Обърканият избирател: Десните управляват с леви мерки, левите станали капиталисти

Дефицит на доверие в системата, институциите, правилата на играта
96
Обърканият избирател: Десните управляват с леви мерки, левите станали капиталисти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червените линии, разграничителните линии са нещо хубаво, но когато се отнасят до ценности и идеологии. За съжаление вече десните управляват с леви мерки, а левите станаха големи капиталисти. Омесването на терена на политическите заявки разводнява политическите послания и не дава на избирателите перспектива да избират по точни критерии. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по публични комуникации в Нов български университет.

"И отново сме принудени, поради това общо всичкоговорене от всички страни да избираме на база не на мислене и логика, а на база "обичам и мразя", тоест на база емоции и ирационалност", коментира той.

Още по темата
Според него избирателите се уморяват.

"Писва им от това да дават своя вот за един или друг и поради тази нарочност от страна на политическите партии да нажежат до такава степен пространството със своите противопоставяния. Може би пък някои от по-големите играчи се радват на по-ниската активност и печелят от това своите политически дивиденти, защото участват само твърдите ядра, които са по-лесно достижими и манипулирани, с по-лесно за осъществяване въздействие", посочи той.

Според него има дефицит на доверие в системата, институциите, правилата на играта.

"Този дефицит на доверие се прехвърля върху политическите партии", коментира проф. Стоянов.

Политиците в днешния свят са зависими от медиите, от комуникациите, но пък винаги ги гледат от властови позиции, смята Росен Стоянов.

"Новата обстановка – все по-надделяващото дигитално в нашия живот, където информацията не може да бъде контролирана, където всеки един от нас е медия, тази коренна промяна, ако не се отчита от политическите партии, няма как да съставят нещо модерно. От друга страна има тенденция на неглижиране на комуникационната експертиза от политическите партии", посочи той.

Пиарът не може да бъде черен или негативен, това е позитивен тип комуникация. Има обаче негативна кампания, отбеляза доц. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: избориГЕРБпартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
11
 
! Отговори
Обърканчев преди 1 година
Ааааа въобще не съм объркан!Буци върна хартиената бюлетина и затова след месец ще изразя "любовта" си към герП писмено.
51
8
 
4
 
! Отговори
ano преди 1 година
Не гласувайте за наказание на лъжливите крадливите..................
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън, дрън. Избирателя вижда всичко и не е объркан. Просто придворните медии няма как да обяснят подмяната на волята с резултатите от т.н. избори. За това пеят такива мантри. Кръжочни идеи с шепа последователи са парламентарно представени не защото имат реален електорат, а защото така е нужно на господарите. Ще ласувам за малка и неизвестна на медиите партия, по възможност с леви идеи, за да видя дали ще има поне един глас отчетен от изорната ми секция. И знам отговора.
49
12
 
9
 
! Отговори
Призовавам преди 1 година
Нека ги накажем още веднъж да се лутат в пъкала на президентската милост. Аз и цялото ми семейство няма да гласуваме. Не гласувайте и Вие!
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като бяхме роби на руснаците имахве 6 атомни реактора и енергетика дето беше в първата петица на света-за 30 години сме останали с 2 от тези реактори и продаваме ток - но това да време - около 5 години - после пълен мрак - ако е останала българия- а слугите на козяк до тогова ще са напълнили гушите и ще са някъде извън тая страна
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и *** постояно се обвиняват кой бил човек на москва - то туй най- лошото нещо - да свеква народа
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при нас на изборите са основно американски мекерета които се борят за кокала за да има панаир - инак за народа едно и също
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в света отдавна няма леви и десни партии - има национално отговорни и такива дето не им пука за нищо освен да напълнят гушата - та ако ще и цялата държава да изчезне- тая мантра за левите и десните е приспивна песничка за наивници - докато ги оглозгат
44
5
 
5
 
! Отговори
Какъв е смисъла преди 1 година
да се гласува за БСП със 7% и Възраждане с 10 %?
43
3
 
8
 
! Отговори
Тука е така преди 1 година
Левите са капиталисти с капитала окраден по Жан Виденово време и по крадетизацията. Доказано не ги бива за това - затова и сме на това дередже. Шев на работническа партия с 0(нула) дни трудов стаж. Какво може да се очаква от такива хора? - Нищо освен далавери.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Участниците на тези избори са основно чужди слуги и комисионери, имащи единствено за цел лично забогатяване срещу комисионни. Уж основните политически противници са участвали множество пъти в управлението заедно. Разделението е само за пред народа. Направо четирите основни претендента ГЕРБ, ДБ, ПП и СДС да се бяха обединили, така или иначе са си кашлица на войната и заличаването на българската държавност и нация.
41
5
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
ще подпирам тиквата...
40
5
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Който не гласува...подпира Тивата,да не падне. Той на...такива,най...много се радва.
39
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това дясно/ляво беше 19 и 20 век. Сега има честни и крадливи, свестни и корумпирани. Избоорът не е толков труден. Бюлетина 12 за да я има България. След тоова да не се оплаквате, че нямало правителство.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката в България се превърна в страшен тюрлюгювеч. Няма леви и десни, има едни посредствени хорица, отчаяно опитващи се да се харесат на възможно повече хора, за да се доберат някак до малко власт, за да могат и те да покрадат някоя и друга година по светлия пример на Буци. А когато се опитваш да се харесаш на всички, обикновено всички те намразват. У нас цари див аматьорски популизъм, който е на път окончателно да ни закопае.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалността е, че няма центристки и леви партии, всички партии са десни, с БСП е най-дясната. Объркването в някои, най-вече социолози и политолози, идва от това, ще някои партии лъжат, че са в центъра, а други че са леви партии.
36
4
 
3
 
! Отговори
Който гласува преди 1 година
за други, освен първите две, само си губи времето и гласа!
35
5
 
4
 
! Отговори
12 години АНТИ-ГЕРБ! преди 1 година
12 години управление на Тулупа, докараха България до дъното. Няма и как да е другояче след като 12 години и повече, България оглавява всички негативни класации! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ! АНТИ-ГЕРБ ДО ГPOБ! АКО ЩЕ ДА СЕ СЪСИПЕ ДЪРЖАВАТА! АНТИ-ГЕРБ ДО ГPOБ!!!!!!!!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде посочете ми кои са левите, кои са десните и кои са капиталистите в Бг!? После си отворете един един учебник по политология и внимателно прочетете дефинициите на леви, десни и капиталисти. Такива субекти и организации в България няма и никога не е имало! Няма и да има. Това са сложни и комплексни цивилизационни модели невъзможни за реализиране в примитивна държава населена с *** каквато е България.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От негласуването за партия и коалиция печели ДПС и най-голямото зло. За едни конкретни избори няма разлика дали някой не е гласувал или е гласувал с "Не подкрепям никого". И в двата случая гласът му на практика подкрепя най-голямо зло.