11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи
31 яну 2023 15:57, Нели Христова
296
11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората на възраст 15 - 74 години, а 2,9 на сто възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение. Мигранти със слабо изразено желание са 8,5 на сто. Без желание за миграция са 86,2 на сто от хората в съответната възрастова група. Това показват данни от извадково изследване на Националния статистически институт "Миграция и миграционно поведение", съпътстващо Преброяване 2021.

Най-висок е делът на потенциалните мигранти вътре в страната сред младите на възраст 15 - 19 години (7,1 на сто) и 20 - 29 години (6,1 на сто).

През 2021 г. за 11,9 на сто от хората на възраст 15 - 74 години е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в чужбина. В сравнение с 2011 г. се увеличава делът на потенциалните преселници както сред мъжете, така и сред жените.

Потенциални трудови емигранти са 3,3 на сто от хората, като преобладават мъжете (3,8 на сто). В сравнение с 2011 г. тази група намалява и за двата пола. Много или донякъде вероятно да отидат в чужбина да работят/учат за няколко месеца, но не повече от една година, се отнася за 4,7 на сто от населението на възраст 15 - 74 навършени години.

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи, като не се наблюдават различия по пол. Най-голям е делът на туристите във възрастовата група 40 - 49 години - 24 на сто, а най-малък - сред хората на възраст 15 - 19 години и 70 - 74 години.

Намалява делът на непътуващите - от 66,8 на сто за мъжете и 70,4 на сто за жените през 2011 г. до 58,1 на сто за мъжете и 61,6 на сто за жените през 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не напуснеш, след 15-20 години тая държава ще е като Южна Африка, белите с парите ще бъдат охранявани от черни с автомати от другите черни.
163
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147"Направихме го за пари и имаме всички: щастие, изучени деца и учащи внуци в частни училища и т.н." Открай време и тук, и навсякъде другаде, като се задоми човек за мома-другоселка, целият му род е обречен на етикета "чужди". Е, така и ще си караш и ти, и децата до поне трето поколение - "чужди", другоселци, сиреч - втора ръка натрапник, не по-различен от арапите и африканците. На това обричаш цялата си "добре нахранена" и унизена рода, паун!
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 169Ами честно казано както и да е написано все е тъпо, сори. Дали я обичате или я мразите тая Русия се е пропила в съзнанието ви
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес гледах новиините по Нова и чувам, че сме на предпоследно място по корупция в ЕС, ех да беше така, за съжаление сме на последно място в Европа, а не в ЕС, и се нареждаме до държавите: Бенин, Гана, Сенегал, Южна Африка. И по телевизиите ви лъжат. Аз също съм взел решение да напускам.
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой какво работи,но в интерес на истината познавам поне няколко българи,които са си купили собствени жилища ,имат хубави коли и казват,че в България трудно би им се случило това за един не много дълъг период.Да не забравяме,че хората в повечето случаи не емигрират ,за да правят кариера,а за да решат финансовите си проблеми.На запад няма значение какво работиш,а как работиш.
159
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърните дето немогат да успеят тук си мислят, че в чужбина ще карат ферарита хахаха
158
1
 
1
 
! Отговори
до 169 преди 1 година
Мисля, че е написано с ирония. :)
157
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да позная - посоката е запад към "загниващия" Запад, който иска да унищожи клета маjka бАлгариq. Никой не стяга чамадана за путинистическия рай - що така, бе другарЕ? :)
156
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Всички заминават за Русия :)" Много оригинална смешка IQ=0
155
3
 
6
 
! Отговори
Изключително малка преди 1 година
част млади жени успяват да се оженят за някой европеец и да живеят средностатистически или по-заможен живот. Огромна част, от тези които си мислят, че ще го направят попадат на измамници, които ги продават като ***.
154
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички заминават за Русия :)
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А около 25% се връщат, 0% инвестират щото няма както
152
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая тук ще останат само копейките.
151
4
 
6
 
! Отговори
Колкото до българите преди 1 година
там - повечето са жени, които чистят или гледат стари и болни хора. Мъжете обикновено работят като шофьори или куриери. Много често те са избягали от съдия изпълнителите в България обикновено след фалит на частен бизнес. Там рядко ще видиш някой българин да има собствен бизнес освен някой франчайз в куриерските или в почистването или урежда българи за селскостопански работници. В някакъв момент, ако семейстото не се разпадне междувременно го взимат там.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В западно европейските държави българите са много малко сравнени с хората от другите източно европейски държави.И,което е странно не намаляват.Явно не могат да се достигнат стандартите на развитите европейски държави.Но там пък много хора се отправят към САЩ,Канада и пр.
149
4
 
4
 
! Отговори
А около преди 1 година
25% се връщат в България или инвестира в България!!!
148
0
 
15
 
! Отговори
След като преди 1 година
обиколихме много от големите градове в Европа общо взето видяхме следното - най голяма част от българите, които са там са български турци и помаци. В повечето случаи това са мъже, които работят в строителството. Те събират парите носят ги тук на жената и строят 3 ката къща.Голяма част са също и ромите, които се занимават с просия, кражби,трафик на хора, проституция наркотици и т.н. Те си купуват бели мерцедеси от най-новите и обикновено взимат жените и свои и дори деца под наем - заради детските
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата депресия,*** на вратата на Европа и света.Късно е за постоянно емигриране.Оправяйте си селските къщи и стопанства.Там е спасението от това,което се задава на хоризонта.
146
3
 
21
 
! Отговори
Пътешественик преди 1 година
Хората трябва да пътуват. От 15 години обикалям света . И знаете ли , тогава разбираш че навсякъде има недостатъци и хубави страни. Но ако не си видял с очите си винаги ще си мислиш че тревата там е по - зелена. Така...Определено не бих живяла за дълго в арабска страна или в САЩ, Виж в Португалия ,Уругвай, Бахамите ....може би .Но знаете ли , задължително ще имам място в единственото място което съчетава всичко красиво което ценя - природа, вибрации, култура - и то е точно България
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да ми плащат да чета тези простотии