От МВнР: Всички дейности за вота в чужбина са изпълнени

Новите санкции срещу Русия са въпрос на преговори, посочи министър Милков
29 сеп 2022 12:38, Красимир Ангелов
9
От МВнР: Всички дейности за вота в чужбина са изпълнени
Снимка: БГНЕС

МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства, изпълниха всички действия за подготовката за вота, обяви служебният външен министър Николай Милков на брифинг в Министерството на външните работи.

Той подчерта, че провеждането на изборите е основната задача на ведомството, която е законовоопределена, както и че това са четвърти избори, които министерството организира за малко повече от година.

Милков припомни, че зад граница ще се гласува в 755 секции в 62 държави. По отношение на машинното гласуване, то е предвидено в 300 секции - в 238 ще има по 2 машини, в 62 секции 1 машина. Общо сме транспортирали 538 машини, 22 повече от миналата години, добави министър Милков.

Още по темата
Той обясни, че зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини, с общо тегло 5 тона и половина.

Нямаме повече логистични проблеми за решаване. В събота предстои да бъдат предадени от ръководителите на представителите на СИК, добави той.

Министър Милков каза, че през изминалата седмица са били проведени обучения за членове на СИК на командированите лица на министъра на външните работи. По думите му във всяка секция трябва да има по 1 представител на държавата, който да е запознат с изборния процес и кодекс, както и да следи за спазването на регламентите.

По думите му ведомството трябва да следи и да направи оценка за различните рискове, които могат да възникнат в хода на изборите. Министър Милков заяви, че такъв риск е извънредното положение във Флорида заради тропическа буря. Там са евакуирани над 2 млн. души. Това поставя под риск работа на 5 секции. До последно няма да знаем каква ще е организацията там. Ако няма форс- мажор, може да се проведе изборният ден, обясни той, цитиран от БТА.

Милков благодари на всички служители, ангажирани с подготовката на вота зад граница, на ЦИК,, както и на българските общности.

По време на брифинга министър Милков акцентира и върху новите санкции срещу Русия, планирани от ЕС, след обявяването на частична мобилизация от президента Владимир Путин в Руската Федерация, както и насрочените референдуми за присъединяване на отцепените и окупирани райони към Русия.

„Те са обект на преговори и не можем да влезем в детайли. Мога да говоря за принципите – те трябва да засилват натиска върху Русия, трябва да бъдат избегнати отрицателните ефекти върху европейските икономики, да не са по-големи от ползите“, заяви той и добави: Получили сме предложение снощи, какво трябва да съдържа пакетът санкции, следва оценка, за да може да се формира становище.

По думите му от МВнР трябва да дадат отговор към обяд, днес, но това е сложен процес, който зависи и от редица ведомства, които са заинтересовани от това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Никога не гласувам на бг-избори защото ми е все едно кой ще краде еврофондовете.
8
0
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
За ДПС избрахте 1-ви номер в бюлетината за да може "образования" им електорат по лесно да гласува и да не стават грешки! Като дойде башибозука пак след време, първи вас ще подгоним предатели мръсни!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Куку от САЩ каза, че българите, които живеят в страната му ще им бъдат осигурени всички удобства за гласуване.
6
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Номер 3,ти ще гласуваш в немско за Възраждане, ама в българско не се знае какво ще дойде.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЕЛИЯТ ВОТ ЗА ТИЯ ОТ ЧУЖБИНА, ЩЕ ОТИДЕ ЗА ДВЕ ПАРТИИ - ПП И ВЪЗРАЖДАНЕ.
4
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
...машините са приведени в пълна бойна готовност, изненади са изключени. Рапорт даде, рапорт приет.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В немско ще гласуваме за Възраждане
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вота не беше ли за бг парламент, що ще гласуват и чужденци?
1
0
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Крайно време е вота в чужбина да се забрани! Не искам чужди слуги да ми определят бъдещето... ==)))