На първо четене: Забраняват на "Лукойл" да изнася горива

Прие се и законопроект на ДПС за намаляване на горивата
30 ное 2022 16:38, Нели Христова
65
На първо четене: Забраняват на "Лукойл" да изнася горива
Снимка: БГНЕС

На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно предложение за намаляване на цената на горивата - това на ДПС. В дневния ред на заседанието бяха включени общо четири точки, три от които бяха свързани с цената на горивата, но две от тях отпаднаха още в самото начало и то за втори пореден път, предаде репортер на БГНЕС.

Едното от предложенията за намаляване на цените на горивата е внесено от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, другото - от Делян Добрев от ГЕРБ. И двете предложения отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на следващото заседание на комисията. Председателят на енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че с темата горива навлизаме в каша, от която не можем да излезем. По тази причина той предложи предложенията на Продължаваме промяната и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред на заседанието и да останат за следващото заседание. Венко Сабрутев от Продължаваме промяната направи обратно предложение и настоя внесеният законопроект от ПП да се разгледа. Последва гласуване на предложението на Добрев, което получи 11 гласа "за", с което се прие законопроектите на ПП и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред.

Рамадан Аталай от ДПС посочи мотивите за внесения законопроект. По думите му проектът на Закон за контрола за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия е изготвен във връзка с предоставената дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) от 31 юли 2014г. относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Предлага се забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация, което произхожда от разпоредбите на съответния регламент. Предлага се и режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Проекторешението предвижда и административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски. Аталай обясни, че засега внесеният законопроект е внесен, защото сме членове на ЕС. "Нашият законопроект е за спазване на всички европейски регламенти, спазване на законите на ЕС, както и дерогацията", категоричен е той.

Драгомир Стойнев от БСП подчерта, че няма да подкрепят предложението.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" пък посочи, че рафинерията в България няма да затвори и не трябва да се правят изказвания, с които да се твърди обратното.

Христо Алексиев, служебен вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията отбеляза, че европейското законодателство не включва само този регламент, но и редица други. "Опитваме се да обясним, че технологично спирайки износа, рафинерията Лукойл трябва да спре работа. Говорили сме с ЕК точно поради това да бъде запазен интереса на българските граждани. Дефицити особено на дизел ще възникнат в цяла Европа при започване на прилагане на този регламент.", обясни той.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че прочита на разпоредбата не забранява износа, но забраната за износ нарушава други регламенти.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" каза, че трябва да изискаме от Лукойл план за действие за модернизация след изтичане на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски напомни, че основната причина за поискване на дерогацията е било, за да се даде време на Лукойл да премине към неруски горива, но в предложеният законопроект на ДПС подобно действие не е залегнало. "В този законопроект се забранява износ. Ние към момента ще се въздържим от подкрепяне на това предложение.", уточни той.

Георги Самандов от "Български възход" обясни, че ставаме свидетели на гигантска демагогия от европейските бюрократи. "Призовавам всички да се придържаме към изпълнителната власт, която изработва програма. Не трябва да следваме сляпо повелите на ЕС.", каза той и добави, че трябва да се гледа и българският национален интерес.

След дългата дискусия, предложеният законопроект на ДПС за намаляване на цената на горивата беше приет с 11 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържали се".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нефта с който работи Нефтохима в Бургас е с български произход,а не с руски какво става,значи трябва да се провери в нашата акватория на Черно море има ли находище отпреди 75-80 год. от което да се черпи нефт чрез подводен тръбопровод по дъното на морето,като сега актуални за прокарване и в коя незабелижими посока от повърхноста на морето е насочен като от начална до крайна точка,че страната ни толкова дълго време е останала без запаси от нефт преди всичко и газ около него как изпаренията му
45
1
 
10
 
! Отговори
Козяк заповяда, преди 1 година
а евроатланДиците изпълняват послушно по команда без дори да се замислят... Българския национален интерес е без значение,щом господаря каже : Скачайте!!!Нашите гзолизци директно скачат и не питат колко високо!
44
0
 
2
 
! Отговори
химика преди 1 година
...И още нещо - според мен, ще има допълнителен, буферен период за ограниченията, поради логистични специфики. Примерно корабните и авиационните горива - това не може да бъде спряно от 05.12.
43
1
 
