11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи
31 яну 2023 15:57, Нели Христова
296
11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората на възраст 15 - 74 години, а 2,9 на сто възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение. Мигранти със слабо изразено желание са 8,5 на сто. Без желание за миграция са 86,2 на сто от хората в съответната възрастова група. Това показват данни от извадково изследване на Националния статистически институт "Миграция и миграционно поведение", съпътстващо Преброяване 2021.

Най-висок е делът на потенциалните мигранти вътре в страната сред младите на възраст 15 - 19 години (7,1 на сто) и 20 - 29 години (6,1 на сто).

През 2021 г. за 11,9 на сто от хората на възраст 15 - 74 години е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в чужбина. В сравнение с 2011 г. се увеличава делът на потенциалните преселници както сред мъжете, така и сред жените.

Потенциални трудови емигранти са 3,3 на сто от хората, като преобладават мъжете (3,8 на сто). В сравнение с 2011 г. тази група намалява и за двата пола. Много или донякъде вероятно да отидат в чужбина да работят/учат за няколко месеца, но не повече от една година, се отнася за 4,7 на сто от населението на възраст 15 - 74 навършени години.

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи, като не се наблюдават различия по пол. Най-голям е делът на туристите във възрастовата група 40 - 49 години - 24 на сто, а най-малък - сред хората на възраст 15 - 19 години и 70 - 74 години.

Намалява делът на непътуващите - от 66,8 на сто за мъжете и 70,4 на сто за жените през 2011 г. до 58,1 на сто за мъжете и 61,6 на сто за жените през 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обичам България!
143
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Супер значи държавата ще живне комунистическите отрочвта на Запад да видят какво е на запад Лиловци и Тошевци да цивеят и клепат държавата а тук да идват украинки турци и араби и да цивнем малко.Упадъка на БГ 90-те го докараха русофилистицитйе
142
5
 
10
 
! Отговори
герб-депутатите оста преди 1 година
За съжаление гербавите депутати остават. Че другаде няма да могат да гкрадат така.
141
4
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Хмм - Не е точно така. Друг е въпросът, че лекарите, например, се нуждаят от преквалификация, тъй като българската диплома в САЩ не им върше никаква работа, но през същото време ги изпращат да взимат кръвни проби на разни богати служители из небостъргачите и ония им плащат по 100 долара "на сеанс". На ден посещават по 9-10 човека. Епа, смятайта за какво иде реч, а когато получат дипломата си, то тогава нещата стоят по друг начин. А писачите тук да си си спрягат думата "дишуошъри" до откат.
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 11.9, това е нищо.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнахме на заплахи.
138
4
 
19
 
! Отговори
Набор 93 преди 1 година
Аз пък съжалявам дето напуснах България толкова млад на 25 год. след като завърших бакалавър, трябваше да си остана в България да почна да уча и магистратура, не трябваше да заминавам толкова рано. За мен това са изгубени 5 години от живота ми в чужбина! От към работа и финанси добре, от към спокоен живот добре. Но социален живот никакъв, депресиран съм често и любовен живот никакъв. И всичките ми познати и приятели са в България. Към лятото тази година сериозно мисля да се завърна в България!
137
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 20 години далаверата беше да работиш в чужбина и после периодично да се връщаш да си харчиш парите в България. А сега далаверата е да живееш в България и да работиш в чужбина без да напускаш границите на България. Умните хора знаят за какво става въпрос.
136
7
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До До Обенщ..... Ами, да! И Дмитри Минев (Руснака) мислеше така и го каза в прав текст: "Връщам се в България, ще имам много пари и надали ще бъда много жив" и позна. Също, ако бях в БГ щях да съм много богат, но предпочетох да съм средна класа и жив, нежели много богат и малко жив. Не си въобразявайте, че сме се изнесли за някакви имагинерни "чест и слава". Направихме го за пари и имаме всички: щастие, изучени деца и учащи внуци в частни училища и т.н. Трудно ще го асимилирате.
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си много непълноценен, за да се гордееш че си запасал пищов.
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се надяваме, че са избиратели на ДБ и ПП.
133
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от мъжете отиват да мъкнат торбите с цимент, 90% от жените да сменят памперси или да си отварят краката, ко да кажа хората с робско мислене са роби където и по света да са
132
5
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Не бих казал кадърни.... като знам основата не повече от 200 000 са кадърните и знаещите... останалите са общаци, строители, шофьори и т.н.
131
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Като гледам, над два милиона млади и кадърни българи си биха камшика, и нямат никакво намерение да се връщат! Така че, на българите им е пределно ясно как е на Запад. И най-много избягаха след като отвориха границите, и по времето на Виденов! При Борисов държавата макар и бавно, но се развиваше. Но откакто Радев спретна отново преврат, всеки може да влезе в Супера и да види какво се случва!
130
6
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В чужбина е като в Украйна нямаш ли оръжие си никой.
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***
128
2
 
8
 
! Отговори
До Обенщ..... преди 1 година
Парите са водещ фактор за бедните и за тези които имат само тях в живота си. Но Хората имат много други приоритети, особено когато базисната нужди са удолетворени А и България отдавна е място в което могат да се печелят добри пари , така че дава много възможности .
127
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е смисъла да емигрираш в чужда държава при положение че вече стандарта навсякъде е един и същ? В България се живее добре. Ако си мислите че ще постигнете по висок стандарт като отидете в "богатите" държави значи сте в голяма заблуда. Никакъв стандарт няма да постигнете. Просто ще се убиете от работа и ще живеете като скотове. Без приятели, без свободно време ,затънали в задължения и натикани в някой мръсен и шумен град. Умните хора вече се връщат. Вие ще заминавате? Луди ли сте?
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав им път и да не се врущат повече
125
2
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Комунисти русофили като например Корнелия Нинова и Деса президеншата и аре да не ги изброявам още ше ми разправат колко добре е в Русия,а пратили техните си собствени деца да живеят в САЩ:):):)А де:):):)