези действия и аз мисля, че руският президент е предупреден много ясно за последствията от една такава стъпка", заяви ген. Събев.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
Бог да благослови Путин че унищожава империята на злото Русия
45
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След референдумите Украйна ще изгуби още 20 % от територията си.................много скоро............Украйна губи войната!!!
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората, които са заминали в Русия също гласуват. При това присъстват много чуждестранни наблюдатели.
43
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изключително глупав български генерал -- били се обезлюдили и били емигрирали в Русия -- щом са емигрирали в Русия имат право да гласуват и да се завърнат по родните си места. А тази оттрепка милотинова защо още не е уволнена ?
42
16
 
10
 
! Отговори
Украинка преди 2 месеца
До 45. Ако съдиш по Зеленски, може и актер, но нещо много актери станаха, а има и актриси. По голям лъжец от Зеленски няма
41
19
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
Лично за мен е странно защо партии и разни кореспонденти си позволяват подкрепа за украйна - украйна е извьн нато и ес За нас е важно да имаме като пазарна икономика евтин руски газ и петрол нали това са основните принципи на свободният пазар най ниска цена , подкрепата не ми намалява цени нито ме топли и храни
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е колко му е да докартат един актьор в роплята на страрец в Донецк и да му дадат пари и той да се разплаче пред камерата... На путински болшевишки медии не вярвам.
39
0
 
10
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Ако и там като у нас навремето се окаже ,,ЧЕ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ Е ПРАЗЕН''...остава по дънки да воюват запасните...мале цирка е пълен!!!Затй може би е УВОЛНЕН шефа по логистиката !!
38
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрън, дрън.Укронацитата още преди 2014 показаха, че няма да се съобразяват с мултикултурите и мултинационални европейски ценности. Това бе началото на края на връзките на българското външно с украинската българска диаспора. И колкото и показно и несъстоятелно да бе прякото участие на външно, имаше възможност за участие на български обществени организации в културни мероприятия. Укронаци не търпят инакомислещи, а част от българските украинци, избраха страната на сепаратистите в гражданската войн
37
10
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Ами нали украинците контраатакуват и си връщат районите, как тогава ще има референдуми.
36
20
 
12
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
референдумите били нелегитимни! що за глупости? току що гледах по тв старец плачеше и казва - доживях да сме при майка русия!...чух го, видях го!
35
2
 
0
 
! Отговори
Подарък от БОГ и др преди 2 месеца
Аз кога ще живея живот, за някои хора това представлява проблем ли ?!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новината за военният преврат в Китай може и да не е вярна. Има таква новина в интернет, но не е потвърдена от никой.
33
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в Украйна т. нар Партия на кокаина.
32
0
 
0
 
! Отговори
Мъж за съживяване преди 2 месеца
Защо някои хора са казали на други хора да не се занимават с мен, за д не съм в раят на живота ли , нали това е идеята или греша ?!
31
0
 
0
 
! Отговори
Мъж за красота и др преди 2 месеца
Защо някои хора искат за мен да няма ХУБАВ живот ?Вероятно защото са българофоби ли ?Тези хора вероятно са промити мозъци и дяволи от висша класа ! Заради тях аз живея зле, а не твърде добре ! Тези хора са виновни !
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пенсионер То и да прочетеш, не означава че нещо въобще се е случило.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера са спрени 6000 вътрешни и международни полети в Китай. Има колона от 80 км военни коли, която отива към Пекин.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май че военните в Китай правят преврат. Си е в домашен арест.
27
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
До Анонимен 23 Няма от къде да прочетем. Я дай инфо.