1
 
! Отговори
химика преди 1 година
Правителството може мигновено да реагира на подобно изнудване с промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, което просто ще избави (дори временно) търговията с горива, от монопола на Лукойл. В последствие Закона може да се унифицира (и ще трябва) с този в ЕС. Защото този "Закон" е писан под диктовката на Лукойл преди години, и никой не посмя (или не искаше :) ) да го промени в интерес на Държавата и гражданите.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма как да стане, ще го пишат половината петрол от Казакстан и върви докажи коя нафта е от него и коя от руския, той всички ще е руски де. По-добре да го приемат решението, така хем еврогейтаците ще са доволни, хем корумпетата чиновци ще захлебят, хем за народа ще има по-евтино гориво
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
една мазна турска партия внесла закон изцяло в интерес на турция и във вреда на България, и другите небългарски партии си чупят пръстите да гласуват. Тоя парламент е рекордьор във взимането на антибългарски решения под чужда диктовка. Бургазлии дето ще истанат без работа и поминък да вземат да си размърдат задниците и да блокират магистрала Тракия и турската граница, иначе си заслужавт съдбата - оная и3мет в парламента само от сопа разбира
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента ситуацията в България е следната - плащаме на руснаците пари като за премум сорта Брент но реално получаваме сорта Урал който ни троши колите десетилетия наред. Или ще ни продават евтино този Урал или тогава минаваме директно на Брент чията цена така или иначе вече плащаме. Това трябва да издействат политиците, но те са продажници.
39
0
 
7
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Рутнаците ще я продадат тази рафинерия щом нямат печалба от нея. Ами то точно това е и целта - да ги избутат от пазара с цената на всичко! Това каза по същество и новият американски посланик.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма износ, печалбата ще се търси от вътрешния пазар. Т.е. очакваме повишаване на цените. Ако поради някаква административна причина цените се подтиснат, тогава ще има съкращаване на производство и освобождаване на служители, плюс по-ниски данъчни постъпления в държавната хазна (нали все пак в България ще отчитат данъци). Т.е. няма печеливш за България вариант от това решение. И резонно въпросът тук е българи ли взимат решенията за България и българския народ?
37
9
 
3
 
! Отговори
химика преди 1 година
Вижте, сценария не е толкова драматичен колкото ни го представят. Първо - не става въпрос за една - две седмици. Второ - има други, големи фирми (които потриват ръце в момента) които могат да запушат дупката. Трето - рафинерията най-вероятно скоро след като Лукойл загубят интерес от спихналата далавера, ще бъде продадена на някой от гигантите Shell, Exxon, OMV и т.н., което в средносрочен и дългосрочен план е супер! СПОКО! Добре е все пак да си напълните резервоарите..
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производството има доста субпродукти, които ако трябва да се съхраняват вместо да се изнасят ще вдигнат цената още повече.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В парламента на България повечето работят против България. Оня ден Цонев, за да се подмаже на американците, няколко пъти повтори, че били най-великата демокрация, затоава трябвало да гласуваме като тях. Но не каза, колко явни признаци за масова фалшифокация на изборите имаше. Сега отново ДПС си събуввват гащщщите в очалване на амрикански ломат. И продажжжниците от ГЕРБ и ПП да не останата назад - и те - на гърнето.
34
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Добрев много "умен" стана ,той ли ще замества Борисов или Атанасаова?!
33
1
 
5
 
! Отговори
_+ преди 1 година
До НикЗащото не са в ЕС и нямат указания от Брюксел да подържат по-високи цени заради съседските европейски държави-елементарно е ,нали ?
32
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Идват непредсказуеми времена ! Въоръжавайте се ! Всеки трябва да има храна и гориво минимум за седмица ! Да не ревете после !
31
2
 
9
 
! Отговори
Ник преди 1 година
В Турция като няма Лукойл защо горивата са по евтини?
30
1
 
9
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Гербаджии смотани какво стана с лева отстъпка,май всичко е пушилка на мамин Делянчо и дебелогъзата тиква от Банкя.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак фашизма и комунизма си казват думата ограниченията водят до небивала информация, *** политици виж контрола над горивата да се засили ама липсва морален капацитет, затова оставете пазара да диктува цените
28
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Нашите политици нямат капка акъл в главите ! Или слагачеството им към запада идва твърде много !
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на политиците. Сега ще принудят Лукоил да затвори, да намалеят приходите в хазната, да се повишат цените на горивата, а покрай тях и другите цени и да оставят доста хора без работа. Пак гласувайте за тях следващия път!