Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Премиерът подписва заповед за национално координационно звено
1 мар 2023 11:14, Елка Василева
163
Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с председател вицепремиера Христо Алексиев, каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Още по темата
"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев.

Той посочи, че поскъпването на храните е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България.

Донев подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

"Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция", каза премиерът.

Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички". Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката, посочи Донев. Той припомни какво казва народът в подобни ситуации – "приятелството си е приятелство, но сиренето с пари".

Служебният премиер изтъкна, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен, каза Донев. Напоследък той забелязва движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което премиерът разчита като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в търговските вериги на храните.

Предстои ни да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

(БТА, София Господинова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъба се изказа, разпери крила и отлетя да си нанка в резиденция Бояна за държавна сметка.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак приказки на вятъра.
89
4
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
А Румяна Радева какво мисли за мътенето ,снасянето и безконтролното изнасяне на Български селскостопански храни в Турция и Израел,докато Българите ядат химизирани подобия на яйца на космипески цени? Или тоя натовски мънгър орави ф.е.л.а.ц.и.о на на Козяк главноот козел? Що наистина тоя грозен ром не изхълца нещо за мизерията? А Сакскобурготски и индийският му готвач,който му е сънародник? Мълчанието на ромите!!!
88
2
 
10
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ПР преди 1 година
БРАВО, ВЕРИГА КУФЛАНД: ЦЕНА 10 ЯЙЦА НА РАФТА 4,99 или 5,19лв - ПО КАСОВА ФАКТУРА 6,79лв. БРАВО КУФЛАНД,БРАВО 30% НАД ОБЯВЕНАТА, НО КАКТО КАЗАХ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С П-Р-О-С-Т-А-Ц-И !!!
87
4
 
6
 
! Отговори
донеф преди 1 година
на мойта софра нищо не се е дигнало? ко ривети?
86
3
 
14
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Донев, при факта че някои реализират свръхпечалби, а други изнемогват е твърде противно да остроумничиш! Въпросът е "къде е държавата"?
85
4
 
4
 
! Отговори
Цените се преди 1 година
дигат, но всичко е точно. Зашото снощи правих кекс с Митрофанова
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърници, другите държави сложиха таван на цените, а нашите цени по-високи от Германия, Австрия, Испания
83
4
 
6
 
! Отговори
Пл.В.Бак. просто преди 1 година
Решение за ограничаване ръста на цените:1 Производителят да изписва препоръчителната продажна цена на продукта върху продукта. 2. При продажба на по висока цена, разликата от продажната и препоръчаната цена да се разделя по равно между производителя, търговеца и потребителя. 3. Потребителят взема своя дял, като приспадане от сметката на касата на търговския обект.
82
3
 
1
 
! Отговори
В Пловдив преди 1 година
Цената е по-добра
81
4
 
8
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Товари ти главата проооста!!!!!!
80
3
 
8
 
! Отговори
та така преди 1 година
няма *спонтанни* протести значи всичко е точно .
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееее,сега ми стана едно спокойно и предоволно,щом научих,че Радевата пооодлога е създала тоЗ комитет за Национална Координационна Борба Със Спекулата!
78
7
 
7
 
! Отговори
Фен на Ники Джъстис преди 1 година
Глад майка, глад. Яйцата скъпи, краставици няма. Заплатите не могат да догонят ръста на инфлацията. Само Бойко не гладува. За него не важи правилото асфалта не се яде. Като истински алхимик той може да го превръща в златни кюлчета.
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си купите първо второ и трето от т.н. студена или топла витрина ще дадете поне лев за кофички. Това са 400 лева на година. Бг не искаш да си правиш сметката не искаш да смяташ не ти пука за природата помагаш на спекулата и спекулантите. Какъвто народа такива и управляващите. Прави сметка и си опичай акъла.
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,къде се загуби родният"цвят"на нацията софийският"умнокрасавитет"защо го няма по площадите да бръмчи срещу инфлацията,картелите и небивалата спекула?
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Желанието на долния ще бъде изпълнено вероятно.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което проверяват е безсмислено. Има схема при формиране на цените на основание монопол и това води до спекула и инфлация. Това същото правителство търпя спекулата поне половин година и сега щяло да се бори с нея. Те се майтапят.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полиетиленова кофичка от топлата витрина струва 1стот. но я продават за 20 30 и 50 стотинки според големината. Колко % надценка е това. Да не са я произвели те че да и слагат надценка това е нередно от където и да го погледнеш.
72
7
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Много ми се иска служебното правителство начело с Гълъб Донев да стане и редовно правителство.