Няма съгласие на тристранката за по-високи пенсии и майчински

МС не подскрепи предложението на Корнелия Нинова и БСП
22 ное 2022 14:14, Петя Славова
72

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, предаде БГНЕС.

Становището на Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението, защото ще се получи така, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От гледна точка на това, което в България имаме като обществено осигуряване по отношение на майчинството, страната ни, според заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, е направила твърде много, отколкото други държави. Според него това не способства за запазване на майките на работните места и това е отчетено в много западни законодателства, посочи той и становището на МТСП е, че принципът при определяне на обезщетението следва да се запази.

От Министерството на финансите също не подкрепят предложения законопроект, като мотивите съвпадат с тези на МТСП. От Националния статистически институт (НСИ) посочиха, че допълнителните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лева.

Георги Гьоков посочи, че няма политически въпроси, които да не търсят решение. „Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в същото време в София няма детски градини и ясли. Всички говорим за демография, ама само говорим. Някой може ли да ми каже една мярка, предприета в България през последните 10 години, която да е реална в подкрепа на демографията“, каза той, на което Лазар Лазаров заяви, че дискусията в НТСТ се изопачава с дискусията в Народното събрание.

По отношение на пенсиите, бившият социален министър посочи, че няма адекватни такива в България нито като плащане, нито като заместващ доход.

Тристранният съвет не одобри и Законопроектът, свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС, който предвижда редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

Министерството на труда и социалната политика не поддържа законопроекта, каза Лазаров. Според Министерството на финансите вносителят на законопроекта не е направил оценка на взаимодействието, т.е. колко ще струва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: МСмайчинскипенсииНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да , нали депутатините трябва да си увеличат техните заплатки !
10
18
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Това е добре, абсурдно е МРЗ да се вдигне до 850 лева на този етап. Реално до 800 лв можем да си позволим максимум. А майчинските защо да ги вдигаме въобще - за да храним по-добре гетата ли?
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смок от дупка да извадиш и пари от червен робовладелец в лицето на КРИБ,АИКБ,БСК да вземеш е кауза пердута!
8
1
 
25
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Какво значи нямало адекватни пенсии в България? Адекватни на какво? - на скъпотията, на изработеното време и внесените суми /те във всички случаи са със стойност в областта на стотинките днес!/, на инфлацията...на какво адекватни, значи?!..На пенсионерите им е пределно ясно, че не могат да разчитат на справедливо възнаграждение за изработените си години и едно достойно съществуване, но пенсиите трябва да са поне едно ниво над нивото на оцеляване /жизнения минимум/ и от там вече да се градира
7
2
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
важното е, че лукойл са обещали ако раята е послушна, да дадат 700 милиона.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега,дайте да видим кои са "работодателските"организации във България АИКБ,КРИБ,БСК кои са хората които седят зад тях и откъде аджаба са се сдобили с така нареченият първи милион?Отговорът е,до един са производни на партията майка която опропасти България,изгони три милиона наши сънародници извън страната,абе с две думи ЗАГРОБИ България!
5
0
 
21
 
! Отговори
След мъглата...мъгла преди 1 година
Всичко е политтеатър - в очите прах, мъгла и вятЪр!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен може да имавсичко, стига да не се повишават на три месеца заплатите на "народните" представители, които са безкрайно много, безкрайно некомпетентни и безполезни ктлиентелисти.Те работят за себе си.Ще се освободят много средства.Но кокълът е сладък .
3
3
 
20
 
! Отговори
Факт след факт преди 1 година
После същите тея из-роди робовладелци ог БКП ще вият че нямало кадри че българина бил мързелив не му се бачкало и накрая естествено ще си дойдем на думата за внос на емигранти от третия свят за вечен дъмпинг на заплатите и унищожение на българския етнос - МЕЧТАТА НА ЦИОНИЗМА. С един куршум два заека ! Никой не го боли за демографския колапс - погледнете тристранката и ЩЕ ПРОГЛЕДНЕТЕ ИСТИНАТА
2
0
 
30
 
! Отговори
Дискриминация преди 1 година
Всички експерти знаят/но си мълчат гузно/ че в НОИ има огромна дупка в бюджета заради позорният факт че над 100 000 държавни служители, полицай,военни,чиновници,прокурори,данс и тн.и тн.не внасят лично осигуровки в НОИ, държавата с данъците на народа им се плаща всички соц.разходи.А народа мизерства с ниски пенсии.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия никога и за нищо няма да се разберат. Да се махат и повече никога да не се опитват да се правят на народни представители. Народът им е някъде в най-най-далечната периферия. Как пък веднъж не проведоха такива несъгласни дебати за увеличението на собствените си заплати?!